https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-iranu-zemrel-pri-protestu-proti-nedostatku-vody-dalsi-clovek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Íránu zemřel při protestu proti nedostatku vody další člověk

23.7.2021 11:54 | TEHERAN (ČTK)
V Chúzestánu, kde se těží ropa, panuje od konce března velké sucho a nedostatek vody.
V Chúzestánu, kde se těží ropa, panuje od konce března velké sucho a nedostatek vody.
Foto | Antonio Jordán / Imaggeo
V západoíránské provincii Lúrestán zemřel v noci na dnešek při protestu jeden člověk a dva byli zraněni. Oznámila to na své webové stránce íránská státní televize IRIB. Agentura AFP uvedla že je to poprvé, co íránský sdělovací prostředek informoval o demonstraci mimo provincii Chúzestán. Tam se konají několik dní protesty proti nedostatku vody a zemřeli při nich nejméně tři lidé.
 

"V Alígúdarzu (město v Lúrestánu) byly několikahodinové nepokoje vyvolané pod záminkou problémů s vodou v (sousedním) Chúzestánu. Neznámí lidé zahájili palbu a v ulicích zasáhla policie," uvedla IRIB, podle níž se situaci podařilo zklidnit.

V Chúzestánu, kde se těží ropa, panuje od konce března velké sucho a nedostatek vody. Perská média působící v zahraničí informovala o protestech a policejních zásazích proti nim, místní média o situaci zpočátku mlčela.

Prezident Hasan Rúhání ve čtvrtek řekl, že občané Chúzestánu mají právo "vyjádřit názor a v rámci zákona i vyjít do ulic" a protestovat. V Chúzestánu žije komunita menšinových Arabů, která si pravidelně stěžuje na diskriminaci.

Duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí dnes řekl, že nelze obviňovat ty, kdo na jihozápadě země protestují proti nedostatku vody. Vyzval úřady, aby problém vyřešily.

"Lidé dali najevo svou nespokojenost, nemůžeme je z ničeho vinit a musíme se o tu věc postarat," řekl Chameneí k protestům.

O situaci v Íránu se zajímají i organizace ochránců lidských práv a nevládní skupiny. Podle nich Írán použil nadměrnou sílu při potlačování protestů. Amnesty International má informaci, že o život přišlo osm lidí, mezi nimiž byl jeden nezletilý. Policie podle ní používala k rozehnání davů ostrou munici. Organizace Human Rights Watch vyzvala íránskou vládu, aby úmrtí na protestech vyšetřila.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

23.7.2021 14:31
Když ono je to těžké. V těchto končinách se jako protest považuje házení kamenů, hořících pneumatik, případně zápalných lahví a nebo střelba. A protože to není Evropa, policie není omezována nějakými pseudohumanisty a bere to tak, že na hrubý pytel patří hrubá záplata.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist