https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-zaznamenali-prvni-pripad-kdy-zralok-sezral-australskou-jezuru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci zaznamenali první případ, kdy žralok sežral australskou ježuru

15.6.2024 00:25 (ČTK)
O nečekané překvapení se vědcům značkujícím žraloky u severního pobřeží Austrálie postaral žralok tygří - když vyvrhl neporušenou suchozemskou ježuru. Informoval o tom zpravodajský server BBC News.
 
Tým z Univerzity Jamese Cooka byl na výpravě, při níž dával sledovací čipy žralokům v blízkosti ostrova Orpheus v Queenslandu, když se stal svědkem unikátního okamžiku. Vědci věří, že jde o první případ, kdy bylo zjištěno, že je žralok tygří schopný pozřít ježuru, která může dorůst délky až 50 centimetrů a její bodliny měří až pět centimetrů.

"Když ji vyplivl, podíval jsem se na to a poznamenal: 'Co to k čertu je?'," řekl novinářům odborník na žraloky Nicolas Lubitz. "Povedlo se mi pořídit jen jeden snímek, ale je na něm vidět obrys ježury ve vodě," dodal.

Vědci předpokládají, že ježura, která žije jen v Austrálii a částech Papuy-Nové Guineje, se dostala do žraločího chřtánu, když plavala na mělčině nebo mezi ostrovy.

Žraloci tygří jsou známí svým žravým apetitem a nejsou právě vybíraví. V jejich žaludcích už se našli mořští ptáci, pneumatiky, poznávací značky a dokonce i malá televize.

"Viděl jsem videa, na kterých bezdůvodně sežrali kámen," řekl Nicolas Lubitz. Je ale dost nezvyklé, aby svou kořist zase vydávili - ovšem v tomto případě nejspíš třímetrový žralok kořist podcenil. "Byla to kompletně neporušená ježura s bodlinami a nohama," dodal Lubitz. "Myslím, že ho musela docela škrábat."


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

16.6.2024 15:06
a ta ježura byla i nadále živá, když píšou že byla neporušená ?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist