https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-prazske-cisticce-vznikne-zarizeni-na-vyrobu-plynu-biocng
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V pražské čističce vznikne zařízení na výrobu plynu bioCNG

31.8.2020 01:04 | PRAHA (ČTK)
V čistírně je již nyní plyn zpracováván, avšak je z něj vyráběna elektřina. Plyn se sbírá z vyhnívacích nádrží, čistí a následně putuje do tzv. kogeneračních jednotek, kde je z něj vyráběna elektřina.
V čistírně je již nyní plyn zpracováván, avšak je z něj vyráběna elektřina. Plyn se sbírá z vyhnívacích nádrží, čistí a následně putuje do tzv. kogeneračních jednotek, kde je z něj vyráběna elektřina.
V areálu pražské Ústřední čistírny odpadních vod (ÚČOV) vznikne zařízení na výrobu plynu bioCNG. Pilotní projekt by měl začít fungovat v příštím roce. Zařízení by mělo být schopno vyrábět ročně až 600 tun bioCNG. Na dotaz ČTK to řekl ředitel Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Petr Mrkos. Přesné náklady zatím nejsou definitivně známy. Investorem stavby je městská firma Pražská vodohospodářská společnost (PVS). Většinovým vlastníkem PVK je Veolia a menšinovým hlavní město. PVK se v metropoli stará o distribuci vody.
 

"Počítáme s tím, že příští rok by měl být zahájen zkušební provoz pilotní jednotky. Nyní probíhá příprava projektové dokumentace a stavebního povolení," řekl Mrkos.

Pilotní provoz připravuje PVK kvůli otestování technologie, která má být v zařízení využita. V plynu v čistírně je asi 60 procent metanu. Rovněž v něm je například i CO2, křemičité sloučeniny nebo vodík. Podíl metanu je třeba zvýšit na úroveň 94 procenta.

"Počítáme s tím, že v rámci pilotní jednotky se vyzkouší třístupňová membránová technologie. Potřebujeme vědět, že si poradí s křemičitanovými sloučeninami a nebude se zanášet, proto se dělá nejdřív pilotní projekt, který pak bude rozšířen na celé plynové hospodářství ÚČOV," řekl Mrkos.

V čistírně je již nyní plyn zpracováván, avšak je z něj vyráběna elektřina. Plyn se sbírá z vyhnívacích nádrží, čistí a následně putuje do tzv. kogeneračních jednotek, kde je z něj vyráběna elektřina. Ročně jsou zpracovány miliony metrů krychlových. Podle Mrkose bude výroba bioCNG efektivnější než výroba elektřiny.

PVK dnes rovněž představily nový automobil na čištění kanalizace od sedimentů, který je poháněn právě bioCNG. Ročně spotřebuje asi osm tun zmíněného plynu a mělo by ušetřit přibližně deset tun CO2, které nebudou vypuštěny do ovzduší. PVK v budoucnu plánuje nákup dalších těchto vozů.

ÚČOV na Císařském ostrově slouží od roku 1966. V 80. a 90. letech byla rekonstruována, přičemž se navýšila její kapacita. Město do areálu investovalo v posledních letech přes šest miliard korun, kdy postavilo novou vodní linku a v plánu je rekonstrukce staré.

PVK zásobují vodou zhruba 1,32 milionu obyvatel Prahy a 208.000 obyvatel Středočeského kraje. Délka vodovodní sítě včetně přípojek dosahuje 4415 kilometrů a délka kanalizační sítě včetně přípojek 4720 kilometrů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

31.8.2020 07:34
Velice prospěšné a rozumné! Přesně takto by se mělo využívat maximum kalů z čističek, odpadů z restaurací a jiných organických odpadů, které by jinak skončili na skládce a CO2 a metan by do atmosféry vypustili tak jako tak...

Takto je možné pohánět MHD na bioCNG a to se jeví jako jeden z velice dobrých alternativ oproti fosilním palivům.

Praha opět předvádí, že když město vedou rozumní a inteligentní lidé, tak se dějí dobré a prospěšné věci! Jen tak dál! :)
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

31.8.2020 08:37 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Myslíte primátora Hřiba? Nebuďte směšný...
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.8.2020 13:12 Reaguje na Jaroslav Studnička
Kašpárek jen netuší, že s uvedeným se počítá minimálně už dob Plamínkové, tj. od minulého vedení Prahy. Že se v tom pokračuje je samozřejmě ok, ale je fér říci, že to Hlubuček v podstatě zdědil.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.8.2020 13:21 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Na MHD zapomeňte, primárně proto, že EU na CNG u autobusů veřejné dopravy nehraje, jde striktně cestou elektřiny, a ty limity, které které jsou v příslušné směrnici jsou fakt brutální a všem městům, které místo tramvají (a v Praze metra) nemají trolejbusy, bude sakra horko. Zatím nikdo netuší kde na to vezmou.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

31.8.2020 17:04 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Je to využití odpadu v rámci obnovitelných zdrojů, při čemž je třeba klást důraz na slova obnvitelný zdroj. Jinak co se týká produkce skleníkových plynů je to skoro stejné jako fosilní paliva, navíc jsou tepelné ztráty při přeměně energií (stlačování), ale mnohem dražší jako celek.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2020 21:06 Reaguje na Jiří Daneš
Píšou, že v tom plynu je 60% metanu. Ten je asi 20 x horší skleníkový plyn než CO2.
A dnes normálně uniká do vzduchu.
Když ho teda zadrží a proženou motorem autobusu, ušetří se 90% vypouštěných skleníkáčů a ještě se využije energie, tj.nespálí se další nafta. To vám nestačí?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.8.2020 22:14 Reaguje na Pavel Hanzl
V čističce samozřejmě do vzduchu neuniká, stačí číst ... "V čistírně je již nyní plyn zpracováván, avšak je z něj vyráběna elektřina.".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2020 21:00 Reaguje na Lukáš Kašpárek
To je samozřejmě dobré zařízení. Jen mi tam není jasný pojem, že CO2 nebude uvoňován do atmosféry. To si tím budou nafukovat nějaké balónky?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist