https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-palestinske-rame-pestovali-olivy-pred-5000-lety-olej-z-nich-byl-slavny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V palestinské Rámě pěstovali olivy před 5000 lety, olej z nich byl slavný

30.10.2021 00:52 | RÁMA (ČTK)
Hlavními producenty olivového oleje jsou nyní jižní Španělsko a jihovýchodní Itálie, ale existují důkazy, že v minulosti bývala nejdůležitější pěstitelskou oblastí oliv Ráma, která leží v kopcích u Galilejského jezera. A podle nálezů byla i prvním krajem, kde se olivy pěstovaly: jsou tam doloženy z doby přes 5000 let.
Hlavními producenty olivového oleje jsou nyní jižní Španělsko a jihovýchodní Itálie, ale existují důkazy, že v minulosti bývala nejdůležitější pěstitelskou oblastí oliv Ráma, která leží v kopcích u Galilejského jezera. A podle nálezů byla i prvním krajem, kde se olivy pěstovaly: jsou tam doloženy z doby přes 5000 let.
Foto | Flavio~ / Flickr
Hrnek vařené čočky, sklenička olivového oleje, kousek chleba a šlo se. V palestinské horské vesnici Ráma v Galileji byla polovina zimy a Able Husajnové, jíž je nyní 86 let, tehdy mohlo být sedm či osm let. Její rodina se připravila na hodinový pochod do svého olivového sadu. V tříměsíčním období sklizně tam trávili vždy celý den. Tamní olivy bývaly vyhlášené svou kvalitou v celém kraji a dodnes si udržují mimořádnou chuť, napsal The New York Times.
 

"Bývaly plné oleje, byl sladký, když vám stékal hrdlem," říká Husajnová. Hned po vylisování je zlatavý a čirý a voní po divoké trávě a listech pampelišek, jež rostou kolem stromů. Lidem svou jemností připomíná ghí.

Hlavními producenty olivového oleje jsou nyní jižní Španělsko a jihovýchodní Itálie, ale existují důkazy, že v minulosti bývala nejdůležitější pěstitelskou oblastí oliv Ráma, která leží v kopcích u Galilejského jezera. A podle nálezů byla i prvním krajem, kde se olivy pěstovaly: jsou tam doloženy z doby přes 5000 let.

Dnes Rámu obklopuje 800 hektarů osázených olivovníky starými stovky let. Zelené moře šelestícího listí připomíná vlny. V knihách se o zdejších olivách říká, že jsou to "nejlepší, na čem oko kdy spočinulo", a o Rámě, že je to "královna palestinského oleje".

Júsuf Hánná vlastní v Tiberiasu vyhlášenou restauraci a v lednici má několik lahví čerstvě vylisovaného oleje z Rámy, takže ho může servírovat po celý rok. Pochází z ní a vyzkoušel olej odevšad. Přiznává, že některé se chutí dost blíží, například ten z okolí sicilské Etny, ale stejně dává přednost místnímu. "Každý vychvaluje ten svůj, ale ten z Rámy nepálí, je jako zralé ovoce - ostrý, ale sladký," říká.

Mázin Alí založil skupinu ochránců místních olivovníků. I když je ze sousední vsi Dajr Hánná, uznává, že olej z Rámy je výjimečný. A má pro to také vysvětlení. Existují mušky, které napadají olivovníky od pobřeží do vnitrozemí. V ostatních vesnicích proto na sklizeň spěchají, aby se vyhnuli poškození plodů. Ráma to nemá zapotřebí, protože leží výš a dál a může si dovolit počkat, až olivy opravdu uzrají. Proto jsou "příjemně hořké a přitom jemné a šťavnaté". "To stačí, já jsem z Dajr Hánná a náš olej je taky velmi dobrý," usmívá se Alí.

Dvaaosmdesátiletému Músovi Chalafovi patří jeden z největších sadů v Rámě a podle něj má vliv také příznivé klima, výživná půda hnojená dobytkem, která se ale nikdy neošetřuje umělými hnojivy, a také pečlivé prořezávání stromů po celý rok. "Olivy se sklízejí v plné zralosti, ne zelené ani černé, ale když se na nich objeví zelené a černé tečky," říká. V Rámě se olivy sklízejí stále ručně, plody se srážejí bidly a okamžitě se lisují, pak je olej jemný.

Do izraelsko-arabské války v roce 1948 zdejší olivovníky dávaly ročně 250.000 litrů oleje. Prodával se po celé zemi i v Libanonu a Sýrii. Od té doby se produkce snížila.

Spisovatelka Nasab Husajnová se zabývá kulturní tradicí a je neteří paní Husajnové. Loni vydala knihu s názvem Ráma: Nevyřčený příběh. Vysvětluje v něm, jak vyvlastnění palestinské půdy a zavření hranice se Sýrií a Libanonem připravilo kraj o dělníky a poškodilo pěstitele oliv. "Tento příběh nemůžete oddělovat od politiky," říká. Olivy zdejší lidi živily, ale omezení pohybu, který zavedl Izrael v letech 1948 až 1966, mnohým lidem znemožnilo dostat se do sadů. Stromy byly zanedbané, úroda se snížila a ceny spadly. Teď se této profesi věnuje méně rodin a vesnici už jenom olej neuživí. Těžko se zjišťuje, kolik se ho zde teď vůbec vyprodukuje.

Lisuje se ale dál, hlavně pro osobní spotřebu. A pořád je to hlavní téma vesnice, ojel je všechno - potravina i lék. "Vtíráte si jej do hrudníku, když máte kašel, když dítě bolí v uchu, kápnete mu tam nahřátý olej. Nechápu, k čemu lidé berou nějaké léky," říká stará paní Husajnová.

Chalaf s rodinou své sady stále udržuje a začíná se zajímat, zda by se olej nedal prodávat do ciziny. "My na něm vaříme všechno, dušené maso i čočkový pilaf, kořeněné sušenky i placky manákíš. Ale vlastně vařit nemusíte. Nejlepší pokrm světa je kousek chleba namočený v čerstvě vylisovaném olivovém oleji," říká Chalaf.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

30.10.2021 05:51
Před 5 000lety žádná Palestina neexistovala - pisálku !
Ten region dostal toto jméno až od Římanů, takže mnohem později.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.11.2021 21:36 Reaguje na smějící se bestie
V tom článku se to píše. Je to v Galileji stejně, jak tenkrát.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

30.10.2021 06:49
Souhlas, originál :
" Nejlepší olivový olej na světě? Tato vesnice si to myslí."

pochází z NY Times a neplete si dobu a názvy jako český překlad.
https://www.nytimes.com/2021/10/19/dining/best-olive-oil-rameh-israel.html
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

31.10.2021 09:47
V článku je hodně zajímavá informace - výživná půda hnojená dobytkem, která se ale nikdy neošetřuje umělými hnojivy.
Co na tohle vyjádření řeknou ti, kteří by nejradši zlikvidovali náš chov dobytka věří pouze na syntetika?
A v návaznosti na to mě napadá další otázka - čím budeme hnojit pole v době, kdy zdroje na výrobu syntetických hnojiv skončí a nebudeme mít žádný dobytek?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.11.2021 21:34 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Poušť není nutno hnojit vůbec.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist