https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedkyne-ohnostroje-skodi-zdravi-lidi-i-zivotnimu-prostredi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědkyně: Ohňostroje škodí zdraví lidí i životnímu prostředí

19.12.2023 01:55 (ČTK)
Barevných efektů ohňostrojů se docílí přimícháním chemického prvku, který dokáže při hoření uvolnit část své energie formou specifického barevného záření. Například za červenou barvou stojí přidání stroncia a lithia, za oranžovou vápník. Zelenou barvu propůjčuje ohňostrojům baryum, žlutou sodík a modrou měď. Draslík, cesium a rubidium nebo kombinace mědi a stroncia zajišťují fialový efekt, hořčík v kombinaci s hliníkem nebo titanem barví ohňostroj do stříbrné a bílé barvy. Většina těchto kovů se do ohňostrojů přidává ve formě, která je pro člověka i životní prostředí vysoce toxická.
Barevných efektů ohňostrojů se docílí přimícháním chemického prvku, který dokáže při hoření uvolnit část své energie formou specifického barevného záření. Například za červenou barvou stojí přidání stroncia a lithia, za oranžovou vápník. Zelenou barvu propůjčuje ohňostrojům baryum, žlutou sodík a modrou měď. Draslík, cesium a rubidium nebo kombinace mědi a stroncia zajišťují fialový efekt, hořčík v kombinaci s hliníkem nebo titanem barví ohňostroj do stříbrné a bílé barvy. Většina těchto kovů se do ohňostrojů přidává ve formě, která je pro člověka i životní prostředí vysoce toxická.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | pxhere
Zábavní pyrotechnika obsahuje velké množství toxických kovů, které mohou zůstávat v životním prostředí. Mohou být i karcinogenní a poškozovat například nervovou soustavu nebo vývoj dětí. V rozhovoru, který ČTK poskytla Akademie věd ČR (AV ČR), to řekla Táňa Závodná z Ústavu experimentální medicíny AV ČR. Škodlivé látky podle ní nejvíce dopadají na děti, seniory nebo lidi s dýchacími a srdečními problémy.
 

Spektrum účinků ohňostrojů je široké a podle vědkyně záleží na tom, jakou směs pyrotechniky lidé použijí, podstatná je i barva ohňostroje. Množství odpálených ohňostrojů je zásadní, protože účinky jsou úzce navázané na koncentraci škodlivých látek, přesto se podle Závodné dají velké ohňostroje považovat za bezpečnější. Jedná se sice o jeden delší ohňostroj, ale koncentrace většiny látek je menší, než u ohňostrojů, které si lidé odpalují sami, řekla.

"Další věc je, že ty velké ohňostroje jsou pořizovány z oficiálních obchodů, takže by neměli obsahovat určité ty nejvíce nebezpečné látky. Rozptyl, ke kterému dochází, je ve vyšších výškách. To znamená, že my nejsme exponování až tak přímo jako z těch ohňostrojů, které si odpalujeme sami,“ řekla vědkyně. Zároveň pokud si lidé dělají ohňostroj například na zahradě svého domu, musí počítat s tím, že se jim tam budou nebezpečné látky kumulovat.

"Obecně bych řekla, že to domácí amatérské odpalování je z hlediska možných rizik nebezpečnější,“ míní vědkyně. Riziko se podle ní zároveň zvyšuje množstvím ohňostrojů, které lidi vypustí. Ohňostroje mají podle Závodné krátkodobé i dlouhodobé negativní účinky na zdraví. Největší riziko je podle ní to, že řada látek v organismu i životním prostředí zůstává, lidé jsou jim tak vystaveni i dlouho poté, co už pyrotechniku nepoužívají. Mezi krátkodobé negativní účinky podle vědkyně patří nevolnost nebo dýchací problémy.

Studií, které zkoumají účinky zábavní pyrotechniky na zdraví člověka podle vědkyně není mnoho, například epidemiologické studie je složité provést. Existuje ale velké množství studií, které zkoumají množství vypouštěných látek a jejich chemické složení.

"Studie, které jsou, ukazují, že může docházet k poškození zdraví i při krátké akutní expozici, zejména u lidí, kteří už mají nějakou predispozici nebo nějaké zdravotní problémy dýchacího typu nebo srdečně-cévní soustavy,“ řekla.

Barevných efektů ohňostrojů se docílí přimícháním konkrétního chemického prvku, který dokáže při hoření uvolnit část své energie formou specifického barevného záření. Například za červenou barvou stojí přidání stroncia a lithia, za oranžovou vápník. Zelenou barvu propůjčuje ohňostrojům baryum, žlutou sodík a modrou měď. Draslík, cesium a rubidium nebo kombinace mědi a stroncia zajišťují fialový efekt, hořčík v kombinaci s hliníkem nebo titanem barví ohňostroj do stříbrné a bílé barvy.

Většina těchto kovů se podle expertního stanoviska Akademie věd ČR do ohňostrojů přidává ve formě, která je pro člověka i životní prostředí vysoce toxická.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Uhrovič

19.12.2023 08:14
a proto se to prodává v každém obchodě bez omezení ...
Odpovědět
ss

smějící se bestie

19.12.2023 21:32 Reaguje na Michal Uhrovič
1*
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

19.12.2023 09:12
Není nad to, když amatérský „ohňostrůjce“ vyjde v podroušeném stavu na Silvestra před půlnocí na ulici a začne mezi domy odpalovat své zásoby raket a petard. A přitom mu vůbec nevadí, že po náhlém oteplení, je nízká oblačnost, nebo mlha. Vůbec ho nezajímá, že zbytky té jeho pyrotechniky, padají na střechy okolních domů a na cizí pozemky, kde zůstávají ležet ve sněhu do jara, než to za něj uklidí majitel.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.12.2023 21:33 Reaguje na Tonda Selektoda
Ještě větší sranda je, když někdo z paneláku vyhazuje svazky hořících prskavek na místní parkoviště, kde ty prskavky dohořívají na střechách zaparkovaných aut.
Odpovědět
PB

Petr Brok

19.12.2023 12:12
Všechno škodí. I kdyby na Zemi žádný člověk nebyl, tak bude něco něčemu škodit. Jen to už nikdo nebude umět posoudit.
Odpovědět
kk

karel krasensky

19.12.2023 20:01
Pokud chceme opravdu něco pro žívotní prostředí udělat stanme se všichni svědky Jehovovi.Neslaví vánoce a hlavně ani silvestra.Tím odpadnou ohnostroje a velký nepořadek plus urazy opilcu.Sláva svědkum.Jehovovi sláva.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.12.2023 21:37 Reaguje na karel krasensky
Jedna věc je žít život ohleduplně s minimální uhlíkovou stopou, druhá věc je chovat se jako hovado a bezohledně ničit životní prostředí.
Odpovědět

Viktor Šedivý

19.12.2023 22:37 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
A proč zrovna s "minimální uhlíkovou stopou"? To je snad přikázání jen v oteplistickém náboženství, v žádném jiném není, ne?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

20.12.2023 10:46 Reaguje na Viktor Šedivý
Chápu že ta moje formulace může být zavádějící. Tou minimální uhlíkovou stopou myslím normální život bez nadměrného konzumu. Jako nadměrný konzum myslím třeba co dva měsíce měnit mobil.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

19.12.2023 22:58 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
1*
Odpovědět
VV

Vladislava Vokounová

20.12.2023 11:42 Reaguje na karel krasensky
Vánoce jsou svátky klidu a míru. Nemusí se u toho dělat kravál, rušit zvířata a hlavně lidi.
Nejvíc mě štve Silvestr, když jdu spát a nemůžu kůli tomu hluku usnout.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.12.2023 16:35 Reaguje na Vladislava Vokounová
Bejvávalo. Vánoce jsou svátky konzumu, plýtvání, reklam
na hlouposti a svátky přetvářky, kdy jsou na sebe hodní
lidé hodinu a celý rok se k sobě chovali všelijak. A ten
Silvestr? Opět konzum a předvádění, že má na pyrotechniku
za tisíce a je mu ukradené, že jejím použitím páchá zlo.
Já na to mám a mám svobodu to použít za jakoukoliv cenu,
včetně života živých tvorů! Lidé se změnili, zbláznili se
do konzumu a upadli do přetvářky a pokrytectví. "Slušný"
chlapec postřílí spolužáky a "slušní" lidé obhajují držení
zbraní "slušnými" lidmi. Svoboda "slušných" je nad životem
obyčejných, kteří se nemají jak bránit před "slušnými"!
Kde je hranice kam až to vše dojde? Mám z toho tak trochu
obavu, že s jídlem roste chuť a bude se to nadále ještě
stupňovat!
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.12.2023 16:39 Reaguje na karel krasensky
Hezká nadsázka, ale vemte si to, že už ty krávoviny slaví kvůli
reklamám na konzum i jiná náboženství s jinými bohy a konci roku.
Jsou to hlavně svátky konzumu a nikoliv svátky klidu a pohody.
Globalizovaný svět se zbláznil a slaví, ač často neví ani co!
Odpovědět
MM

Milan Milan

24.12.2023 21:00
To považuji za pavědecké bláboly. Nevím jakou křišťálovou koulí vládne? Co ty mil. ks vystřílené munice na UK? To je jako v pohodě?? Když si teď třeba pšoukla sopka na ISL, tak uvolnila a pořád vydechuje víc splodin než všechny naše ohňostroje za sto let. Když vloni např. hořela skládka plastů ve vesnici u Příbramě, tak mohutný, černý sloup kouře zastínil obzor na dlouhé hodiny....mám pokračovat? Co na to paní vědkyně a další odborníci říkají? Když shoří jediné elektrouto, tak jeho okamžitá uhlíková stopa je pravděpodbně nejméně stonásobně vyšší než celoživotní prdy stáda krav...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist