https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-olomouci-vykvetl-vzacny-druh-ibisku-roste-pouze-na-ostrove-mauricius
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Olomouci vykvetl vzácný druh ibišku, roste pouze na ostrově Mauricius

17.1.2024 18:35 | OLOMOUC (ČTK)
Velmi vzácný druh ibišku Hibiscus fragilis vykvetl v těchto dnech ve sbírkových sklenících v areálu Výstaviště Flora Olomouc. Ve volné přírodě tento ibišek roste pouze v horských oblastech ostrova Mauricius. Odborníci jeho četnost v tamní přírodě odhadují na několik desítek rostlin. Na sociálních sítích o tom informovalo Výstaviště Flora.
 

Ibišek Hibiscus fragilis je stálezelená rostlina s květy o průměru sedm až deset centimetrů, které mají pět jasně růžových až karmínově červených okvětních lístků. Do záchranného programu zaměřeného na tento vzácný druh ibišku se zapojila řada botanických zahrad. "Jeden se díky tomu před časem dostal i do Olomouce, a to z Botanické zahrady Praha," uvedlo Výstaviště Flora.

Sbírkové skleníky Výstaviště Flora Olomouc patří k nejstarším skleníkům v ČR. Po zimní přestávce budou otevřeny v únoru. Největším a nejstarším z komplexu skleníků je palmový skleník, který byl vybudován v letech 1927 až 1930 a je kulturní památkou. Sousední kaktusový skleník ve Smetanových sadech byl spolu s tropickým skleníkem postaven v 50. letech minulého století. Otevřel se 18. srpna 1962 při zahájení celostátní zahradnické výstavy.

Loni Výstaviště Flora v Olomouci zahájilo přípravu nákladné rekonstrukce svých sbírkových skleníků a palmového skleníku. Oprava sbírkových skleníků si bez započtení DPH vyžádá investici zhruba 120 milionů korun a palmového skleníku 45 milionu korun.

Kromě sbírkových skleníků Výstaviště Flora spravuje také botanickou zahradu a rozárium. Tyto turistické cíle předloni navštívilo bezmála 180.000 lidí, meziročně o 12 procent více. Na žebříčku nejnavštěvovanějších turistických atrakcí v Olomouckém kraji v roce 2022 připadlo skleníkům, botanické zahradě a rozáriu čtvrté místo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

18.1.2024 10:52
Zajímalo by mě, zda tento ibišek je samosprašný a zda se ten květ podařilo opýlit.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist