https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-plzni-liticich-vznikla-naucna-stezka-pro-mensi-deti-o-lese-a-zivote-v-nem?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Plzni-Liticích vznikla naučná stezka pro menší děti o lese a životě v něm

29.5.2022 00:38 | PLZEŇ (ČTK)
Zdroj | Plzen.eu
Plzeň, která vlastní 1860 hektarů lesů s rekreační funkcí, otevřela třináctou naučnou stezku o lese a životě v něm. Na 1,6 kilometru dlouhé trase na Dubové hoře v městské části Litice je osm zastavení s tabulemi a herními prvky pro předškoláky a děti z prvního stupně základních škol. ČTK to řekla starostka Litic Blanka Kantová (SNK).
reklama

 

Na tabulích si mohou děti vyzkoušet, zda poznají stopy lesní zvěře, různé druhy stromů a dozvědí se, proč smrky schnou kvůli napadení kůrovcem. Na jednom zastavení mohou hledat ptáky přímo v koruně stromu, na jiném se dozvědí, kdo ve stromě bydlí. Na dřevěném pexesu mohou procvičit tvary stop zvěře, listů stromů a lesní zvířata. "Chtěli jsme, aby pro ně byla spíš hrou než učením, přestože se o přírodě hodně naučí. Inspirovali jsme se při návštěvě v městských lesích Hradce Králové," řekl vedoucí lesů, zeleně a vod města Richard Havelka.

Trasa nové stezky, která stála město 265 000 Kč, začíná u vyhlídky na Dubové hoře a končí na cestě ke Kotkově chatě. Vede po zpevněných cestách a stezkách, po nichž projede i kočárek. Na trase jsou dvě odpočinková místa s lavičkami. Na procházku s dětmi s plněním úkolů je podle Havelky nutné si vyhradit asi dvě hodiny. Po jejím absolvování se lze podle něj vrátit ke hřbitovu po trase pomologické stezky, na níž jsou tabule s informacemi o starých odrůdách ovocných stromů. Je tam vysazeno 56 stromů, hlavně jabloní, ale také třešní a slivoní. Celý okruh má pak 2,4 kilometru, dodal.

Město Plzeň vlastní na 4100 hektarů lesních porostů, z toho 1859 hektarů plní zvýšenou rekreační funkci. "Jejich údržba není levná. Výši nákladů na ni mohou občané svým chováním významně ovlivnit. Budování naučných stezek v lesích a lesoparcích pomáhá vytvářet kladný vztah dospělých i dětí k prostředí kolem nás," řekl primátor Pavel Šindelář (ODS).


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist