https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlady-loni-ziskaly-z-prodeje-emisnich-povolenek-rekordnich-63-miliard-usd?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vlády loni získaly z prodeje emisních povolenek rekordních 63 miliard USD

22.3.2023 18:30 | LONDÝN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vlády po celém světě loni získaly z prodeje emisních povolenek v systémech obchodování s emisemi rekordních 63 miliard dolarů (1,4 bilionu Kč). Je to o 6,8 procenta více než v roce předchozím. Mnoho zemí posílilo své ambice na snížení znečištění ovzduší navzdory rekordně vysokým cenám energií po ruské invazi na Ukrajinu. Vyplývá to ze zprávy mezivládního fóra International Carbon Action Partnership (ICAP).
reklama

 

Mnoho zemí a regionů spustilo systémy obchodování s emisemi (ETS), aby stanovily cenu emisí oxidu uhličitého (CO2), a motivovaly tak podniky k investicím do nízkouhlíkových technologií. To jim má pomoci splnit klimatické cíle.

"Místo toho, aby energetická krize oslabila klimatické ambice, přiměla vlády k rychlejšímu ukončení závislosti na fosilních palivech za podpory takových postupů, jako je obchodování s emisemi," uvedl šéf ICAP Stefano De Clara.

V letošním roce by mělo být po celém světě v provozu 28 systémů obchodování s emisemi. Tyto ETS pokrývají zhruba 17 procent globálních emisí.

V rámci ETS vlády stanoví postupně se snižující horní limit emisí, které sektory nebo skupiny sektorů mohou vypouštět. Pro tyto emise vytvoří povolenky, které se prodávají v aukcích. Podniky musejí koupit jednu povolenku za každou tunu CO2, kterou vypustí.

Nejzavedenějším systémem obchodování s povolenkami je evropský EU ETS. Ceny v tomto systému loni vzrostly v průměru na 83 dolarů za tunu z 65 dolarů v roce 2021. Země EU a zákonodárci se loni dohodli na reformách trhu s povolenkami, které mají vést k rychlejšímu snižování emisí.

Cena povolenek v Kalifornii a Québecu, které mají propojené systémy, loni vzrostla na 28 dolarů z 22 USD v předchozím roce. V čínském systému loni průměrná cena povolenky činila osm dolarů, což je o jeden dolar více než v roce 2021.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

22.3.2023 20:12
A za co, je asi tak utrácejí ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.3.2023 21:02 Reaguje na smějící se bestie
Jak kdo. V babišistáně a spřátelených zemích za dotace fosilních zdrojů, v jiných zemích OZE.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist