https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-prazske-zoo-nove-chovaji-puvodniho-karase-obecneho?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V pražské zoo nově chovají původního karase obecného

26.4.2021 02:24 | PRAHA (ČTK)
Karas obecný je výjimečný i tím, že dokáže přežít i v zarůstajících vodách s nedostatkem kyslíku. Rizikem pro karase obecného je však karas stříbřitý, který jej z původních stanovišť vytlačuje a kříží se s ním.
Karas obecný je výjimečný i tím, že dokáže přežít i v zarůstajících vodách s nedostatkem kyslíku. Rizikem pro karase obecného je však karas stříbřitý, který jej z původních stanovišť vytlačuje a kříží se s ním.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zoo Praha
Pražská zoologická zahrada s Biologickým centrem Akademie věd ČR pracují na záchraně karase obecného, kterého z českých vod téměř zcela vytlačil invazní karas stříbřitý. Asi 160 jedinců původního druhu zoo vypustila do bývalého mlýnského náhonu v areálu zahrady. V plánu je tento původní druh karase nasazovat i v dalších místech v Česku. Zoo to dnes oznámila v tiskové zprávě.
reklama

 

"Po vytvoření záložní populace našeho původního karase obecného v areálu Zoo Praha by mělo následovat jeho vypouštění do dalších vod. Typickým příkladem by mohly být návesní rybníčky," uvedl ředitel pražské zoologické zahrady Miroslav Bobek.

Karas obecný je všežravá ryba, která dorůstá zhruba 30 centimetrů a váží až jeden kilogram. Tvarem těla se podobá kaprovi, tělo karase ale může mít různý tvar, může být štíhlý nebo vysokotělý. Vysokotělou formu karas nabývá v případě, že se v jeho okolí vyskytuje rybí predátor jako například štika. Rozměrný tvar těla má predátora odrazovat od útoku.

Karas obecný je výjimečný i tím, že dokáže přežít i v zarůstajících vodách s nedostatkem kyslíku. Rizikem pro karase obecného je však karas stříbřitý, který jej z původních stanovišť vytlačuje a kříží se s ním. Karas stříbřitý je v ČR nepůvodním druhem a podle hydrobiologa Marka Šmejkala z Biologického centra Akademie věd je nejrozšířenějším invazním druhem v evropských vodách.

Hejno karasů, které nyní obývá trojskou zoo, pochází z jižních Čech, kde se chov starali hydrobiologové z Akademie věd. Podle kurátora Petra Velenského by prostor v budoucnu mohly obývat i další původní druhy ryb, jako například slunka obecná a piskoř pruhovaný. "Mlýnský náhon by se měl stát živoucí a pestrou ukázkou původní české tůně a snad i vzorem možné obnovy tohoto biotopu v krajině," dodal.

Vědci z Biologického centra Akademie věd nyní podle Šmejkala chtějí za pomoci veřejnosti vytipovat lokality, kde se původní český karas vyskytuje nebo vyskytoval dříve. Tipy lze zasílat na e-mail ceskykaras@zoopraha.cz nebo prostřednictvím připravovaného internetového dotazníku.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist