https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/polsko-zvazuje-vstup-francouzske-edf-do-vystavby-polskych-jadernych-elektraren
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polsko zvažuje vstup francouzské EDF do výstavby polských jaderných elektráren

22.2.2024 10:30 (ČTK)
Polská vláda v případě druhé fáze svého programu výstavby jaderných elektráren zvažuje vstup francouzské společnosti EDF. S odvoláním na rozhovor s náměstkem ministra pro klima to napsala agentura Bloomberg. Rozhodnutí o další elektrárně a jejím umístění musí padnout do roku 2028. První tři reaktory v zemi staví americké firmy Westinghouse Electric a Bechtel.
 

Výběr amerických společností pro zakázku v hodnotě 20 miliard dolarů (469,3 miliardy Kč) se zdál být přirozený, protože Varšava se po ruské invazi na Ukrajinu snaží posílit vazby s Washingtonem, připomíná Bloomberg. Možný obrat k Francii ve druhé fázi plánu přichází v době, kdy se dvouměsíční kabinet premiéra Donalda Tuska snaží po bouřlivých osmi letech nacionalistické vlády napravit vztahy se svými unijními partnery.

Rozhodnutí ohledně druhé fáze je "otevřenou otázkou a Francouzi mají o tento projekt velký zájem," řekl Bloombergu náměstek ministra pro klima Milosz Motyka. "První projekt by měla podle dohody realizovat americká strana," uvedl dále. "Pokud však jde o další projekty z programu, včetně druhé lokality, je věc otevřená," dodal.

Francouzská strana argumentuje tím, že její technologie se už používá v celé Evropě, včetně Finska a Británie. Tusk o jaderné energetice jednal minulý týden v Paříži s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

Plánovaná investice je součástí snahy Polska nahradit stárnoucí uhelné elektrárny, aby země splnila unijní klimatické cíle. První projekt o výkonu 3,75 gigawattů měl být uveden do provozu v roce 2033. Termín ale bude těžké dodržet, řekl Motyka, který vinu za případné zpoždění přikládá předchozí vládě.

Polsko chce do konce června přijmout zákon, který by uvolnil investice do větrných elektráren na pevnině. Motyka uvedl, že plán na zkrácení minimální povolené vzdálenosti pro stavbu větrných turbín v blízkosti obytných oblastí by mohl do roku 2030 zvýšit kapacitu výroby elektřiny o deset gigawattů.

Všechna tato opatření by měla Polsku pomoci dosáhnout cíle, aby obnovitelné zdroje energie tvořily do konce tohoto desetiletí 60 procent jeho energetického mixu oproti 50 procentům, o které usilovala předchozí vláda.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

22.2.2024 10:51
to dává smysl, Polsko, které nemá ani jednu jaderku.
Nicméně se domnívám, že problém centrálních zdrojů jaderné energie je dlouhá výstavba a přenos na velké vzdálenosti. V případě MMR by to bylo o dost lepší a i rychlejší.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.2.2024 12:17 Reaguje na Jaroslav Řezáč
A když na to půjdou jako na dálnice, tak nové JE budou mít dřív, než ČR.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.2.2024 13:39 Reaguje na smějící se bestie
To jistě, my potácíme už od začátku století.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

22.2.2024 12:06
"Všechna tato opatření by měla Polsku pomoci dosáhnout cíle, aby obnovitelné zdroje energie tvořily do konce tohoto desetiletí 60 procent jeho energetického mixu oproti 50 procentům, o které usilovala předchozí vláda."

Pred 40 lety jsme prijimali mnohem realnejsi socialisticke zavazky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.2.2024 14:29 Reaguje na Jiří Svoboda
Němčouři mají už dnes 55%, do konce dekády chtějí být na 80%, což je asi fakt reálné. Jede to tam na plný pecky, u nás se žvaní.
I když jsme za Fialy silně pohli s fve, máme si 20% z OZE. A do konce dekády nevím, ale v Polsku to jede daleko rychleji, nikdo neblokuje, neobstruuje a neprudí jak naše obrovská putinova pátá kolona.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.2.2024 14:30 Reaguje na Jiří Svoboda

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět

Radek Čuda

22.2.2024 15:02 Reaguje na Pavel Hanzl
И товарищ Ганцль это действительно знает. ;-)))
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

22.2.2024 17:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Za 6 let si povime, kdo tu byl za blbecka.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.2.2024 08:27 Reaguje na Jiří Svoboda
To se dá těžko odhadnout předem, my máme před sebou dvě velmi rozdílné cesty. Západní - tj. spolupráce s EU a nějaký, na naše poměry přiměřený rozvoj, což dnes reprezentuje pouze pětikolka.
Nebo druhý, Východní, kde se dají čekat orgie populismu a demagogií a výrazný ekonomický propad, což může vést až k pádu zpět pod ruský bič.
Žádný střed neexistuje, jako třeba v Koreji. Labilní státy typu Maďarsko, Slovensko, nebo Srbsko se motají na téhle hranici, ale při prvním nárazu mají obrovskou šanci spadnou zase pod Východ. A my se k nim asi připojíme taky.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.2.2024 09:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Na vás už nelze reagovat! To bych musel být asi
sprostý a smazán. Vy opravdu existujete fyzicky?
Negeneruje vaše příspěvky umělá neinteligence ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.2.2024 17:00 Reaguje na Břetislav Machaček
Pouze umělé blbství. Já reagoval na příspěvek p. Svobody, který smazali (nevím proč) a pak smazali i můj. To bude asi diktát z Bruseli.
Odpovědět
PE

Petr Elias

23.2.2024 09:34
A jéje. Co ti Poláci blbnout? Vždyť dle našeho největšího odborníka na reaktóry Rajchla se vše západní v elektrárnách ohýbá a kroutí... :D
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.2.2024 17:01 Reaguje na Petr Elias
A právě proto to asi funguje, na rozdíl od Ruských, kde se nic nekroutí, bo to nefunguje vůbec.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist