https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vetsina-lidi-neveri-ze-se-havarie-na-becve-vysetri-ukazuje-pruzkum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Většina lidí nevěří, že se havárie na Bečvě vyšetří, ukazuje průzkum

11.3.2021 13:04 | ZLÍN (ČTK)
"Skepse Čechů ke spravedlivému vyšetření kauzy může být způsobena opakujícími se průtahy ve vyšetřování, ale i prohlubující se krizí důvěry ve stát a jeho lídry obecně," řekl zástupce agentury Vít Pavliš.
"Skepse Čechů ke spravedlivému vyšetření kauzy může být způsobena opakujícími se průtahy ve vyšetřování, ale i prohlubující se krizí důvěry ve stát a jeho lídry obecně," řekl zástupce agentury Vít Pavliš.
Foto | Radim Holiš / Wikimedia Commons
Většina obyvatel České republiky nevěří, že úřady spravedlivě vyšetří ekologickou havárii na řece Bečvě, která se stala loni v září. Vyplývá to z březnového průzkumu agentury NMS Market Research. Podle průzkumu nevěří ve spravedlivé vyšetření katastrofy 60 procent lidí.
 

Případ podle agentury zaznamenalo 84 procent obyvatel. Z respondentů, kteří kauzu zaregistrovali, jich v její spravedlivé vyšetření nevěří dokonce 70 procent. Zároveň 40 procent lidí seznámených s případem si myslí, že by kvůli ní měl na svou funkci rezignovat ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), uvedla agentura.

"Skepse Čechů ke spravedlivému vyšetření kauzy může být způsobena opakujícími se průtahy ve vyšetřování, ale i prohlubující se krizí důvěry ve stát a jeho lídry obecně," řekl zástupce agentury Vít Pavliš.

Sběr dat se podle NMS Market Research uskutečnil 4. až 9. března. "Výzkumu se zúčastnilo 1006 respondentů, kteří odpovídali reprezentativnímu vzorku on-line populace ČR. Výzkum probíhal v prostředí Českého národního panelu," uvedli zástupci agentury.

Závažná ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla řeku v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny organismy vázané na vodu asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

Havárii prověřuje policie. Stále čeká na klíčový posudek soudního znalce Jiřího Klicpery, který na začátku února v pořadu Reportéři ČT řekl, že otravu řeky Bečvy nezpůsobila chemička Deza z holdingu Agrofert, což už pár dní po havárii vyloučil také ministr Brabec. O několik dní dříve Klicpera v on-line debatě expertů také prohlásil, že viníka zářijové otravy už zná. Konkrétní ale nebyl. Policie znalcovo vystoupení vyhodnocuje.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (26)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

11.3.2021 13:32
"Skepse Čechů ke spravedlivému vyšetření kauzy může být způsobena opakujícími se průtahy ve vyšetřování, ale i prohlubující se krizí důvěry ve stát a jeho lídry obecně. "

A to ještě lídři přísahali na zdraví svých dětí , téměř by se chtělo by zvolat : "Bodejť byste zkrkavčili " (tedy ti lídři)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.3.2021 14:10 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jistě. Konstatování stavu je level A),
je podřeba jít do levelu B):
PROČ? Proč nastal tento stav, který může velmi lehce přejít do kolapsu státu a rozpadu společnosti s děsivýni následky. Silné syndromy vidíme už dnes, rozhádanost a neschopnost se shodnout ani na nejzákladních pojmech tu už je.
Příklad: v podobném stavu, navíc zesíleným hospodářskou krizí (která nás čeká) byla společnost v Německu po prohrané 1. sv. válce a výsledkem byla volba Adolfa Hitlera kancléřem.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

12.3.2021 07:47 Reaguje na Pavel Hanzl
A my tu máme ty Fürery teď dokonce dva... Babiše a Zemana, kteří závodí o to, kdo bude větší hovado...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.3.2021 08:36 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Jenže oba jsou jen vazalové načalnika, Zeman úplně a ten druhý ještě trochu vzdoruje.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

11.3.2021 14:10
Překvapuje mne, že policie znalcovo vystoupení vyhodnocuje tak dlouho. Zřejmě je hodně složité takové vystoupení vyhodnotit. Zajímalo by mne, jestli na vyhodnocení znalcova vystoupení pracuje policie se stejnou intenzitou jako na vyšetření samotné ekologické havárie na Bečvě.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.3.2021 14:16 Reaguje na Majka Kletečková
Daleko intenzivněji, možná až tak intenzivně, jako na vyšetřování Čapího hnízda, Radovy spálené pšenice, Kosteleckých a Vodňanských krádeží a všech trestních oznámení tohoto typu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.3.2021 14:13
Hluboká nedůvěra v současné vedení státu ale občanům nevadí, ji preferovat i pro další volby.
Blbý národ, který dělá stále stejné fatální chyby nemá nárok na slušný život. Dříve, spíš než později, přijde o samostatnost, což dnes je už na půlce cesty.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

11.3.2021 15:25
Nebo nechtějí věřit ? !
Odpovědět
os

orb slavík

11.3.2021 16:38
Pochybuji, že by ve slušné zemi mohl neschopný, vlastně všehoschopný ministr životního prostředí ustát takovou kauzu. Napadají mne slova jeho pána, které si vzal jistě za své,, Nikdy neodstůpim, pametajte nikdy"
Odpovědět
VK

Václav Kain

11.3.2021 16:55
Žádný z ministrů za ANO neodstoupí pokud ho nesesadí sám Babiš.Celou dobu ministři kryjí Babišovi záda.Ti nejloajálnější se o své posty bát nemusí.Vyjímkou byl Vojtěch,který sice byl loajalní až to bylo nechutné,ale zase tady byla naprostá neschopnost.Všichni tito servilní ministři Havlíček,Schillerová,Brabec,Dostálová a Blatný (na něho má spadeno Zeman)nestydatě lidu lžou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.3.2021 17:01 Reaguje na Václav Kain
A lidem je to jedno a preference ANO jsou zase na špici. Jak je to možný?
Odpovědět
os

orb slavík

11.3.2021 17:13 Reaguje na Pavel Hanzl
Nezapomente, že babiš s kumpány vykradl státní kasu, tím si koupil přívržence. Nejsem ekonom, celý život žiji z peněz, které si poctivě vydělám, ale myslím, že babišovy dluhy bude muset někdo zaplatit. Mám před důchodem a rád bych slyšel, že se pletu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.3.2021 08:40 Reaguje na orb slavík
Nepletete se. Na důchod nespoléhejte, musíte se zajistit nějak sám. Nějaká penze asi vždycky bude, navíc hrabiš tu nebude napořád. Ale vývoj jde zatím stále dole vodou.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

11.3.2021 20:23
Zajímala by mne otázka z průzkumu, co je to spravedlivé zjištění
viníka? Bude to podle znalce a zákona a nebo podle přání soudce
Lynče, který už viníka zná od prvého okamžiku? Takže průzkum
jak má být a zadán a zaplacen byl asi kým? A opět se mne nikdo
neptal, jakož ještě nikdy v životě. Asi nejsem reprezentativní
vzorek obyvatelstva.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

12.3.2021 07:54 Reaguje na Břetislav Machaček
No to teda nejsi.... ty jsi pomatený ubožák, kterého se jen tak nevidí....
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

12.3.2021 08:19 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Pokud jste reprezentativní vzorek vy, tak se závěrům
průzkumu nedivím! Tolik inteligence a slušnosti se
u jedné osoby najde velmi těžko.
(P.S.:Opět na vycházkách z léčebny?)
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

12.3.2021 14:16 Reaguje na Břetislav Machaček
Abych parafrázoval jednoho velkého myslitele a ušlechtilého člověka se srdcem na pravém místě tak použiji jeho "to vy jste mě stvořili, tak se teď nedivte!".

Vaše manipulovatelnost v kombinaci s vaším životním přístupem, a to jak to ovlivňuje životní prostředí této země mě opravdu v klidu a slušnosti nenechají....

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.3.2021 08:49 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Omyl pane Kašpárku, názory pana Macháčka jsou velmi rozšířené a doblblost národa špinavci je zcela kolosální.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

12.3.2021 14:03 Reaguje na Pavel Hanzl
No pokud se podíváte na veřejné průzkumy, tak to tak není. Ono se to tak někdy jeví na ekolistu, nebo pokud zabloudíte někam, kde je velká kumulace domatených hlupáků a primitivů, ale naštěstí to není tak plošné, jak si myslíte.

Já tvrdím, že takový jako Macháček nebo Milan G jsou pouze rezidua svinstva dob minulých a jejich množina se neustále zmenšuje... :)

Podle voleb se to soudit úplně nedá, protože znám hodně lidí co sice volilo Babiše nebo Zemana, ale zaprvé by je teď už opravdu nevolilo a téměř nikdo z nich nesouhlasí s tím co se dnes děje s životním prostředím, takže je považuji spíše za selektivně a dočasně oblblé.

Jak jsem psal v jiném článku.... už aby byl aspoň rok 2040 :)

Díky těmto obhájcům zla bude sice svět zase o něco více v pr****, ale oni jako jedna z příčin už nebudou na světě, takže aspoň v tomto to bude úleva.

Přál bych co nejvíce lidem, aby se dožili toho, že se nemusejí za svou zem stydět...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.3.2021 08:47 Reaguje na Břetislav Machaček
Pojem "spravedlivé zjištění viníka" je zcela reálný a zcela jednoznačný pojem. Já vím, ve vašem iracionálním světě chimér to může znamenat naprosto cokoliv.
Zkusím vysvětlit: někde se provalila nádrž s kyanidem a obsah vytekl kanálem do řeky a tam otrávil vše živé.
Viník je ten, který měl v popisu práce odpovědnost, aby se ta nádrž neprovalia. Pokud to bylo jinak, někdo to vylil schválně, je to ještě jasnější.

A orgánové to zablokovali úplně zkraje, takže jsme se nedozvěděli, ani z jakého vyústění to vyteklo, natož viníka. Dobrá práce, estébáci mají dlouholetou praxi.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

12.3.2021 18:05 Reaguje na Pavel Hanzl
Pro vás i pro vašeho přizvukovače společně:
Reagovat na vás, vy inteligenti s vašim (ne)myšlením,
je zcela zbytečné. Odpovíte vždy nějakým ideologickým
žvástem a nebo i sprostotou. O to více se projevujete
a zaplevelujete všechny diskuse přepisováním cizích
mouder a napadání diskutérů. U nás v hospodě by vám
patřil stůl v koutě a možnost mluvit pouze spolu.
Bohužel tu to musíme všichni strpět a nezbývá než se
naučit vaše příspěvky přeskakovat a nereagovat. Nyní
definitivně končím na reakce vás dvou a pište si už
o mě cokoliv.
Odpovědět
LC

Luděk Chuděj

11.3.2021 21:24
Že to těm klukům nepřipadne už trapný. Dvě třetiny národa si o nich myslí, že jim nikdy pravdu neřeknou. Zatím to byly výmluvy malých dětí,, Tahle výpusť ne, to byla ta o čtyři kilometry výš proti proudu, kde všechny ryby zůstaly.,, A znalec z toho má zavařenou hlavu.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

12.3.2021 07:55 Reaguje na Luděk Chuděj
Tak tak. Chlapec dostal opravdu těžké zadání.... sám jsem zvědavý na jeho argumentaci :) ČR je jedna velká reality show....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.3.2021 08:56 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Výsledek v babišistáně: Nejsou důkazy.
Výsledek v babišistáně za pár let: Žádná otrava se nekonala, to je jen kampáň Kalúskovy mafie.
Výsledek v rozvinutém vazalství, kam spějeme, tj. 50. léta:
Bude obviněn kdokoliv, kdo není kamarád se státní mafií a zkorumpovaný soud ho odsoudí.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

12.3.2021 14:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Víte jak si jako tým většinou vedeme na světových pohárech v hokeji?

No ve většině zápasů si první necháme nasázet pár gólů a až už jsme v poslední minutě toho, kdy se dá výsledek ještě otočit předvedeme neskutečný až nadpozemský hokej....

A toto je hezký vzorek našeho mentálního rozpoložení jako obyvatel této země.

Takže nebojte.... až už bude fakt hodně zle, tak se tu začne hrát opravdu pořádný hokej a na to pak nebudou stačit věznice... :)

Občana ČR první musíte 60x nakopat do pr****, aby poprvé řekl "au"...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.3.2021 08:52 Reaguje na Luděk Chuděj
Zajímavé je, že tak kolosální pitomost, že to vyteklo z 18 km vzdálené Tesly, nikdo nemohl myslet vážně.
Možná mysleli Teslu v Silicon Valey, ale zapomněli to napsat, čort znajet....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist