https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-malesicke-spalovne-zacala-vymena-tretiho-ze-ctyr-kotlu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Malešické spalovně začala výměna třetího ze čtyř kotlů

9.4.2020 00:23 | PRAHA (ČTK)
Modernizace spalovny spočívá ve výměně všech čtyř kotlů. / Ilustrační foto
Modernizace spalovny spočívá ve výměně všech čtyř kotlů. / Ilustrační foto
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Pražská spalovna v Malešicích spustila do ostrého provozu druhý vyměněný spalovací kotel a začala pracovat na výměně třetího. Včera o tom informoval mluvčí Pražských služeb Radim Mana. Modernizace spalovny spočívá ve výměně všech čtyř kotlů, provoz podle něj již nyní produkuje výrazně méně škodlivin. Celkem má rekonstrukce vyjít na 2,8 miliardy korun. Ve spalovně končí drtivá většina pražského odpadu.
 

Výměnu prvního z kotlů spalovna dokončila loni, navázala výměnou druhého a nyní pokračuje třetím. Práce se dělají za plného provozu. "Plníme stanovený harmonogram a držíme celkový původní rozpočet projektu," uvedl ředitel spalovny a člen představenstva Pražských služeb Aleš Bláha.

Předseda představenstva Pražských služeb Patrik Roman doplnil, že spalovna díky dvěma vyměněným kotlům produkuje o 30 procent méně oxidů dusíku a o 40 procent méně oxidu uhelnatého v porovnání s emisemi před rekonstrukcí.

Pražské služby upozornily, že s ohledem na šíření nákazy novým typem koronaviru by všichni lidé měli odpad do kontejnerů dávat v zavázaných pytlích. Použité roušky je podle firmy vhodné ještě umístit do menšího plastového sáčku, v případě domácností v karanténě nebo s potvrzenou nákazou pak do dvou a ten horní ošetřit dezinfekcí.

Kromě modernizace kotlů by spalovnu mohlo čekat rozšíření. Loni magistrát směnil s Pražskými službami svoje pozemky u spalovny, kde by mohla vzniknout bioplynová stanice. Ta by zpracovávala organický odpad na stlačený plyn pro pohon vozidel a také elektrickou energii. Kdy by měla vzniknout, zatím není jasné.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

9.4.2020 08:47
Spaloven mělo stát ve městech (nejméně všechna krajská města) více , aby se odpad využil pro kombinovanou výrobu tepla a elektřiny. Tak bychom ho nemohli vyvážet do rozvojových zemí anebo levně zahrabávat na skládkách.
Naopak na periferiích výrazně více tlačit na recyklaci,kompostování a omezování vzniku odpadů ,jak to jen jde.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist