https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-prazske-zoo-mohou-lide-pozorovat-mlade-nejmensi-antilopy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V pražské zoo mohou lidé pozorovat mládě nejmenší antilopy - dikdika Kirkova

19.9.2021 01:04 | PRAHA (ČTK)
Dikdikové měří v kohoutku asi 40 centimetrů a váží zhruba pět kilogramů.
Dikdikové měří v kohoutku asi 40 centimetrů a váží zhruba pět kilogramů.
V pavilonu Africký dům v pražské zoologické zahradě mohou návštěvníci pozorovat měsíc staré mládě nejmenší antilopy na světě. Dikdik Kirkův se v pražské zoo narodil vůbec poprvé, sdělila dnes ČTK mluvčí zoo Lucie Dosedělová. Zoo v Troji tyto africké sudokopytníky chová od roku 2016.
 

"Jedná se o samce a návštěvníci jej mohou vidět v expozici pavilonu Africký dům, kam chodí mládě s matkou společně se samcem Daxem a druhou samicí Anabell," uvedl kurátor kopytníků Jan Mengr. Dodal, že matkou mláděte je dvouletá samice Blanchett. Samice dikdiků jsou březí 180 dní a rodí jediné mládě.

Dikdikové měří v kohoutku asi 40 centimetrů a váží zhruba pět kilogramů. Plného vzrůstu dosahují jedinci zhruba v sedmém měsíci života. Samci, které lze rozpoznat díky krátkým špičatým rohům na temeni hlavy, jsou menší než samice. Typickým znakem těchto sudokopytníků s krátkou hnědavou srstí je protáhlý, pohyblivý čenich. Ten podle Mengra slouží k dýchání i k termoregulaci. Také jím dikdikové vydávají specifický hvízdavý zvuk, podle něhož získali své rodové jméno. Zvuk znějící jako zik-zik nebo dik-dik tyto antilopy vydávají, když se cítí v nebezpečí.

Původní domovinou dikdiků je východní a jihozápadní Afrika, kde obývají savany, buše a tamní řídké lesy. Živí se částmi rostlin jako jsou pupeny, výhonky a mladé listy zeleně. Malé antilopy žijí v párech na malém teritoriu o rozloze pět až 30 hektarů, kde obvykle zůstávají celý život. O obranu teritoria se stará samec. Ten vyhání příslušníky stejného druhu, a to včetně samic.

Zoo v pražské Troji patří mezi turisticky nejnavštěvovanější místa v Česku. Kvůli pandemii covidu-19 však zaznamenala úbytek návštěvníků. Loni do zahrady zavítalo 851.623 lidí, tedy téměř o 605.000 méně než v roce 2019. Zoo byla v důsledku protiepidemických opatření 114 dnů uzavřená pro veřejnost a v mnohé další dny roku byl provoz omezený.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

19.9.2021 23:06
V poslední době se s odchovy vzácných druhů v pražské zoo roztrhl pytel. Co na to říct? Snad jedině - dík dík.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

20.9.2021 11:25 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Dyk Eržiko dykdyk
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist