https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-praze-se-vytridilo-rekordni-mnozstvi-kovovych-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Praze se během jara vytřídilo rekordní množství kovových odpadů

13.8.2020 11:55 | PRAHA (ČTK)
Zvyšuje se i množství šedých nádob ve městě. Nyní jejich v ulicích rozmístěno 1412.
Zvyšuje se i množství šedých nádob ve městě. Nyní jejich v ulicích rozmístěno 1412.
Zdroj | Tiskové oddělení MHMP
Od ledna do července se v Praze vytřídilo asi 359 tun kovového odpadu. Rekordní množství plechovek a dalších kovových obalů lidé v metropoli vytřídili zvláště v jarních měsících v době koronakrize. Oproti minulým letům také vzrostl počet kontejnerů na tento typ odpadu.
 

"Překvapilo nás rekordní množství kovových obalů vyhozených během dubna, května, června. Svou roli patrně sehrála vládní nařízení, zvýšený zájem o trvanlivé potraviny a omezení otevírací doby restaurací," uvedl mluvčí Pražských služeb Radim Mana s tím, že v uvedených měsících skončila na třídící lince téměř polovina z odpadu, který Pražané vytřídili za sedm měsíců tohoto roku.

Podle Many lze očekávat, že množství svezeného kovového odpadu za celý rok 2020 bude nejvyšší i v meziročním srovnání. Rostoucí tendence a zvyšující se zájem Pražanů o třídění plechovek potvrzují statistiky Pražských služeb. Ty uvádí, že v roce 2017 se v Praze svezlo 143,5 tuny kovového odpadu, v roce 2018 to bylo 261,8 tuny a loni činil objem svezených nápojových plechovek, kovových tub, konzerv a víček 421 tun.

Zvyšuje se i množství šedých nádob ve městě. Nyní jejich v ulicích rozmístěno 1412. V roce 2016, kdy se šedé nádoby na separovaný odpad v metropoli nastálo objevily poprvé, jich bylo 53, doplnil mluvčí Pražských služeb, na jejichž třídicí lince končí obsah šedých kontejnerů z celé metropole.

Náměstek primátora Petr Hlubuček (TOP 09 a STAN - Spojené síly pro Prahu), v jehož kompetenci je oblast životního prostředí, připomněl klimatické závazky hlavního města, které v loňském roce schválili pražští zastupitelé. Vedení města se mimo jiné zavázalo, že do roku 2030 sníží množství emisí oxidu uhličitého o 45 procent. "Důkladnější separace je nutná jednak kvůli rostoucímu množství vyprodukovaného odpadu na území hlavního města, jednak kvůli našim klimatickým závazkům. To znamená zacházet s odpadem jako se zdrojem, který lze efektivně využít," uvedl.

Hlavní město se podle ekologických organizací dlouhodobě potýká například s překračováním emisních limitů. Ty by by měla mírnit Prahou plánovaná výsadba zeleně, nákup energií z obnovitelných zdrojů, omezení topení pevnými palivy nebo podpora dopravních prostředků s jinými než spalovacími motory.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist