https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/viden-investuje-do-zelenych-fasad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vídeň investuje do zelených fasád

13.10.2019 01:10 | PRAHA (Ekolist.cz)
Vídeň investuje do zelených fasád. Zelené fasády váží polétavý prach a mění CO2 na kyslík.
Vídeň investuje do zelených fasád. Zelené fasády váží polétavý prach a mění CO2 na kyslík.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Wiener Wasser / Zinner / Zahraniční kancelář města Vídně
Ozeleňování fasád nese celou řadu pozitivních efektů na okolí a zvyšuje kvalitu života a spokojenost s bydlením. Zelené fasády váží polétavý prach a mění CO2 na kyslík. Město Vídeň si je pozitiv zelených fasád vědomo, a tak navýšilo dotace na zelené fasády pro rok 2019 na rekordních 500 000 eur.
 

Ozeleňování budov v každé formě představuje důležité opatření v přizpůsobování se na změny klimatu. Zelené fasády a vnitrobloky pomáhají regulovat mikroklima. Během letních měsíců mají schopnost ochlazování a zabraňují vytváření tepelných ostrovů, v zimě zahřívají.

Vedoucí Oddělení pro ochranu životního prostředí města Vídně Karin Büchl-Krammerstätter navíc upozorňuje na vysoký přínos zelených fasád pro udržení rozmanitosti živočišných druhů ve městě. „Ozeleněné domy nedělají radost jen lidem, ale i ptactvu, hmyzu a jiným živočichům, kteří profitují z vytvořeného biotopu, který jim slouží jako obydlí a zdroj potravy,“ sděluje Karin Büchl-Krammerstätter.

Město financuje zeleň od chodníku až po střechu

Celý obvodový plášť budovy je možné ozelenit od fasády až po střechu. Město Vídeň přiděluje dotace v případě splnění stanovených podmínek až do výše 100 % celkových investic. Rozpočet na zelené fasády pro rok 2019 navíc výrazně navýšilo: město letos poskytlo celkem 500 000 eur. O dotace je ve Vídni možné žádat u magistrátního oddělení MA 22, přičemž žádost musí být podána již před zahájením ozeleňování.

Ozeleňovací systém BeRTA

Na základě zkušeností není ozeleňování budov směrem do ulice lehce proveditelné. Díky systému BeRTA je však možné fasády snadno a rychle ozelenit. Systém vynalezl interdisciplinární tým složený z vídeňské městské správy, vědců a firem a aktuálně je testován v rámci projektu „50 zelených domů“ ve vídeňské čtvrti Favoriten. O tento kompletní ozeleňovací modul mohou zažádat zájemci z celé Vídně. Balíček zahrnuje květináč s objemem 300 litrů, mřížku (je-li potřeba), substrát a dvě plazivé rostliny, které porostou zhruba 8 m² plochy. Součástí je i doprava, montáž a informace o údržbě. Systém BeRTA město Vídeň podporuje dotacemi až do výše 5 000 eur.

V Praze byl například přijat Implementační plán Adaptační strategie hlavního města na klimatickou změnu pro roky 2018 až 2019, jehož cílem je mimo jiné snížit negativní vliv extrémních teplot v metropoli a zmenšit rozsah tepelných ostrovů pomocí rozvoje konceptu zelené infrastruktury.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

13.10.2019 07:19
To je jak když plivneš do moře. By mě zajímalo, jak budou ozeleňovat ty skleněné nebetyčné generátory termiky.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.10.2019 09:04
Všichni známe přísloví "Stokrát nic umořilo osla ". Vídeňská radnice jde naprosto správnou cestou. Instaluje de facto klimatizační jednotku, která v porovnání s klasickou technickou, má malé pořizovací i provozní náklady .
Obecně je význam sídlištní zeleně zcela opomíjen a zanedbáván, přitom by se mohlo jednat o velmi významný nástroj proti zhoršování životních podmínek v sídlech v návaznosti na neustále se zvyšující teploty, jak průměrné, tak i teplotní extrémy.
Že lze ozeleňovat i výškové budovy je doloženo a zaplať pánbůh i v řadě míst realizováno.
Místo nesmyslných výdajů v ČR na biopaliva, zvyšující se regulaci soukromého života podle EU kravin a blábolů o spáse energetiky smrští větrníků,spalování biomasy atd.(OZE) spíše používejme zdravého rozumu pro prospěch našich lidí.
Ozeleňování sídel v kombinaci s vodními prvky je levnou,účinnou metodou boje proti oteplování.
Odpovědět

Jan Šimůnek

13.10.2019 17:30 Reaguje na Miroslav Vinkler
Souhlas. Jistě to není samospasitelné, ale rozhodně je tohle lepší cesta než biopaliva.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.10.2019 09:07
A kdo má zájem jak to ve Vídni dělají, viz :

https://www.wien.gv.at/umweltschutz/raum/gruene-waende.html
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

13.10.2019 14:17
Z fyzikálního hlediska zeleň "vylepšuje" lokální klima tím, že výparem vody se absorbuje latentní teplo a teplota vzduchu klesá. V zásadě to stejné, mnohem levněji a mnohem méně estetičtěji, udělá rozprašovač jemných vodních kapek. Vody to ale spotřebuje stejně, té je ale v Dunaji dost a dost.

Takový systém "klimatizace" ale není jen pozitivní. Zvýšení vlhkosti vzduchu zvyšuje nepříjemný pocit z horka (snižuje rozsah suchého pocení) a uměle navýšená vlhkost navyšuje skleníkový efekt. Aby to, když se to všechno podtrhne a sečte, nakonec nevyznělo negativně.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.10.2019 14:48 Reaguje na Jiří Svoboda
Není třeba se bát. Vezmeme-li jako vzorek 10m2 plochy za a) porostlou vegetací , za b) asfalt,beton

a necháme-li na ně dopadat sluneční energii (jasný den= cca 1kW/m2)

pod dobu 5ti hodin , co zjistíme ?

Na ploše a) bude povrchová teplota přes 50C a vzduch nad ní bude horký a suchý.


Na ploše b) bude povrchová teplota max. 30C, vzduch nad ní bude chladnější i vlhčí .

Klasická fyzikální úloha - teplo zjevné vs. teplo skryté. (podstatná část energie výparem vody přešla do vodní páry)

Kde se bude člověk cítit lépe ponechávám čtenáři.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

13.10.2019 16:47 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ale to srovnáváte nesrovnatelné. V prvním případě vodu nevypařujete, v druhém ano. Typický příklad, jak vytvářet iluze.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.10.2019 17:49 Reaguje na Jiří Svoboda
Ale je přece právě na vás , zda se rozhodnete plochu zastavět - vytvořit plochu bez vody anebo se rozhodnete plochu pokrýt vegetací.
To není iluze, to je výsledek vašeho rozhodnutí.

Iluzí pak je veřejnosti tvrdit, že to jinak nejde.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

13.10.2019 18:30 Reaguje na Miroslav Vinkler
Taková diskuse moc nekonverguje.

Když budu vlhčit asfalt stejným množstvím vody, jako se odpařuje z vegetace, tak to vyjde zhruba na stejno. Ten efekt nedělá primárně vegetace, ale ta odpařovaná voda. A pokud je té vody nedostatek, tak funguje beton stejně jako uschlá zelená střecha. Beton či střechu mohu natřít na bílo a tak minimalizovat absorbci slunečního záření, což u vegetace nepředpokládám.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.10.2019 20:21 Reaguje na Jiří Svoboda
Děláte více chyb. Člověk není robot nebo Golem . Potřebuje ke svému životu nejen tablety,šroubky, matičky a androidy, ale i odpovídající životní prostředí.
Vodu,vzduch,potravu i místa,kde si po práci odpočine. M.j. vhodné teplotní podmínky (mikroklima) na které se evolucí adaptoval .
K tomu vzduchu - potřebujete držet zejména teplotu a vlhkost.

Ukažte mi klimatizaci,která :
a) nepotřebuje el. energii a lidskou obsluhu
b) pořizovací cena mizivá, provozní náklady mizivé
c) na 1mm2 pláště má 100-300 ventilů,které reagují na změnu vnějších podmínek /tím míním průduchy na 1 listu/ a regulují odpar vody- max . účinnost. Počet listů 10exp4 -10exp5

Zajisté máte pravdu,že budete-li skrápět asfalt vodou vyjde to zhruba na stejno. A já se ptám,co nebo kdo to bude dělat a co vás to bude stát/Kč/

Mimo to se po klimatizaci požaduje , aby zachytávala prach, tlumila hluk, vyráběla kyslík a poskytla útočiště i jiným živočichům.
A vodu si brala nikoli z distribuční sítě, ale obyčejné půdy.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

13.10.2019 16:51
Čím v zimě zelené fasády zahřívají? Ví to někdo?
Odpovědět

Jan Šimůnek

13.10.2019 17:32 Reaguje na Jiří Svoboda
Pokud jsou to rostliny, které nějak přetrvávají na fasádě, tak je to prostě izolační vrstva navíc.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

13.10.2019 18:31 Reaguje na Jan Šimůnek
To izoluje asi jako kudlibabky na zimníku.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist