https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/viden-zavadi-klimaticke-zony-rocne-vznikne-8-000-bytu-ktere-nebudou-vyuzivat-fosilni-paliva
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vídeň zavádí klimatické zóny: ročně vznikne 8 000 bytů, které nebudou využívat fosilní paliva

15.9.2019 00:57 | PRAHA (Ekolist.cz)
Osm z deseti bytových jednotek se ve Vídni bude nacházet v klimatické zóně.
Osm z deseti bytových jednotek se ve Vídni bude nacházet v klimatické zóně.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zahraniční kanceláře města Vídně
Návaly tepla, tropické noci a extrémní deště – nejen Vídeň pociťuje stále více dopady klimatických změn. V rozvíjejícím se městě jako je rakouská metropole představuje výstavba novostaveb jeden z centrálních nástrojů pro účinnou ochranu klimatu. Osm z deseti bytů tak nebude moci využívat fosilní paliva na vytápění, chlazení nebo ohřev vody.
 

Podle náměstkyně vídeňského starosty a radní pro životní prostředí Birgit Hebein hrají budovy při udržitelném systému výstavby klíčovou roli, neboť domy, které se dnes staví, budou stát ještě i za 50 let. „Vídeň proto nově vytváří klimatické zóny, ve kterých budeme stavět všechny budovy včetně sociálních, městem dotovaných bytů bez použití ropy a plynu. Díky tomu snížíme spotřebu CO2 u novostaveb až o 80 % a ušetříme tak do roku 2030 až 112 000 tun CO2. To odpovídá například 1 000 cestám automobilem na měsíc a zpět“, vysvětluje radní ze strany Zelených Hebein.

Svoboda výběru jako základní princip

Osm z deseti bytových jednotek se ve Vídni bude nacházet v klimatické zóně. V praxi to znamená, že vytápění, chlazení a ohřev teplé vody musí probíhat pomocí biomasy, obnovitelné energie jako je například geotermální či solární energie, nebo prostřednictvím dálkového vytápění. Z dlouhodobého hlediska se tak pro tyto oblasti fosilní paliva stanou minulostí. Předseda výboru pro městské plánování a fosilní infrastrukturu Peter Kraus tvrdí, že Vídeň bude v této oblasti hrát v rámci Evropy prim a umožní tak tisícům Vídeňanů vytápět a ohřívat své byty šetrně k životnímu prostředí. Zásadním předpokladem bude přitom pro developery možnost výběru z více úsporných alternativ, které nezatěžují klima. Řada klimatických zón na celém území města Vídně bude vznikat postupně po jednotlivých městských částech do poloviny roku 2020.

Moderní, pohodlné a zdravé byty pro všechny

Nové pravidlo jasně říká, že ochrana životního prostředí a sociální otázky musí a mohou jít ruku v ruce. Narůstajícími vedry jsou totiž zasaženy i skupiny obyvatel s nízkým příjmem. „Zajistíme příjemné pokojové klima v budovách, ve kterých Vídeňané žijí, chodí do škol a školek, pracují nebo chodí nakupovat. A nesmí to být žádná luxusní vymoženost, ale standard“, zdůrazňuje radní Hebein. Že tento koncept je možný už dnes, dokazuje nově vystavěný, městem financovaný bytový dům v ulici Mühlgrundgasse v 22. vídeňském obvodě. Zde jsou byty vytápěny a ochlazovány geotermální energií a tepelné čerpadlo je poháněno přebytečnou větrnou energií – a to vše za dostupné ceny.

Prostor pro inovace

Klimatické zóny mají potenciál od základu změnit tepelný sektor, jak se ukazuje podle Bernda Vogla, vedoucího pro oblast Plánování energie města Vídně: „V oblastech pro ochranu klimatu používáme dostupné zdroje energie efektivněji a zajišťujeme prostor pro inovativní, vysoce efektivní technologie. To mohou být jako v případě Mühlgrundgasse sezonní zásobníky tepelné energie, které přes léto ukládají v zemi teplo na zimu a v létě mohou ochlazovat budovy chladem ze zimy. Ročně tak v těchto zónách vznikne okolo 8 000 nových bytových jednotek.“


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

15.9.2019 08:09
A budou tam topit napeletovanými tropickými pralesy ...
Odpovědět
VK

Václav Kain

15.9.2019 12:30
Já to vidím tak,že se už delší dobu dostávají do vedení států regionů a měst naprostí hlupáci kteří s tou svou blbostí budou ničit lidem životy.
Odpovědět
VK

Václav Kain

15.9.2019 12:31
Já to vidím tak,že se už delší dobu dostávají do vedení států regionů a měst naprostí hlupáci kteří s tou svou blbostí budou ničit lidem životy.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

15.9.2019 17:10
Pánové milí. Kdyby Vy jste něco nezkritizovali, to by snad znamenalo, že jste nemocní, či co.
Kdyby byla Praha, jako je Vídeň, nebydlela bych v soukromém, ale v městském bytě.
Odpovědět
VK

Václav Kain

15.9.2019 17:45 Reaguje na Katka Pazderů
Jsem rád,že Praha není jako Vídeň.Nechtěl bych se vyhnout nějakému arabovi a přitom vrazit do černocha.Je jich tam jak mandelinek na bramborovém poli za komunistů.
Odpovědět
Anyr

Anyr

15.9.2019 18:02 Reaguje na Václav Kain
Tvl další komunistický, rasistický výplach. :D

Za mě pořád lepší černý muslim, než ti ufňukaní, ukňučení, vševědoucí, sebestřední, hamižní, do všeho ryjící, všeničící, všeodmítající "křesťanští" Češi, kteří z prasete udělali prezidenta a ze zloděje, lháře a udavače premiéra.
No - nakonec jaký národ, taková vláda. ;)
Nebo jsi proti "hrozným migrantům" jen pro to, že nám tu zlepší "lidský průměr" a ohrozí převahu "českých čuňat"? :)
Odpovědět

Jan Šimůnek

16.9.2019 10:11 Reaguje na Anyr
Problém je, že s tím muslimem se nedohodnete ani na bazálních životních hodnotách. A druhou věcí je, že největší zločiny proti životnímu prostředí se dějí v islámských zemích, protože islámská ideologie je životnímu prostředí naprosto nepřátelská (na rozdíl od eurokřesťanské).
Kdo zná historii tak ví, že za Mohameda (ale ještě i jeho následníků po dobu cca 200 let) byl Arabský poloostrov pokrytý lesostepí s hojnou zvěří. Dnes je tam jen písek, a to je čistě dílo muslimů (nemuslimové tam byli plošně vybiti ještě za Mohamedova života).
Zkuste najít na panu googlovi obrázky spojené s heslem "Kusejr Amra", v tomto objektu jsou nástěnné malby životního prostředí, které muslimové totálně přeměnili na poušť.
Podobně je i islamizace obyvatel Sahary spojena s expanzí této pouště.
Odpovědět
AN

Aleš Nebáznivý

15.9.2019 19:49
Myšlenka to je dobrá (biomasa - pokud z pole či dovoz, tak to asi nebude moc ekologické). Jen bych rád viděl například bilanci: kolik energie je třeba vynaložit vč. výroby materiálu na takovéhle stavby verus využití starých domů vč. jejich vyšší energetické náročnosti. Nepochybuji, že starých bytů a domů se v městech najde více než dost.
Odpovědět
Anyr

Anyr

15.9.2019 20:30 Reaguje na Aleš Nebáznivý
Víceméně souhlasím.

Podle mě je ale stále mnohem větší problém to, že lidé si "příliš dopřávají".
Spousta lidí má čím dál víc "věcí na elektřinu" (obecně přetechnizované domácnosti, a bude mnohem hůř). Spousta lidí je čím dál víc zvyklá na klimatizaci v létě a skutečně velké přetápění v zimě. Spousta lidí je zvyklá jíst maso téměř denně - nebo naopak denně čerstvou zeleninu a ovoce. A to nemluvím o dalších věcech, jako jsou až přehnané nároky na zábavu, kosmetiku (a další chemické přípravky v domácnostech), atp. To všechno má ukrutné nároky na životní prostředí.
Navíc jsou lidé často neuvěřitelně líní - a to už ne jen fyzicky, ale i přemýšlet; skutečně namáhat hlavu.

Přitom stačí to kouzelné slovní spojení: dobrovolná skromnost.
To vše samozřejmě neplatí jen pro Německo, ale pro všechny "vyspělé" (ta ironie...) státy.

Jenže když žijete v zemi, ve které lidé o člověku s recyklovaným, šedým toaletním papírem v košíku řeknou, že je socka, namísto ekolog, a mají vás za exota protože nemáte v baráku televizi (příšerná vymejvárna :D), tak to chce skutečně nervy ze železa a nevlastnit zbraň. :D
Odpovědět
ig

15.9.2019 21:58 Reaguje na Anyr
Dobrovolná skromnost nikdy nefungovala a proto si dovoluji extrapolovat, že nikdy fungovat nebude :-)
Odpovědět
Dz

Dzejn

16.9.2019 09:31 Reaguje na
Naprosto souhlasím s Anyrem. Nemyslím si, že dobrovolná skromnost nefunguje, asi záleží, v jaké skupině lidí se pohybujete. Zatím to není mainstream, ale vše se neustále vyvíjí.
Odpovědět

Jan Šimůnek

16.9.2019 09:56 Reaguje na Dzejn
V momentě, kdy "dobrovolnou skromnost" začnete vnucovat, přestane být dobrovolná a bouřit se začnou i ti, kteří se dříve uskromňovali.
Druhou věcí je, že na ekolozích je jasně vidět, jak "káží vodu a pijí víno", tj. z jejich strany nějaké uskromňování naprosto nehrozí, což se dříve nebo později lidem také začne zajídat.
Odpovědět

Jan Šimůnek

16.9.2019 10:01 Reaguje na Anyr
"Víc věcí na elektřinu" by bezproblémově utáhly jaderné elektrárny, k jejichž postavení je nutné eliminovat zelené a další "ekologické" organizace.

Klimatizace je v podstatě nepotřebná ve kvalitních cihlových budovách, jaké nám ovšem EU, cestou prosazování "bezenergetických" haluzen zakazuje stavět. To by vyřešil odchod z EU.

Čerstvou zeleninu si mohu vypěstovat na zahrádce, opět narážím na nejrůznější EUro a enviro normy, které mi to komplikují. A navíc je zde i problém s narůstající zločinností (o tom jsou mj. i ti imigranti, byť nejsou příčinou jedinou), že řada objektů se takto využít nedá, protože by byly vykradeny.
Podobné je to i s čerstvým masem.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

16.9.2019 20:35 Reaguje na Jan Šimůnek
To jsou zase sra*ky Šimůnku...
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

16.9.2019 20:44 Reaguje na Anyr
Dobrovolná skromnost je pro ty, kteří chtějí být zodpovědní a umí obětovat něco ze svojí zdánlivé pohodlnosti. Pro ostatní není, to je jasné. Ale určitou skromnost bude muset přijmout každý, pokud tu má zůstat obyvatelno.. Že někdo nechápe, že to může být pozitivní stav na tom nic nemění.... Vše může být pozitivní i negativní, záleží na nastavení mysli a odvaze připouštět si realitu..
Odpovědět

17.9.2019 12:28 Reaguje na Lukáš Kašpárek
dobrovolná skromnost je super, ale funguje v komunitě velikosti pravěké prvobytně pospolné tlupy, možná tak časně neolitické osady. v nové době třeba širší vesnická rodina, ztroskotavší lodní posádka, polární výprava, turistický oddíl a tak. pár desítek lidí.
Odpovědět
PD

Petr Dvořák

23.9.2019 12:05
To by bylo pěkné, předat stát v lepším stavu, ale inu, nepovedlo se.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist