https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-state-new-york-schvalili-navrh-zakona-omezujiciho-tezbu-kryptomen-pomoci-energie-z-fosilnich-paliv
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve státě New York schválili návrh zákona omezujícího těžbu kryptoměn pomocí energie z fosilních paliv

6.6.2022 01:20 | NEW YORK (ČTK)
Těžba kryptoměn vyžaduje specializované počítače, které spotřebovávají obrovské množství energie. Podle loňské analýzy Cambridgeské univerzity, bitcoin spotřebuje za rok zhruba dvakrát více elektřiny než Česká republika.
Těžba kryptoměn vyžaduje specializované počítače, které spotřebovávají obrovské množství energie. Podle loňské analýzy Cambridgeské univerzity, bitcoin spotřebuje za rok zhruba dvakrát více elektřiny než Česká republika.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zákonodárci amerického státu New York schválili přelomový návrh zákona, které má zamezit rozšiřování těžby kryptoměn za pomoci energie z fosilních paliv. Podle příznivců tohoto ekologického opatření je zákon první svého druhu. O tom, zda vejde v platnost, rozhodne demokratická guvernérka státu Kathy Hochulová.
 

Návrh zákona požaduje dvouleté moratorium na těžbu některých kryptoměn, které k ověřování blockchainových transakcí používají metody ověřování proof-of-work. Těžba metodou proof-of-work, která vyžaduje složité zařízení a velké množství elektrické energie, se používá mimo jiné k vytváření bitcoinů. Ethereum přechází na energeticky méně náročný proces, ale minimálně ještě několik měsíců bude tuto metodu používat.

Guvernérka Hochulová může návrh zákona vetovat, nebo schválit. Uvedla, že se chce ujistit, že návrh vyvažuje ekonomické a ekologické zájmy.

Ekologičtí aktivisté lobbující za návrh zákona uvedli, že elektrárny spalující zemní plyn, které se využívají pro těžbu kryptoměn, ohrožují schopnost státu splnit dlouhodobé klimatické cíle.

Ve státě New York se nacházejí desítky elektráren na fosilní paliva, které by mohly být přeměněny na těžební provozy, uvedla Liz Moranová z neziskové organizace Earthjustice.

Zastánci kryptoměn mají za to, že opatření by omezilo hospodářský rozvoj státu New Yorku. Podle společnosti Blockchain Association by se těžební provozy přesunuly do jiných států.

Těžba kryptoměn vyžaduje specializované počítače, které spotřebovávají obrovské množství energie. Podle loňské analýzy Cambridgeské univerzity, bitcoin spotřebuje za rok zhruba dvakrát více elektřiny než Česká republika. Kdyby byl bitcoin státem, patřil by mezi třicet zemí s největší spotřebou elektrické energie.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist