https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-usa-se-obratil-na-strechu-vuz-s-zivymi-lososy-70.000-se-jich-dostalo-do-reky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V USA se obrátil na střechu vůz s živými lososy, 70 000 se jich dostalo do řeky

8.4.2024 17:29 (ČTK)
Státní úřad Oregon Department of Fish & Wildlife (ODFW) už desítky let takto podporuje tamní populace lososů zdecimované výstavbou čtyř přehrad v 60. a 70. letech.
Státní úřad Oregon Department of Fish & Wildlife (ODFW) už desítky let takto podporuje tamní populace lososů zdecimované výstavbou čtyř přehrad v 60. a 70. letech.
Na severozápadě amerického státu Oregon se v ostré zatáčce převrátil na střechu kamion, který převážel přes 100 000 mladých lososů čavyča. Pro rybí pasažéry mohla nehoda znamenat jistou smrt, voda z poškozené nádrže s lososy ale začala vytékat přímo na břeh říčky vedle silnice. Do vody se podařilo dostat přes 70 000 rybám a podle odhadů přežijí, píší americká média.
 

Asi šestnáctimetrový kamion ryby převážel z nedaleké sádky, odkud měly asi tři hodiny cestovat k vyznačenému místu na břehu řeky Imnaha. Po několikadenní aklimatizaci v nádrži měly být asi 18 měsíců staré ryby vypuštěny do řeky a vydat se na tisíc kilometrů dlouhou cestu do Tichého oceánu. Státní úřad Oregon Department of Fish & Wildlife (ODFW) už desítky let takto podporuje tamní populace lososů zdecimované výstavbou čtyř přehrad v 60. a 70. letech.

Řidič však z nejasné příčiny nezvládl ostrou zatáčku a 36tunový kamion se obrátil na stranu spolujezdce a smýkal sebou po vozovce, dokud nepřepadl přes kamenný násep, který jej obrátil na střechu.

Šofér utrpěl jen lehká zranění, nehodu však nepřežilo kolem 26 000 lososů, asi pětina z celkového počtu, který měl být letos do řeky Imnaha vypuštěný. Ztráta bude podle odhadů odborníků znamenat, že za několik let se na místo vrátí o 500 až 900 dospělých ryb méně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

9.4.2024 09:43
Zase až taková velká škoda se nestala. Lososi si pamatují chemismus říčky, z které odplavou dospět v moři, tak se prostě v dospělosti poplavou vytřít jinam.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist