https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-francii-se-protestovalo-proti-snaham-oznacit-jadro-za-udrzitelnou-energii?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve Francii se protestovalo proti snahám označit jádro za udržitelnou energii

15.12.2021 00:27 | PAŘÍŽ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Demonstranti před francouzským ministerstvem zahraničí rozvinuli transparent s nápisem "Plyn a jádro nejsou zelené". Informovala o tom agentura Reuters, podle níž byl protest namířen proti snahám francouzské vlády prosadit na úrovni Evropské unie označení energie z jádra a plynu jako udržitelné z hlediska ochrany klimatu.
reklama

 

Jeden z asi 20 protestujících, který měl na sobě masku prezidenta Emmanuela Macrona, se před sídlem ministerstva v Paříži připoutal současně k plynové láhvi a sudu podobnému tomu s radioaktivním materiálem. Další držel transparent s nápisem "Macrone, styď se".

Evropská unie připravuje soubor pravidel o investicích šetrných ke klimatu, který bude od příštího roku definovat, které činnosti mohou být označeny za zelené v odvětvích, jako je doprava či stavebnictví. Cílem EU je omezit označení zelené investice na činnosti šetrné ke klimatu, nasměrovat peníze do nízkouhlíkových projektů a zabránit společnostem nebo investorům v nepodložených tvrzeních o prospěšnosti jejich projektů pro životní prostředí.

Francouzská vláda věří, že oficiální označení jaderné energie za udržitelnou by podpořilo tamní jaderný průmysl, který se potýká s problémy a musel být v roce 2017 zachráněn státem. Země vyrábí přibližně tři čtvrtiny své elektřiny v jaderných elektrárnách, které provozuje státní společnost EDF.

Záměr Francie oficiálně podporuje také Česko a další státy EU především ze střední a východní Evropy. Jiné členské země včetně Německa s touto politikou nesouhlasí.

"Tím, že se Emmanuel Macron na evropské úrovni postavil do čela toxického spojenectví mezi fosilním plynem a jadernou (energií), se jasně postavil na stranu tábora znečišťovatelů. Jaderná energetika není zelená: produkuje radioaktivní odpad, který se hromadí po celé zemi," uvedl Nicolas Nace z ekologické organizace Greenpeace.

Ministr financí Bruno Le Maire minulý měsíc uvedl, že jednou z priorit francouzského půlročního předsednictví v EU, které začíná 1. ledna, bude zahrnutí jaderné energie do výčtu udržitelných oblastí s nárokem na evropské financování.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

15.12.2021 07:50
Typická reakce ekoteroristů. Jen oni vědí, co je špatně, co je třeba zakázat, ale nikdy nenavrhnou schůdnou alternativu.
Odpovědět
Mi

Michal

15.12.2021 09:48
20 protestujících? Nechápu, co stálo tiskovým agenturám za to vydat tuhle epizodní událost do popředí
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.12.2021 11:15 Reaguje na Michal
Odborně se tomu říká - dát prostor i menšinovým názorům.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.12.2021 11:50 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To by chtělo ale taky nějak vymezit kdy jde o menšinový názor, a kdy v podstatě jen o statistickou chybu:-))).
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.12.2021 11:49
20 kusů a už o nich píšou i na ekolistu ... to je PR:-).
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

15.12.2021 17:40
když se něco dá vytrhnout z kontextu a hodí se to, tak se to zpravidla i provede...ono to tak v té Francii horké nebude...a pokud jo, tak je to jejich věc.
Odpovědět
TV

Tom Voumard

16.12.2021 07:28
Plyn ani jádro zelené nejsou. Plyn je bezbarvý a jádro příliž malé, aby se o něj mohlo světlo odrazit a ještě aby mělo určitou vlnovou délku.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist