https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-geoparku-ralsko-na-ceskolipsku-pripravuji-vysadbu-dalsi-aleje-vzpominek?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V geoparku Ralsko na Českolipsku připravují výsadbu další Aleje vzpomínek

17.11.2022 00:24 | RALSKO (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jiří Adamovič / Geopark Ralsko
V geoparku Ralsko na Českolipsku připravují výsadbu další Aleje vzpomínek na památku zaniklých obcí v bývalém vojenském prostoru. V sobotu 19. listopadu budou zaměstnanci geoparku s dobrovolníky sázet u zaniklého dvora Ostroh jabloně a hrušně naroubované původními odrůdami, které přežily jako připomínka někdejšího osídlení. Zapojit se může i veřejnost, řekla ČTK ředitelka geoparku Lenka Mrázová.
reklama

 

Nejde o první podobný projekt, v minulých letech už takhle dobrovolníci vysázeli 70 ovocných stromů. Nová alej lemuje cestu do bývalé obce Dolní Novina, v budoucnu poskytne stín cyklistům na frekventované cyklostezce, kterou vybudovaly Vojenské lesy a statky. "Teď se bude sázet na místě, kde kdysi trénovali koně, po hospodářském dvoře na místě zbylo jen nevelké návrší, jehož jádrem je zarostlé zdivo původní vojenské hříbárny. Staré stromy a zbytky aleje připomínají, že zde kdysi lidé hospodařili," doplnila Mrázová.

Cílem projektu Alej vzpomínek je obnova historických alejí v místech zaniklých obcí a záchrana místy unikátních regionálních odrůd jabloní a hrušní, které geopark na svém území mapuje od roku 2016. V evidenci má už přes 300 stromů ze zaniklých obcí, jako jsou Kostřice, Křída, Holiček, Ostrov nebo Jabloneček. "Je málem neuvěřitelné, co vše dokázaly staré stromy, jež bývalým hospodářům poskytovaly stín a ovoce, bez veškeré péče přežít," doplnila ředitelka. Určit odrůdu původních stromů je podle ní velmi obtížné, u některých se to vůbec nepodařilo.

V minulých letech geopark zájemcům nabízel naroubované stromky. "Zájem o staré odrůdy je velký, dokonce i o ty ralské, ale my je letos na prodej nemáme. Jak jsme začali sázet, tak je trochu vabank, co se z těch roubů ujme. Letos máme tak akorát na výsadbu, plus ještě sázíme s dětmi na školních pozemcích," řekla Mrázová. Stromy sází vždy ve druhé polovině listopadu. "Pro ty listnaté stromy je to nejlepší, shodí listy a jsou zazimované a pak na jaře se už probudí na novém místě a mnohem lépe se ujmou," dodala.

Geopark Ralsko vznikl jako sedmý v Česku před šesti lety. Zahrnuje oblast téměř 300 kilometrů čtverečních v katastru Ralska, Doks a Hamru na Jezeře na Českolipsku. Je zajímavý nejen svou přírodou, má i bohatou historii, lidé tam žili přes 700 let. Oblast byla kdysi prosperující krajinou s množstvím malebných soběstačných vesniček roztroušených mezi lesy a poli. Ve 20. století ale tento historický ráz kulturní krajiny hrubě narušil pobyt tří armád - nejprve československé, pak německé a nakonec sovětské. Geopark Ralsko se teď snaží vrátit do oblasti život.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist