https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-podminkach-cr-je-potravinova-sobestacnost-nerealna-vzkazal-fiala
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V podmínkách ČR je potravinová soběstačnost nereálná, uvedl Fiala Aktualizováno

25.8.2022 11:23 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČTK)
Potravinová soběstačnost je v podmínkách České republiky nereálná vzhledem k propojenosti světa. Je proto třeba se zaměřit na potravinovou bezpečnost, například stav zásob. Premiér Petr Fiala (ODS) to dnes uvedl v úvodu agroveletrhu Země živitelka v Českých Budějovicích. Na zahájení vystoupil také bývalý prezident Václav Klaus, podle kterého je současná míra inflace důsledkem nezodpovědných kroků vlád, které vytváří obrovské deficity státních rozpočtů.
 

Dopady válečného konfliktu na Ukrajině na české zemědělství lze podle Fialy jen odhadovat. Zvyšují se ceny vstupů, ale současně roste v zahraničí poptávka a tím i hodnota zboží, konstatoval. Na rostoucí ceny vstupů, které mohou vést i ke zkrachování některých firem, poukazovali na výstavě zástupci zemědělců i potravinářů.

Česko se bude podle Fialy dlouho potýkat s riziky, které vyplývají z konfliktu v místech, odkud proudí obilí nejen na evropský kontinent a hlavně Afrika je na nich závislá. Podle premiéra je nemožné, aby bylo Česko potravinově nezávislé. Zákazník to podle něj není připraven zaplatit. Produkty ze zahraničí podle něj přinášejí větší výběr a nižší ceny. "Hlasují zákazníci tím, že si vybírají zboží," uvedl.

Zcela soběstačné bylo Česko podle posledních údajů Českého statistického úřadu za rok 2020 pouze ve třech skupinách potravin - hovězím mase, mléce a mléčných výrobcích a cukru. U těchto potravin by podle statistiků pokryla jejich výroba v Česku více než 100 procent spotřeby lidí v zemi. Vysoká, ačkoli ne stoprocentní byla ještě soběstačnost například u sýrů a tvarohů a rovněž u vajec, kde se v roce 2020 blížila 90 procentům. Třeba u chleba byla soběstačnost ale jen na méně než 60 procentech a u pšeničného pečiva a vepřového masa těsně nad 40 procenty. Nejnižší byla u rajčat, kde tuzemská produkce nepokryla ani pětinu spotřeby v Česku.

Prezident Miloš Zeman během zahájení poblahopřál zemědělcům k dobré úrodě. Zmínil, že se často setkává se spory mezi zastánci velkých a malých zemědělských podniků. "Myslím si, že daleko důležitější rozdíl je mezi dobrým a špatným podnikem. Snažme se tedy podporovat ty dobré a pokud jde o ty špatné, přinutit je k bankrotu, aby jejich podniky převzali ti, kdo umí zemědělské podniky řídit," řekl.

Klaus během svého projevu zdůraznil, že vysokou inflaci podle něj nezpůsobují zemědělci nebo potravináři zvyšováním cen. "Tu způsobila nezodpovědnost vlád, které roztáčejí obří deficity státních rozpočtů, způsobilo to nadměrné tisknutí peněz centrálními bankami, způsobila to zelená ideologie EU a její Green Deal a přidává se k tomu nešťastná a tragická válka na Ukrajině," řekl. Zmínil také, že veletrh je příležitost poděkovat zemědělcům za náročnou celoroční práci, která se nedá "odinternetovat" prací z domova. "Patřím ke generaci, která pamatuje samovazy, snopy, panáky, mlátičky. Dnes je to jiné, ale smysl a význam dnešního dne je stále stejný," dodal.

Země živitelka je největší akcí, kterou budějovické výstaviště pořádá. Loni ji navštívilo 97.500 lidí. Areál výstaviště zabírá 25 hektarů, výstavní plocha pavilonů je 6000 metrů čtverečních.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (32)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

25.8.2022 11:36
pán prémiér Fiala je velicé chytrý muž a politik.Jen se mi někdy vkrádá do hlavy taková hloupá myšlenka jestli nebyl chytřejší Vasil Bilak,který uměl aspon ušít sako.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

25.8.2022 11:43 Reaguje na karel krasensky
To jste se trochu spletl pane Krásenský. Na výučním listě Vasila Bilaka bylo napsáno - "Šiť iba kalhoty, k sakám nepúšťat."

Jinak Petr Fiala je v otázce potravinové soběstačnosti zcela mimo. ČR má na to, aby byla soběstačná v potravinách pro své obyvatele.
Odpovědět
kk

karel krasensky

25.8.2022 11:49 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tak uměl aspon nějaké ty tesilky.
Odpovědět
sv

25.8.2022 15:03 Reaguje na Miroslav Vinkler
TO je slovo, soudruhu. Ču-Čche to jistí. Kuchařka "Vaříme z trávy" do každé rodiny.
Odpovědět
kk

karel krasensky

25.8.2022 15:25 Reaguje na
Nic moc
Odpovědět
sv

25.8.2022 15:51 Reaguje na karel krasensky
Jasně, ty si tam šoupneš ještě chlupy, aby to mělo šmak.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.8.2022 15:30 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pitomost jak dycky. Za chvíli budete chtít, aby každý panelák měl záhonek, který uživí své obyvatele. ČR je otevřená, moderní průmyslově vyspělaá ekonomika, ne banánová republika bez banánů. Vy byste to chtlěl, jí vím...
Odpovědět
ss

smějící se bestie

25.8.2022 15:36 Reaguje na Miroslav Vinkler
V základních potravinách samozřejmě, jen to chce chtít a ne vyřvávat - všechno dovezem !
Odpovědět
DB

Darth Bane

29.8.2022 00:18 Reaguje na smějící se bestie
Globální základní potravinou číslo jedna je ryze. U té také budete požadovat soběstačnost???? Blbý jste na to dost.
Odpovědět
ZK

Zan K.

29.8.2022 07:41 Reaguje na Miroslav Vinkler
Možná má pravdu, dnes ne. Ovšem že to říká člověk z ODS, která je toho spolutvůrcem, je přinejmenším podivné. Kdyby to alespoň přiznal a ukázal důvody a fakta.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

25.8.2022 12:21
Je to tak. Potravinově soběstační bychom mohli být, ale není k tomu moc důvodů, protože by to bylo moc nákladné. I v zemědělství je lepší dělat to, kde máme komparativní výhodu a tam, kde existuje levnější dovoz, si to koupit.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

25.8.2022 12:27 Reaguje na Richard Vacek
No , já nevím. Při pohledu na běžnou kořenovou zeleninu původem z Německa a Holandska ....
Odpovědět
RV

Richard Vacek

25.8.2022 18:54 Reaguje na Miroslav Vinkler
Například mrkev z mého záhonu by si v obchodě nikdo nekoupil.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.8.2022 12:51 Reaguje na Richard Vacek
v zemědělství, které má se starat o naši krajinu panuje globalizace byznysu obchodních společností, kterým nejde o naši krajinu ale své zisky a to je konec regionálních produktů a jejich konkurenční ceně a tak vyžíráme polovinu světa tím, co si můžeme vyrobit sami
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.8.2022 15:31 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Dá se kupovat běžně na farmářských trzích, v Brně na Zelňáku to funguje velmi dlouho.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

25.8.2022 14:53 Reaguje na Richard Vacek
Takže naše komparativní výhoda je v produkci pšenice, hmm
Odpovědět
ss

smějící se bestie

25.8.2022 15:37 Reaguje na Richard Vacek
Najednou by uhlíková stopa nevadila a příroda může spustnout, že !
Odpovědět
pa

pavel

28.8.2022 23:21 Reaguje na Richard Vacek
mohu vám říci že když se u nás náhodou objevila mrkev z kaufu / babička má mánii nekup to za tu cenu/ tak naše morče jerry to odmítal jíst asi si říkalo nejsem prase abych sežralo všechno
Odpovědět
pp

pavel peregrin

25.8.2022 12:30
Tenhle zoufalec má tu drzost ještě vylézt na veřejnost?
Odpovědět
JH

JH

25.8.2022 14:45 Reaguje na pavel peregrin
Je to premiér, tak musí občas vylézt, patří to k jeho práci. A mohli jsme dopadnout hůř. Tenhle má aspoň zdravý vztah k Rusku. A s tou soběstačností má přinejmenším kus pravdy.
Odpovědět
sv

25.8.2022 15:05 Reaguje na pavel peregrin
Oddechli jsme si, že ty tu drzost nemáš.
Odpovědět
kk

karel krasensky

25.8.2022 15:28 Reaguje na
Slabé
Odpovědět
sv

25.8.2022 15:52 Reaguje na karel krasensky
To jistě čajíčku.
Odpovědět
kk

karel krasensky

25.8.2022 16:07 Reaguje na
Arnošte ty,hanzl,elijáš jste takoví diskusní zabijáci tak už konečně přejděte od slov k činum.Je možnost odjet na Ukrajinu a zapojít se jako dobrovolní do boju.Občas napište kolik máte vyznamenání za hrdinství
Odpovědět
sv

s v

25.8.2022 18:52 Reaguje na karel krasensky
Tak už jsi se snad domluvil s foldynou, který ti na ukrajinské frontě bude dělat taťku, když se bojíš sám jet realizovat to o čem tady žvaníš. Mně k tomu nepotřebuješ. A na rovinu, i když respektuji tvoji a foldynovu orientaci, tak to fakt ne.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.8.2022 15:32 Reaguje na pavel peregrin
To sis ho spletl se Zemanem, že?
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

25.8.2022 16:06
Typická ODS. Kdyby Klaus nenechal volnou ruku volnému trhu a mafiánskému kapitalismu, mohli jsme mít supermarkety Jednota. Ale díky volnému trhu byly z center měst vytlačeny malé obchody, vznikající pekárničky a místo toho jezdíme autem za město.
Odpovědět
DB

Darth Bane

29.8.2022 00:20 Reaguje na Katka Pazderů
To nemyslíte smrtelné vážně, že ne????
Odpovědět
va

vaber

25.8.2022 16:24
ano je to nereálné ,vždyť takový systém usilovně budujeme,
je soběstačná EU? není, téměř v ničem a vyskakuje jako by měla všeho nadbytek
nějaké válčení na kousku Ukrajiny a hned se hroutí mocná EU,
jen bych se zeptal, co se stane až nebude soběstačná tato planeta,
nebo ta má patent na soběstačnost

Odpovědět
Zdeněk Huták

Zdeněk Huták

26.8.2022 15:31
Pan premiér se zase vyjádřil k něčemu, čemu nerozumí. Vyjádření, že absolutní potravinová soběstačnost není možná, to ví i malé dítě. Káva, pomeranče a banány to určitě nikdo neplánuje pěstovat v ČR. Ale byl jsem dnes v prodejně potravin ve Velkých Bílovicích a chtěl jsem koupit cibuli. No světe div se, dovoz z Rakouska. Před chvilkou jsem míjel pole místního zelináře, který cibuli nesklízí, protože ji velkoodběratel nechce. Tak si říkám, někde je chyba a očividně to ruka trhu neumí zařídit. Myslím si, že by vláda měla přestat plácat naučené věty, jak něco plánuje a zrovna o tom přemýšlí a začít skutečně pracovat. Přece to není tak složité, aby se ministr zemědělství podíval na to, že základní potraviny mají být v obchodech především místní. Ušetřila by se nafta i náklady na nové volby.
Odpovědět
sv

26.8.2022 17:48 Reaguje na Zdeněk Huták
Jinými slovy ty tomu rozumíš ještě míň. Nebo-li, co ti zabránilo tu cibuli koupit a následně prodat? Dozvím se odpověď?
Odpovědět
pa

pavel

28.8.2022 23:19
bože to je prodejnej hajzl jen tak pro zajímavost loni jsme jen za vodné odvedli do zahraničí 24 miliard korun
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist