https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-ostravske-zoo-se-narodila-kriticky-ohrozena-prasata-visajanska
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V ostravské zoo se narodila kriticky ohrožená prasata visajánská

27.10.2024 23:27 | OSTRAVA (ČTK)
Foto | M. Vlčková / Zoo Ostrava
V ostravské zoologické zahradě se narodila dvě mláďata kriticky ohrožených prasat visajánských. Jejich pohlaví zatím není známé, ale obě se mají čile k světu a jejich matka o ně příkladně pečuje, sdělila mluvčí zoo Šárka Nováková.
 
Rodinu prasat visajánských, jejichž domovinou jsou Filipíny, najdou návštěvníci v blízkosti expozice Na Statku. Kromě narozených selat výběh obývají čtyři dospělí jedinci. "Mláďata pobývají často ještě ve vnitřním prostoru, ale už se stále častěji osmělují a objevují venkovní výběh," uvedla mluvčí.

Jejich matkou je zkušená samice narozená v roce 2016, která už odchovala několik mláďat. Součástí skupiny je ještě pětiletý samec, který je otcem mláďat. Dále tříletá samice, která je starším mládětem chovného páru a stará čtrnáctiletá samice, která je v Ostravě od roku 2012, kdy zoo s chovem tohoto vyhubením ohroženého druhu začala.

Foto | M. Vlčková / Zoo Ostrava

"Podobně jako mláďata jiných druhů prasat mají i tato ochranné zbarvení v podobě kontrastního pruhování srsti, které časem zmizí," uvedla mluvčí. Připomněla, že praseti visajánskému hrozí v jeho domovině úplné vyhubení a v Červeném seznamu je zařazeno mezi kriticky ohrožené druhy, což je poslední kategorie před vyhubením v přírodě. "Chov v zoologických zahradách tak má zásadní roli při záchraně druhu, protože u těchto prasat hrozí, že v budoucnu vymizí z přírody úplně," doplnila Nováková.

Prase visajánské žije na Západních Visajských ostrovech. V současné době přežívá již jen na filipínských ostrovech Negros a Panaj. Jeho přirozeným prostředím jsou deštné lesy, které však rychle mizí kvůli přeměně krajiny na zemědělskou půdu. Prase je rovněž ohroženo kvůli lovu nebo křížení s jinými druhy prasat. Potravu, kterou tvoří hlízy, kořínky, nejrůznější plody, ale také drobní bezobratlí živočichové, si hledá přerýváním půdy svým dlouhým a na pachy citlivým rypákem. Kvůli kypření půdy a následnému rozsévání semen v trusu bývá tento druh označován také jako pralesní zahradník.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist