https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-prazske-zoo-zacina-vystava-stiru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V pražské zoo začíná výstava štírů

15.3.2018 05:00 | PRAHA (ČTK)
Tito tvorové s klepety a prodlouženým zadečkem s jedovým ostnem se na Zemi vyskytovali ještě před dinosaury. Patří k pavoukovcům a jsou velmi odolní. Dokážou například přežít radioaktivitu, která by člověka zabila. Vydrží nejíst rok a zadržovat dech tři dny. Přežijí vysoké teploty i zmrazení. / Ilustrační foto
Tito tvorové s klepety a prodlouženým zadečkem s jedovým ostnem se na Zemi vyskytovali ještě před dinosaury. Patří k pavoukovcům a jsou velmi odolní. Dokážou například přežít radioaktivitu, která by člověka zabila. Vydrží nejíst rok a zadržovat dech tři dny. Přežijí vysoké teploty i zmrazení. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | 41330 / Pixabay
V pražské zoo v sobotu začala výstava 40 druhů štírů. V Gočárových domcích uvidí návštěvníci jak představitele největších štírů dorůstajících délky až 20 centimetrů, tak jejich drobné příbuzné. Prohlédnout si budou moct mimo jiné i štíra smrtonoše či obávaného štíra tlustorepého, který má podle statistik na svědomí největší počet lidských obětí. Výstava potrvá do 27. května.
 

Tito tvorové s klepety a prodlouženým zadečkem s jedovým ostnem se na Zemi vyskytovali ještě před dinosaury. Patří k pavoukovcům a jsou velmi odolní. Dokážou například přežít radioaktivitu, která by člověka zabila. Vydrží nejíst rok a zadržovat dech tři dny. Přežijí vysoké teploty i zmrazení.

Návštěvníci výstavy se mohou každou neděli po celou dobu jejího trvání těšit na komentované prohlídky, prezentace a mezi 14:00 a 15:00 i ukázky jejich krmení štírů. Dozví se mnoho zajímavostí z jejich života, jako třeba to, že se většiny druhů není třeba obávat.

Většina štírů má jed, který účinně působí jen na jiné členovce. Pro lidi je relativně neškodný, bodnutí způsobí jen místní reakci. Několik druhů štírů, většinou z čeledi Buthidae, však může být nebezpečných i pro člověka. Obecně nejsou štíři schopní vyloučit při bodnutí dostatečné množství jedu potřebného k zabití zdravého dospělého člověka, bodnutí ale dokáže zabít děti či staré nebo nemocné osoby. "Většina druhů je plachá a jed používá výhradně k lovu kořisti. Před nebezpečím se snaží uniknout nebo ukrýt a použití jedového bodce je až poslední variantou obrany," vysvětlil spoluautor výstavy Vít Lukáš.

Štír používá klepeta hlavně k uchvacování kořisti, ale hrají i důležitou roli při námluvách. Při páření nejdříve dochází k rituálnímu tanci a následně, pokud sameček samičce vyhovuje, sameček vypustí spermie na zem a samičku na buňky natlačí - tím dojde k oplození samičky.

Výstavou štírů chce zoo navázat na svou úspěšnou loňskou výstavu sklípkanů. "Do budoucna chceme bezobratlým věnovat víc pozornosti, a to jak ve stálých expozicích, tak právě výstavami," řekl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Ještě letos plánuje vedení zoo další výstavu sklípkanů a rovněž achatin - největších suchozemských šneků, jejichž původním domovem je rovníková Afrika.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist