https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/velke-mezirici-odlozi-vymenu-verejnych-svitidel-chce-svetla-ktera-mene-skodi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Velké Meziříčí odloží výměnu veřejných svítidel, chce světla, která méně škodí

21.11.2023 01:27 | VELKÉ MEZIŘÍČÍ (ČTK)
Původně město počítalo s použitím LED svítidel se značným podílem modrého světla. Teď rozhodlo o tom, že upřednostní svítidla s podobnou barvou světla, jakou mají staré oranžově svítící sodíkové výbojky. Taková nová světla budou sice o něco dražší, podle radnice ale nebudou mít tak velký dopad na životní prostředí a nebudou tolik oslňovat. Ilustrační foto
Původně město počítalo s použitím LED svítidel se značným podílem modrého světla. Teď rozhodlo o tom, že upřednostní svítidla s podobnou barvou světla, jakou mají staré oranžově svítící sodíkové výbojky. Taková nová světla budou sice o něco dražší, podle radnice ale nebudou mít tak velký dopad na životní prostředí a nebudou tolik oslňovat. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Velké Meziříčí zatím nebude pokračovat v obnově veřejného osvětlení, ačkoliv na ni mělo slíbenou třímilionovou dotaci. Radnice chce vybrat světla, která budou šetrnější k lidem a přírodě než ta, s nimiž původně počítala. Nechá kvůli tomu přepracovat příslušnou dokumentaci. Pak podá znovu žádost o příspěvek z Národního plánu obnovy. Vyplývá to z údajů na webu města.
 

V jedenáctitisícovém Velkém Meziříčí už je vyměněných 238 svítidel v 25 ulicích, celkem to stálo skoro čtyři miliony korun. Také na tyto práce dostalo město dotaci. Další etapa obnovy se měla týkat 264 světel.

Původně město počítalo s použitím LED svítidel se značným podílem modrého světla. Teď rozhodlo o tom, že upřednostní svítidla s podobnou barvou světla, jakou mají staré oranžově svítící sodíkové výbojky, které ale mají velkou spotřebu elektřiny. Taková nová světla budou sice o něco dražší, podle radnice ale nebudou mít tak velký dopad na životní prostředí a nebudou tolik oslňovat.

O nastavení veřejného osvětlení nedávno debatovali také zastupitelé v Havlíčkově Brodě. Shodli na tom, že je potřeba nežádoucí účinky omezovat.

"Je to problém, o kterém se začíná stále intenzivněji mluvit, protože to světelné znečištění narůstá jak ve městech, tak se i stále více dostává do volné krajiny," řekl ČTK Václav Hlaváč, ředitel správy CHKO Žďárské vrchy. Doplnil, že je tendence osvětlovat třeba cyklostezky. Uvedl, že ministerstvo životního prostředí vydalo příručku k tomu, jak předcházet nadměrnému osvětlení, jeho horní limity stanoví od jara nová norma.

"Doteď všechny technické normy řešily nějaké minimální úrovně osvětlení z hlediska bezpečnosti, třeba na komunikacích, ale nikdo neřešil tu horní hranici, kdy už je to moc," uvedl Hlaváč. Osvětlení má vliv například na kvalitu spánku lidí, působí na živočichy a rostliny. Může se tak třeba uměle prodloužit vegetační období stromů, které pak může poškodit mráz nebo posunout dobu hnízdění ptáků.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ji

22.11.2023 09:13
To je výborné! Konečně město, které tuto problematiku světelného znečištění a jeho negativního vlivu na lidi a přírodu chce řešit!
Odpovědět
PK

Pavel Kozumplík

22.11.2023 19:01
To je zase další ekologický nesmysl, který bude mít vliv na bezpečnost provozu. Město jen plýtvá penězi. Svítidla by mohla být vhodná maximálně do parku, ale pro osvětlení komunikací pro silniční vozidla jsou vyloženě nebezpečná. Bylo by lepší řešit tuto problematiku s odborníky na bezpečnost silničního provozu než se zakomplexovanými ekology, kteří nesmyslně prosazují svítidla bez modré složky světelného spektra.
Již nyní se používají LED svítidla s nižším podílem modré složky.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist