https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-z-brna-zkoumaji-jecmen-na-stejne-plose-pul-stoleti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci z Brna zkoumají ječmen na stejné ploše půl století

26.8.2020 11:56 | ŽABČICE (ČTK)
Agronomové se zaměřují i na to, jak hospodařit s půdou jako takovou. Využívají dvě technologie, jednu s klasickou orbou a druhou s mělkým kypřením.
Agronomové se zaměřují i na to, jak hospodařit s půdou jako takovou. Využívají dvě technologie, jednu s klasickou orbou a druhou s mělkým kypřením.
Padesát let na stejné ploše zkoumají vědci z brněnské Mendelovy univerzity výnosy a kvalitu ječmene jarního. Na školním statku v Žabčicích na Brněnsku zjistili, že ječmen vysévaný na stále stejném místě má nižší výnosy a menší záruku kvality než ječmen, který zemědělci střídají s pšenicí, kukuřicí a vojtěškou. V průběhu let se také stal náchylnějším na extrémní počasí.
 

Výnosy ječmene se v průběhu let měnily. Na začátku byly odrůdy méně výkonné, ale výnosy stabilnější. Po roce 2000 zemědělci sklidili více ječmene, ale náchylnějšího k extrémnímu počasí. "Vysoké výnosy i na monokultuře kolem osmi tun byly v letech, které byly příznivé, tedy v letech 2008 a 2004. Naopak roky 2012 a 2018 byly extrémní, to byla suchá jara a výnosy byly pouze tři tuny, na některých variantách dokonce 1,5 tuny,“ uvedla Tamara Dryšlová z Ústavu agrosystémů a bioklimatologie Agronomické fakulty Mendelovy univerzity. Dlouhodobé výzkumy jsou důležité především v současném období klimatických změn.

Agronomové se zaměřují i na to, jak hospodařit s půdou jako takovou. Využívají dvě technologie, jednu s klasickou orbou a druhou s mělkým kypřením. „Na monokultuře se zpracování projevuje víc. Při mělčím zpracování jsou výnosy nižší. Rozdílnost je do jedné tuny na hektar,“ sdělila Dryšlová.

Ústav agrosystémů a bioklimatologie Agronomické fakulty Mendelovy univerzity. se dlouhodobě zabývá návrhy vhodných způsobů hospodaření.

V Žabčicích experti se studenty sledují tři monokultury polních plodin a jeden osevní postup. Jarní ječmen zaujímal vždy stěžejní postavení. Další monokultury s pěstováním ozimé pšenice a zrnové kukuřice založili přibližně před dvaceti roky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist