https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-krkonosich-hrozi-pozary-turiste-maji-zarodky-pozaru-ihned-hlasit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Krkonoších hrozí požáry, turisté mají zárodky požárů ihned hlásit Aktualizováno

12.7.2023 12:05 | VRCHLABÍ (ČTK)
Správci Krkonošského národního parku (KRNAP) kvůli vysokému riziku vzniku požárů ve volné přírodě vyzývají návštěvníky Krkonoš, aby hlásili jakýkoli zárodek možného požáru. Varovali také před zapalováním svíček u pomníků či božích muk. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. V podkrkonošském Trutnově dnes kvůli riziku požárů dočasně uzavřeli pro veřejnost altány v místním lesoparku.
 

V celém Královéhradeckém kraji platí od pondělí zákaz rozdělávání ohně ve volné přírodě včetně pálení klestí na zahradách. Důvodem jsou vysoké teploty, sucho a nepříznivá předpověď pro následující dny.

"Zákaz se přirozeně týká i území Krkonošského národního parku. Zvýšené riziko vzniku požáru existuje nejenom v lesích, ale i na loukách či třeba na smilkových trávnících krkonošské tundry. Zesílenou pozornost požárním rizikům pochopitelně v současné době věnují také naši strážci a lesníci v terénu," uvedl Drahný.

Informace o možných požárech mohou turisté volat přímo hasičům na nouzovou telefonní linku 150 nebo linku integrovaného záchranného systému 112, případně na pohotovostní telefonní číslo Správy KRNAP 737 211 113.

"V posledních letech se častěji než v minulosti u nejrůznějších pomníků a božích muk, včetně těch daleko od obydlených míst, objevují svíčky. Jsou mnohdy pokroucené se stopami hoření plastového obalu. Zejména v tyto suché dny je riziko, že od svíčky chytne tráva a od ní les, obrovské. Se vší vážností proto apeluji na všechny, aby od této praxe, která představuje porušení lesního zákona, upustili a svíčky do přírody vůbec nenosili," uvedl ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

Uvedené zákazy pramení jak z lesního zákona, tak ze zákona o ochraně přírody a krajiny. V nich je například uvedeno, že platí zákaz kouření v lese, rozdělávání nebo udržování otevřeného ohně v lese či ve vzdálenosti do 50 metrů od okraje lesa, rozdělávání a udržování otevřeného ohně ve volné přírodě, táboření v lese nebo ve volné přírodě mimo vyhrazená místa.

Altány v trutnovském lesoparku mají v sobě zabudované ohniště. Lidé je mohou využívat k opékání buřtů nebo ke grilování. "Hlavním důvodem uzavření altánů je bezpečnost, protože v těchto horkých letních dnech je riziko požárů velmi vysoké. Věříme, že se situace brzy zlepší a altány veřejnosti opět zpřístupníme," uvedla mluvčí trutnovské radnice Michaela Dědková.

Kvůli teplému a suchému počasí platí v celém Česku až do odvolání výstraha před vznikem požárů. Bouřky podle meteorologů riziko nijak výrazně nesníží.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PE

Petr Eliáš

12.7.2023 13:11
No to už snad není možné! To už je vrchol! Zase další cílená likvidace trempů! Já už to nějak doklepu - děkuji, že jsem si v dobách svého mládí mohl rozdělat oheň kde jsem chtěl a kdy jsem chtěl - ale mladá generace bude žít v systému, kde bude příroda jen pro vyvolené. :((

...

Něco takového očekávám. :-)
Odpovědět
LB

Lukas B.

12.7.2023 13:30 Reaguje na Petr Eliáš
si děláte, pane, legraci?
otevřený oheň je dobrý sluha, ale zlý pán, a suchu a větru dokáže udělat pěknou paseku (vzpomeňte na tůristu šmitáka, co úspěšně vyklučil jistý jihoamerický národní park při vaření polévky). tremp-netremp, pálit svíčky (a vohně) je fajn v sychravém počasí okolo dušiček, to Vám hajnej neřekne ani popel, ale když fouká a týden nepršelo, tak to hraničí s velmi mdlým duchem paliče.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

12.7.2023 13:37 Reaguje na Lukas B.
Však já to vím. :)

Ale minule tu byl jeden komentář kritizující zákaz rozdělávání ohňů s tím, že se jedná o likvidaci trempů. :-)
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

12.7.2023 16:07 Reaguje na Petr Eliáš
Já na vojně zažil v podobném počasí požár, kdy jsme při střelbách zapálili Jince. No a od té doby vím co to je a taky rozhodně v suchu nic na zahradě nezapaluji. Nepřejte si to zažít například s vlastní chatou.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

12.7.2023 17:40 Reaguje na Lukas B.
Celý život trempuji a nepamatuji si, že by někdo někdy ze skutečných trempů podpálil les. Pokud ano, tak mne prosím opravte. Dnes les podpálí pitomci, kteří jsou v přírodě poprvé a nebo to udělají záměrně, jako ten "bývalý ochranář" v NP ČŠ. Ti prví totiž neznají základní pravidla táboření
v přírodě a pak to tak dopadá. Plošný zákaz v NP budiž,
ale ty zákazy grilování a ohýnků na opečení buřtů v parcích
a zahradách už je poněkud přehnaná reakce na ohně, které
z 90% vznikly od jiskření strojů a od nedopalků cigaret
často vyhozených z okénka auta. Zažil jsem tuto situaci
před mnoha léty na cyklodovolené, když spolujezdec z auta
vyhodil nedopalek do příkopy plné suché posečené trávy.
Nezbylo nám, než zastavit a nedopalek uhasit. Ono je
jednodušší zakázat oheň i těm zodpovědným, ale blbci
si ho udělají zákaz-ne zákaz. Základem musí být trest
adekvátní způsobené škodě! Klidně i miliony, či práce
na obnově lesa. Žhář je prohlášen nesvéprávným a tudíž
beztrestným z hlediska úhrady škody, tak jako nemajetní.
Jak budou postihovat za ohýnek bezdomovce a nepřízpůsobivé při opalování kabelů?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

12.7.2023 14:16 Reaguje na Petr Eliáš
Dnes trempa těžko dohledat, stejně jako vodáka, novináře.
Těm současným jmenovaným pseudo, je všechno jedno !
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist