https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-italii-a-spanelsku-celi-mimoradnemu-suchu-v-alpach-je-o-70-procent-mene-snehu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Itálii a Španělsku čelí mimořádnému suchu, v Alpách je o 70 procent méně sněhu

8.2.2022 01:08 | MADRID/ŘÍM (ČTK)
Podle odhadů jsou zásoby v přehradách, nádržích a sněhové pokrývce o 55 až 80 procent nižší, než je dlouhodobý průměr. Kvůli suchému a relativně teplému počasí chybí především sníh v horách.
Podle odhadů jsou zásoby v přehradách, nádržích a sněhové pokrývce o 55 až 80 procent nižší, než je dlouhodobý průměr. Kvůli suchému a relativně teplému počasí chybí především sníh v horách.
Španělsko a Itálie zaznamenaly v posledních měsících mimořádně nízké srážky a v obou zemích rostou obavy z rozsáhlého sucha. Srážky za poslední čtyři měsíce byly ve Španělsku o více než třetinu nižší, než je dlouhodobý průměr, uvedl deník El País. Na severu Itálie od poloviny prosince nezaznamenali žádné vydatné srážky. Průtok řeky Pádu je srovnatelný se srpnem a v Alpách je až o 70 procent méně přírodního sněhu než je běžné, informují místní média.
 

Podle španělské meteorologické služby Aemet bylo období od října do konce ledna jedním z nejsušších od začátku jeho měření. Ve srovnání s dlouhodobým průměrem za léta 1981 až 2010 spadlo o 36 procent srážek méně. Vodní nádrže tak mají o zhruba čtvrtinu méně vody, než je v tomto období zvykem. Podle mluvčího Aemetu Rubéna del Campa nejsou výhledy příznivé. Podle meteorologických modelů je padesátiprocentní pravděpodobnost, že srážky budou podprůměrné i v příštích třech měsících.

Španělsko, které již v uplynulých letech muselo čelit nedostatku vody, se tak obává rozsáhlého sucha. Až 75 procent ročních srážek připadá v zemi na období od října do dubna. "Pokud většina srážek nespadne během těchto sedmi měsíců, tak je pak těžké dohnat deficit," řekl deníku El País mluvčí meteorologické služby.

S výrazným suchem se potýká také sever Itálie, kde nezaznamenali silnější srážky od poloviny prosince. Nejdelší italská řeka Pád má podle stanice RAI průtok srovnatelný s polovinou srpnu, uvedla dnes státní televize RAI. Podle správy povodí se jedná o meziroční pokles o zhruba 30 procent.

Odborníky ale ještě více znepokojují velmi nízké zásoby vody, které se dosud vytvořily. Podle odhadů jsou zásoby v přehradách, nádržích a sněhové pokrývce o 55 až 80 procent nižší, než je dlouhodobý průměr. Kvůli suchému a relativně teplému počasí chybí především sníh v horách. Podle meteorologické agentury regionu Lombardie je přírodní sněhová pokrývka v tamních Alpách o zhruba 70 procent nižší, než kolik činí průměr za léta 2006 až 2020.

Nedostatku vody se obávají zemědělci. "Nevíme, zda se nám podaří zasadit na jaře kukuřici," řekl deníku El País Joan Planas, který spolu s bratrem vede v katalánské obci Peralada rodinný zemědělský podnik. Sucho ohrožuje i zemědělce v povodí Pádu, kde se soustředí až třetina italské zemědělské a potravinářské výroby, uvedl italský svaz Coldiretti. V některý španělských a italských obcí již radnice vyzvaly obyvatele, aby vodou šetřili a neplýtvali jí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

8.2.2022 07:08
proč to není překvapující? tady už skro o 70% méně dosahujeme už takřka 30 let
Odpovědět
ss

smějící se bestie

8.2.2022 07:11 Reaguje na Jaroslav Řezáč
1*
Odpovědět
ss

smějící se bestie

8.2.2022 07:11 Reaguje na Jaroslav Řezáč
1*
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.2.2022 07:35 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Nesmysl. Loňské a předloňské srážky byly normální.
A HDP šlo od komára na asi čtyřnásobek.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

8.2.2022 07:57 Reaguje na Pavel Hanzl
to vykládejte holubům, sněhové srážky spadli na 1/3 máte totiž problém rozlišit sněhové srážky s celoročním srážkovým průměrem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.2.2022 10:54 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Beru roční průměr. Sníh je dost pofidérní údaj.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

8.2.2022 16:07 Reaguje na Pavel Hanzl
sníh je prémie, kterou využíváme v létě...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.2.2022 08:32
Vyschnou Alpy a co chudáci Rakušáci se svými vodními elektrárnami?
Osadí sjezdovky solárními panely a vrcholky hor osadí větrníky, nebo
si koupí elektřinu z našich jaderek, jak činí doposud?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.2.2022 10:58 Reaguje na Břetislav Machaček
Alpy nevyschnou nešťastníče, jen z nich bude téct míň vody. Jenže Rakušáci nejsou trubky a počítají s tím dostatečně dopředu, asi namnoží soláry a větřáky, čort znajet.
Samotného by mě zajímalo, jestli jim to vyjde, na nás už spolíhat moc nemůžou...
Že by se vrátili k jádru, třeba jen v provedení SMR?
Odpovědět
va

vaber

8.2.2022 09:23
u nás taky celý leden teploučko +5°C a nikdo se nediví
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.2.2022 11:00 Reaguje na vaber
Dost děšný, obávám se, že může přijít zase suché období, ale delší a horší než v letech 2015 - 19.
Hlavně, že ropáčci jsou v klidečku a fedrují a fedrují......lidstvo zahyne na fatální blbost.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist