https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-nasli-divoky-druh-kavovniku-ktery-odola-oteplovani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci našli divoký druh kávovníku, který odolá oteplování

27.4.2021 03:18 | FREETOWN (ČTK)
Káva ze zrn rostliny Coffea stenophylla chutná podobně jako arabská káva, avšak daří se jí ve větším horku.
Káva ze zrn rostliny Coffea stenophylla chutná podobně jako arabská káva, avšak daří se jí ve větším horku.
Foto | Krzysztof Ziarnek, Kenraiz / Wikimedia Commons
Kávovník úzkolistý je divoký druh pocházející ze západní Afriky, o němž se myslelo, že až na Pobřeží slonoviny už nikde jinde neroste. Nedávno se ale divoce rostoucí rostliny našly i v Sieře Leone, kde se před stoletím tento druh kávovníku pěstoval. Protože lépe než ostatní druhy snáší vysoké teploty, může být v době klimatických změn kávou budoucnosti, píše na svém webu BBC.
 

Káva ze zrn rostliny Coffea stenophylla chutná podobně jako arabská káva, avšak daří se jí ve větším horku. Podle vědeckých studií bude do roku 2050 vzhledem k oteplování klimatu asi polovina pozemků využívaných nyní k pěstování kávovníku nepoužitelná. Aaron Davis z královské botanické zahrady v Kew v Londýně, který vede výzkum kávovníku, se domnívá, že najít divoce rostoucí druh, který má dobrou chuť a odolává horku a suchu, je svatý grál pro celou branži. "Ochutnal jsem mnoho divokých druhů kávy, které nejsou moc dobré a chutí se nepodobají arabice, takže jsme ani tentokrát moc neočekávali. Naprosto nás ohromilo, že tato káva byla velmi chutná. A díky svým vlastnostem je odolná vůči klimatické změně, bude růst i rodit v mnohem teplejším podnebí než kávovník arabský," řekl Davis.

Vědci po objevu upražili menší množství kávových zrn z rostlin ze Sierry Leone a Pobřeží slonoviny a uvařili z nich kávu, již předložili ochutnávačům, kteří nevěděli, jaký druh pijí. Více než 80 procent z nich nedokázalo rozeznat arabskou kávu (Coffea arabica) od té z kávovníku úzkolistého (Coffea stenophylla). Výsledek testu byl zveřejněn v odborném časopise Nature Plants, na studii se podílely francouzský výzkumný ústav Cirad a univerzita v Greenwichi. Dále se modelovaly klimatické podmínky, za nichž je kávovník úzkolistý schopný stále plodit, a zjistilo se, že toleruje teploty o šest stupňů vyšší než kávovník arabský. Doktor Davis si myslí, že se bude tento druh znovu pěstovat v Sieře Leoně ve velkém.

"Nebude v kavárnách v příštích dvou letech, ale myslím, že do pěti sedmi let se dostane na trh jako vysoce ceněný vzácnější druh kávy," řekl Davis.

Coffea arabica má oceňovanou chuť, roste v horách a 60 procent světové produkce kávy je právě tento druh. Je ale citlivá na klimatické změny, zemědělci už nyní zaznamenávají negativní dopad většího horka nebo nepravidelných dešťů. Produkci ohrožují také škůdci, extrémní počasí, nemoci a výkyvy cen.

Divoké druhy kávovníku rostou především v odlehlých afrických lesích a na Madagaskaru. Mimo Afriku pak v dalších tropických oblastech, například v Indii, na Srí Lance a v Austrálii. V lesích roste více než 100 druhů kávovníků, ale jenom hrstka z nich se používá k přípravě nápoje. Celému odvětví vévodí dva hlavní druhy - arabská káva a robusta (Coffea arabica a Coffea canephora).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jiří Daneš

27.4.2021 16:25
Zatím to letos vypadá tak, že vědci budou muset hledat ještě takový druh kávovníku, který odolá ochlazování. A nemusí být ani divoký.
Odpovědět
KM

Karla Majerová

28.1.2024 13:09
Tohle je nejlepší zpráva nás všechny, co milujeme kávu. Já mám kávu opravdu ráda, a bez ní se ráno prostě neproberu. Je to ta nejlepší cesta, jak začít svůj pracovní den. Nedávno jsem narazila na internetových stránkách https://coffeegarage.cz/ na dárkové sety s kávou. Jeden jsem si objednala a její chuť byla neodolatelná.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist