https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-dolnich-vestonicich-vznikne-dum-prirody-palavy?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Dolních Věstonicích vznikne Dům přírody Pálavy

17.2.2022 01:59 | BRNO (ČTK)
Typická silueta Pálavy v jihomoravské krajině. Pohled od Dolních Kounic.
Typická silueta Pálavy v jihomoravské krajině. Pohled od Dolních Kounic.
Foto | Amic / Wikimedia Commons
V Dolních Věstonicích na Břeclavsku vznikne za 45 milionů Dům přírody Pálavy, který naváže na objekt muzea. Částkou 21,6 milionu korun na něj přispěje Jihomoravský kraj, řekl ČTK Petr Holeček z tiskového oddělení krajského úřadu. Zbytek by měl uhradit Státní fond životního prostředí.
reklama

 

Dům přírody Pálavy naváže na objekt muzea v Dolních Věstonicích. Vznikne novodobá přístavba vstupních prostor návštěvnického centra a rozšíří se prostor expozice. Pro návštěvníky bude nově také otevřena promítací místnost, učebna a dílna. Suterén objektu slouží jako hlavní expozice a je přístupný po hlavním schodišti a výtahem.

Areál muzea bude mít střešní zahradu, mokřad a edukační prvky. "Muzeum se v budoucnosti dozajista stane vyhledávaným turistickým cílem. Návštěvníci se v nových interaktivních expozicích dozvědí o unikátní pálavské krajině, jejím ekosystému, kultuře a historii," řekl hejtmanův náměstek Lukáš Dubec (Piráti).

Kraj chtěl původně přispět částkou 7,2 milionu. Radní ale rozhodli o zvýšení podpory na 21,6 milionu s ohledem na růst cen stavebních materiálů a prací a kvůli náročnosti realizace. "Projekt Domu přírody Pálavy jsme podpořili již v minulosti. Původní rozpočet byl vypočítán v roce 2018 před skokovým zdražením stavebních materiálů a prací. Je proto nutné jeho financování upravit," uvedl Dubec.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Pe

Petr

17.2.2022 09:23
Myslím že je zoufale smutné, že místo abychom se snažili mít krásnou přírodu všude kolem sebe a žili s ní ve vzájemné harmonii, tak jsme většinu přírody obsadili, ve jménu peněz zničili a vybetonovali, a jak vypadala příroda si promítáme filmy v návštěvnických centrech.
Co jsme to jen udělali?
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist