https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-z-vut-vyvijeji-stroj-ktery-dokaze-nahradit-chemicke-osetreni-osiva
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci z VUT vyvíjejí stroj, který dokáže nahradit chemické ošetření osiva

14.8.2022 01:09 | BRNO (ČTK)
Způsob, jak ošetřit osivo proti nemocem, plísním a škůdcům bez použití chemických přípravků, vyvíjejí vědci z Fakulty strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brně. Do čtyř let chtějí vyvinout nejen metodu, jak osivo ošetřit fyzikálně namísto chemicky, ale také prototyp stroje.
 

Nový postup by měl nahradit takzvané moření osiv, který zemědělci používají několik desetiletí. Chemický postup zbaví osivo takzvaných patogenů i škůdců, strategie Evropské unie ale postupně směřuje k ekologičtějším postupům. "Zjednodušeně řečeno spějeme k tomu, že výrobci osiv v budoucnu nebudou mít čím sanitovat. Proto nás firma Seed Service oslovila s prosbou o návrh fyzikálního ošetření semen, konkrétně za použití plamene. Pokud vývoj dopadne dobře, bude to benefit jak pro výrobce osiv, tak třeba pro biozemědělce," uvedl Pavel Skryja z Ústavu procesního inženýrství strojní fakulty VUT.

Pro vývoj a testování budou věci používat semena hrachu, pšenice a jetele. Ta mají různou velikost i vlastnosti a umožní technologii přizpůsobit tak, aby se dala použít na všechny druhy semen.

Namísto chemického postupu chtějí vědci použít ošetření fyzikální a využít plamen. "Semena se musí v plamenu zdržet velmi krátkou dobu, aby se nezahřála na více než 50 stupňů, předpokládáme, že se bude jednat o milisekundy. Nesmíme semeno zničit ani vysušit, ve stroji musí dostatečně rotovat," popsal úskalí Skryja.

Poté, co vědci semena novým postupem ošetří, pošlou je do společnosti Zemědělský výzkum, která je hlavním řešitelem projektu. Tam otestují klíčivost semen v laboratoři a vysejí je na pole. Odborníci očekávají, že do čtyř let by mohli vyvinout prototyp stroje, který by proces ekologického ošetření semen zvládl ve velkých objemech tak, jak to zemědělci potřebují.

Podle výzkumníků by technologie mohla být zajímavá i pro další obory. "Jednali jsme i s jedním velkým výrobcem mouky a i pro něj je naše technologie zajímavá. Zatímco během suchých let nemají s kvalitou obilovin problém, když je vlhčí rok, musí i oni řešit prevenci patogenů v obilovinách, aby nedošlo ke kontaminaci mouky. Jelikož se bavíme o potravinách, je sanitace zrna bez použití chemie ideální cestou," dodal Skryja.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

14.8.2022 08:15
Na obrázku je pšenice napadená fuzariozou. Fyzikální metoda ošetření obilek může fungovat, jenže konkrétně fuzarioza a další choroby, namátkou septorioza a helmintosporioza, se pak v porostu šíří v době praporcového listu a konkrétně fuzarioza proniká do obilek v době kvetení pšenice. Na toto sekundární napadení nemá fyzikální ošetření naprosto žádný vliv.
Na druhou stranu může přinést snížení pesticidní zátěže mořidel, ale to ukáže praxe.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

14.8.2022 09:11 Reaguje na pavel peregrin
Měli by jsme se spíš snažit, aby vůbec něco na tom poli vyrostlo a pak si z nudy vymýšlejte takový špeky
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

15.8.2022 08:39
Pokud vím tak se zkoušela řepka ošetřit plazmou. Výsledky byli nadějné, ale více o tom nevím. Jen tolik, že umím postavit na toto stroj.

viz odkaz:
NOVÝ PROCES OŠETŘENÍ ZEMĚDĚLSKÝCH PRODUKTŮ (SEMEN) PROTI PLÍSNÍM
Registrační číslo: CZ.01.1.02/0.0/0.0/15_013/0004520

Cílem projektu je prostřednictvím transferu znalostí Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích nabídnout zákazníkům zcela novou službu – proces nechemického ošetření semen hospodářských plodin.

Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist