https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vodiku-priklada-eu-velkou-budoucnost-jeho-vyuziti-je-ale-v-zacatcich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vodíku přikládá EU velkou budoucnost, jeho využití je ale v začátcích

17.9.2022 01:12 | ŠTRASBURK (ČTK)
Molekuly vodíku
Molekuly vodíku
Licence | Volné dílo (public domain)
Tento týden vyzdvihla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v Evropském parlamentu potenciál vodíku. Přinášíme výběr informací o využití vodíku:
 
Vodík je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu, dnes se používá například v chemickém průmyslu nebo při svařování, stále častěji se ale hovoří o jeho využití v energetice nebo dopravě. Nejrozšířenější prvek ve vesmíru se ovšem na Zemi vyskytuje jen vzácně, nejčastěji ve vyšších vrstvách atmosféry, je také jednou z podstatných složek zemního plynu a vyskytuje se také v ložiscích uhlí.

Získání plynného vodíku je energeticky náročné, v současnosti se většinou vyrábí rozkladem zemního plynu za vysokých teplot nebo elektrolýzou vody. Uvolňuje se také při koksování uhlí, tvoří přibližně polovinu objemu svítiplynu a koksárenského plynu, ze kterých se dříve získával destilací, dnes je ale tato metoda už okrajová.

Rozšířená výroba vodíku ze zemního plynu a jeho další využití ovšem nejsou příliš ekologické, podle loňské studie Cornellovy a Stanfordovy univerzity je při energetickém využití takto získaného vodíku uhlíková stopa podstatně vyšší, než když by se spaloval zemní plyn přímo. Opačná je přitom situace v případě, že se by vodík získával elektrolýzou vody za použití energie z obnovitelných zdrojů. Právě v tom vidí EU i další státy včetně USA budoucnost.

Při využití vodíku například ve spalovacích motorech totiž kromě energie vzniká jen vodní pára, z kilogramu vodíku se navíc v takovém případě získá téměř třikrát více energie než ze stejného množství benzínu či nafty. Druhou možností, jak z vodíku získat energii, jsou palivové články, ve kterých se elektrická energie získává chemickou reakcí vodíku s kyslíkem. Účinnost je přitom vyšší, než při pouhém spalování vodíku.

Využití vodíku v energetice je ovšem teprve v začátcích, první čistě vodíková elektrárna na světě vznikla ve Fusině nedaleko Benátek v roce 2010, zařízení s instalovaným výkonem 15 MW ovšem fungovalo jen mezi roky 2016 a 2018. V současnosti se s vodkovými elektrárnami stále teprve experimentuje, k průkopníkům platí Jižní Korea, kde loni u Inčchonu otevřeli zařízení využívající palivové články s instalovaný výkonem přes 75 MW.

Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Větší využití - byť se stále jedná jen o zlomek vyrobených a provozovaných vozů - má vodík v dopravě. Vozidla na vodík jsou alternativou ke klasickým elektromobilům, které využívají velké bateriové články. Využitím vodíkových palivových článků se zvyšuje dojezd vozů a zkracuje doba dobíjení z hodin řádově na minuty, což je srovnatelné s běžným tankováním benzinu nebo nafty. Vodíkový pohon se uplatňuje také v autobusech a nákladních automobilech.

Osobní auto s vodíkovými palivovými články má spotřebu zhruba 0,8 kg vodíku na 100 km. Výhodou je také bezhlučný a bezemisní provoz, přičemž z výfuku vytéká jen čistá voda. K nevýhodám patří zatím vysoké výrobní náklady na celý systém a také jeho prostorová náročnost. Vodíkový systém totiž zahrnuje tlakové nádoby, palivový článek, elektromotor i menší akumulátor. K zásadnějším nevýhodám patří i nedostatečná infrastruktura.

Technologie vozů s vodíkovými palivovými články, ve kterých se vyrábí elektřina slučováním vodíku a kyslíku, není nová. Americká automobilka General Motors například již v roce 1966 přestavila svůj první vodíkový vůz Electrovan. Byl jen pro dvě osoby, v zadní části dodávky byly velké ocelové nádrže s vodíkem a kyslíkem. Na jedno natankování ujel vůz zhruba 150 mil (241 km) a nejméně při jedné příležitosti jeho nádrž s vodíkem explodovala.

Ministři dopravy zemí Evropské unie se letos v červnu shodli na tom, že všechny velké silnice v Evropě by měly být do konce roku 2025 vybaveny na každých 60 kilometrech dobíjecí stanicí pro osobní elektromobily, o pět let později i pro nákladní auta. Rovněž do konce roku 2030 by na každých 200 kilometrech těchto silnic mělo jít doplnit palivo v autech na vodík.

Sériové vozy na vodík ve světě nabízí už dnes například japonská Toyota, která je průkopníkem využití vodíku v dopravě a do vodíkových technologií masivně investuje, ale také Honda nebo korejský koncern Hyundai. Naopak některé automobilky od vývoje vodíkových osobních automobilů upustily a chtějí se zaměřit na zdokonalování bateriových elektromobilů.

Vodík nachází využití i ve veřejné dopravě, a to nejen v autobusech, kde je jeho používání asi nejrozšířenější. Koncem letošního srpna například vyjely v německé spolkové zemi Dolní Sasko do řádného provozu vlaky poháněné vodíkem. Dolnosaské vlaky ale zatím využívají pro svůj pohon takzvaný šedivý vodík, který vzniká výrobou ze zemního plynu, nikoli zelený získaný díky elektřině z obnovitelných zdrojů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (192)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

17.9.2022 04:33
Komu by se to nelíbilo , získávat vodík z vody, které je více než dostatek a lze ji snadno přepravit na velké vzdálenosti. A máme-li dostatek vodíku , máme dostatek energie, analogicky se zemním plynem.

Takhle jednoduché to ovšem není. K rozbití vazeb kyslík-vodík se potřebuje hodně energie a půjdeme-li na to elektrolýzou , vždy spotřebujeme více energie než se nám z vodíku podaří uvolnit.
Málem jsem proto spadl ze židle, když potroublá Ursula Leyen pře dvěma dny horovala pro vodík, kterým nahradíme zemní ruský plyn . A hned vyplivla jakýsi balík € ,co EU na to vydá.

Ta ženská nemá o energetice sebemenší ponětí , přesto spoluvytváří evropskou energetickou politiku a rozhoduje o kvalitě našich životů. A její vize jak vrtule a lány FV dodají kvanta energie zdarma pro výrobu vodíku jsou doslovy hodny docenta Chocholouška.

Každý z nás brzy naplno pocítí důsledky gryndýlu sám na sobě. Až budete posílat nejméně trojnásobek toho, co dnes platíte za energie a budete naštvaní, vzpomeňte si na Uršulu a její Melody boys. A taky eurohujery v ČR, kteří nám k těmto hořkým koncům výrazně pomohli.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

17.9.2022 06:51 Reaguje na Miroslav Vinkler
čím díl více pnutí se implementuje do systému...
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

17.9.2022 06:55 Reaguje na Jaroslav Řezáč
dál
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.9.2022 08:02 Reaguje na Miroslav Vinkler
Zaseklá deska, pořád stejná, nesmyslná mantra. Že vás to pořád baví??
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

17.9.2022 09:00 Reaguje na Pavel Hanzl
vy tu něco vykládejte o zaseknuté desce, kolovrátku Hanzle :-)))
Odpovědět
Anyr

Anyr

17.9.2022 11:42 Reaguje na Miroslav Vinkler
Hej tak proč se nevystěhuješ, když ti vadí budoucnost ve společné Evropě, v EU, kterou si většina lidí přeje? :)
Nebo - a teď prvně použiju argumentaci důchodců - TĚ PLATÍ za to, abys EU rozvracel zevnitř?! :D

Socialistické generace udělaly, co mohly. Teď to nechejte na jiných, aby to po vás dali do pořádku.
Odpovědět
ig

17.9.2022 12:34 Reaguje na Anyr
Většina lidí si přeje perpetuum mobile, tak ho prostě budeme mít. To je přece logické.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.9.2022 14:38 Reaguje na Anyr
Vinklera neplatí, on je zarytý proruský vohnout od přirození. Svět vidí jen jako kopu srágor a proto pořád prudí.
Odpovědět

Viktor Šedivý

18.9.2022 10:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Myslíte, že dávat přednost fyzikální realitě před bruselskou ideologií je známkou proruského vohnoutství?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.9.2022 15:20 Reaguje na Anyr
Ó ty demokrate! Když ti vadí jiný názor, tak bys nechal
oponenta vystěhovat a nebo ještě lépe zastřelit? Nepleteš
si tu demokracii náhodou s totalitou, kde platí jednotný
názor a sevřené šiky a půlky vystrašených odpůrců? Takové
manýry Anyre pouze svědčí o tvé neschopnosti diskutovat a touze diktovat jediný "správný" názor. Ubohé!!!
Odpovědět
RP

Radim Polášek

17.9.2022 17:27 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tak získávat vodík z vody se líbí pouze technicky nevzdělaným lidem, protože voda je defakto odpad či popel právě z hoření vodíku. Aby se tak získával vodík, je tak potřeba dle Zákona zachování energie dodat současně minimálně stejné množství energie, jaká se při spalování vodíku uvolní. Plus masívní množství další energie kryjící vlastní dost velké energetické ztráty zatím známých vyvinutých technologií získávání vodíku z vody.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.9.2022 18:10 Reaguje na Radim Polášek
Technologie elektr - vodík - elektr má dnes asi 50% ztrát. Což není nic supr, přečerpávačka má 40%, baterie skoro nic, ale nemá tu kapacitu, setrváky atd. atd. to samé.
Ale vodík je lepší používat jinak, než jako palivo do el.
Odpovědět
EN

Emil Novák

17.9.2022 21:00 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, Dlouhé stráně mají účinnost 76 %, tj. 24 % a žádných 40 %. A jsou i PVE s účinností kolem 80 %. V vodíkový cyklus má 50 % ztrát opět jedině ve vašich vlhkých snech. Ve skutečnosti, kdyby takový cyklus někde existoval jako že neexistuje, by ty ztráty byly mnohem vyšší. Obvykle se uvádí dvě třetiny až tři čtvrtiny.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2022 08:23 Reaguje na Emil Novák
"U starších PVE se účinnost pohybovala mezi 0,5 až 0,65. U nových PVE je účinnost o něco vyšší, dosahují účinnosti malého cyklu až 0,75". wiki
Odpovědět
EN

Emil Novák

18.9.2022 08:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Jinými slovy srovnáváte přečerpávačky z minulosti s vodíkovým cyklem ve vámi vybájené budoucnosti. A když wiki tak wiki: "The round-trip energy efficiency of PSH varies between 70%–80%,with some sources claiming up to 87%"
A nebo: "Podle dat EIA dosahovala průměrná celková účinnost přečerpávacích elektráren v USA v roce 2019 zhruba 79 %."
https://oenergetice.cz/akumulace-energie/ucinnost-velkych-bateriovych-ulozist-precerpavacich-elektraren-usa-srovnatelna
Odpovědět
sv

s v

17.9.2022 17:37 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tak to jsi zapomněl ukazovat jak padáš ze židle anonistům z MSK a burešovu poskoku havlíčkovi, vinkler.
https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000032322/energie-a-kraj-ohlasy-na-vznik-vodikove-plnicky-a-vodikoveho-klastru
Odpovědět
ms

18.9.2022 17:57 Reaguje na Miroslav Vinkler
Na 1 kWh z vodíku je třeba dodat 3 kWh do jeho výroby. Nemluvě o složitém skladování a logistice vodíku. To opravdu nevypadá jako ekonomické řešení.Jediný smysl by dávala výrobvva vodíku z dostatečné kapacity nových jaderných elektráren např. v letním přebytku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.9.2022 20:51 Reaguje na
Elektrolyzéry mají účinnost asi 80%.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

17.9.2022 06:04
Pěkný článek. Informace ale přesné jen tak půl na půl.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

17.9.2022 11:58 Reaguje na Katka Pazderů
Řekl bych, že informace jsou přesné. Když popisujete sny, není důvod to dělat nepřesně.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

17.9.2022 17:28 Reaguje na Jiří Svoboda
1*
Odpovědět
ss

smějící se bestie

17.9.2022 07:22
Přikládat může - ale to je málo !
Nutno investovat, místo do solárů, větrníků, zbrojení.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.9.2022 08:11
Vodík sice není ideální, ale jedna z cest to určitě je, nemáme moc na výběr. Lithiové články jsou materiálově i surovinově velmi náročné a i při maximální recyklaci to nikdy nebude superřešení. Zase energie přímo z panelů do baterie je nepřekonatelně jednoduché řešení.
Pokud by se rozjela výroba vodíkových elektrolyzérů (nejen ty mastodontní u moře), tak se tím dá třeba městská doprava řešit velmi elegantně. Ale všechno potřebuje giga práce a peněz, ovšem čecháčci rádi sedí na zadku a kritizují. A pak bečí, že mají nejdražší proud a do budoucna přijdou o energetiku prakticky úplně.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

17.9.2022 12:59 Reaguje na Pavel Hanzl
"Ale všechno potřebuje giga práce a peněz"

A proto se nám ta elektřina zlevní. Dobrý příklad Hanzlovské logiky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.9.2022 14:36 Reaguje na Jiří Svoboda
To máte fakt těžký. Zdraží nám proto, že jsme těch gigapeněz a práce do toho nevložili.
Zato jsme prožvanili a prokecali 8 let, během kterých si ti hloupí Němčouři nastavěli OZE, které jim dnes dělají polovinu spotřeby.
A my vytvořili mediálně silný solární tunel a k tomu mediálně zcela neznámý tunel biopalivový. A k tomu jsme si zabokovali výstavbu JE. To jsme fakt kadeti, já se fakt divím, že se někdo diví.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

17.9.2022 18:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Copak solární tunel je za málo prachů? Tak už konečně pochopte, že politici by se do energetiky měli plést co nejméně.

Němčouři v OZE utopili obrovské peníze, ale uhlíkovou stopu moc nesnížili. Jestli ušli 1/10 cesty, tak je to moc a v rámci světa (i na tom by se měli nějak podílet) v podstatě nic!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2022 08:27 Reaguje na Jiří Svoboda
Solární tunel byl politicky vytvořený nesmysl, navíc v době, kdy technologie fve byla 10x dražší, než dnes. Dnes je návratnost investice řádově 8 let s životností panelů 30 let. V cenách předválečných a dá se očekávat, že ty půjdou na dvojnásobek.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

18.9.2022 10:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak co prndáte, že jsme nevložili giga peněz!

A dnes vkládáme do nových OZE a úspor opět nemálo veřejných peněz, ale výsledky jsou mizerné, jak sám říkáte.

Rozhazovat spoustu veřejných peněz bez znatelného výsledku, to dokážou všechny vlády. Dobrá klimatická politika žádá vytvořit v tržním prostředí takové podmínky, aby byly spontánně investovány soukromé prostředky do těch nejefejtivnějších opatření a vedlo to i k uhlíkově úspornějšímu chování lidí. Pokud tohoto stavu nedocílíme, s klimatem nepohneme. Ale do toho se politikům nechce, současný stav jim více vyhovuje z mnoha důvodů.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.9.2022 20:49 Reaguje na Jiří Svoboda
Muhehehehhe centrální ropák se rozohnil v budování zelené energie cha cha cha co já se tady ještě nedozvím??
Odpovědět
va

vaber

17.9.2022 09:16
využití vodíku by asi nebyl ten největší problém ,to by se zvládlo ,problém je jeho výroba a distribuce, tedy ,ekonomická a ekologická,
už dnes se veřejnost oblbuje termíny, šedý,modrý ,zelený ,
a také bezpečnost o které se raději vůbec nemluví ,
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.9.2022 09:46 Reaguje na vaber
Někdo nemusí být oblbován, barevné označení vodíku je velmi jednoduché a názorné, ve výsledku ale zcela podstatné.
Dělat vodík ze zemního plynu a topit jím je totální nesmysl, to se dá topit přímo tím plynem s větším výkonem.
Odpovědět
EN

Emil Novák

17.9.2022 21:05 Reaguje na Pavel Hanzl
Topit vodíkem je totální nesmysl bez ohledu na to, jakou barvu má.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2022 08:29 Reaguje na Emil Novák
Pokud bych ho dělal jen z přetoků OZE, tak to význam má.
Odpovědět
EN

Emil Novák

18.9.2022 08:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Pokud byste ho dělal jen z "přetoků OZE" tak to význam nemá, protože takto vyrobený vodík by byl ještě mnohem dražší než v případě dedikovaného zdroje a je naprostý nesmysl mařit drahý vodík na tak primitivní formu energie jako je teplo. Existuje něco jako vodíkový žebřík, který srovnává aplikace vodíku podle jejich významu a uplatnění a zrovna vytápění je na tom žebříčku až jako jedna z posledních věcí v sekci "uncompetitive".
https://www.rechargenews.com/energy-transition/liebreich-oil-sector-is-lobbying-for-inefficient-hydrogen-cars-because-it-wants-to-delay-electrification-/2-1-1033226
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.9.2022 20:46 Reaguje na Emil Novák
Tak jak chcete akumulovat energii ve velkém, při současných technických možnostech?
Odpovědět
EN

Emil Novák

19.9.2022 21:22 Reaguje na Pavel Hanzl
V první řadě chci mít takovou energetiku, aby energii ve velkém akumulovat vůbec nebylo potřeba.
Odpovědět
va

vaber

18.9.2022 09:04 Reaguje na Emil Novák
vy by jste si troufnul topit vodíkem ? víte v jaké koncentraci se vzduchem tvoří třaskavou směs a jaké jsou předpisy pro každé zařízení v průmyslu kde se používá ?
Odpovědět
EN

Emil Novák

18.9.2022 09:28 Reaguje na vaber
Já určitě ne.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.9.2022 20:47 Reaguje na vaber
Bolševický svítiplyn byl z minimálně poloviny vodík.
Odpovědět
va

vaber

18.9.2022 09:01 Reaguje na Pavel Hanzl
já vím ,že Hanzlovi je jasné vše a že je jednoduchý a opožděný je taky jasné
Odpovědět
Anyr

Anyr

17.9.2022 11:54
Vodíku fandím taky. :) Mám celkem důvěru ve vědce, byť moc netuším proč, a oni si s komplikacemi při využívání vodíku poradí. :)

Pokud se nepletu, na začátku (jedno čeho) jsou problémy dost obvyklé. Češi jsou navíc nevěřící, nedůvěřiví a navíc strašpytlové.
Empiricky dokazatelně to ale, naštěstí, vždy v historii dopadlo tak, že technologie šla dopředu, a nepředstavitelné se stalo realitou, bez ohledu na většinovou společnost. A je jedno, zda šlo o dřevoplyn v 18. století, OZE ve století minulém nebo rozbití atomu v roce 1932 jinak, než kladivem. :))
Prostě a jednoduše, ono to nakonec půjde. Jako to šlo vždy.
I když, taková studená fúze... :D
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

17.9.2022 12:02 Reaguje na Anyr
Poslední větou jste to zachránil!

Ano technologie jde dopředu. Ale přitom se prosadí třeba jen 1/10 těch "nadějných". A tvrdit dnes, že vodík je ta, co se prosadí, to je hodně odvážné!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.9.2022 12:28 Reaguje na Anyr
Jenomže my jsme v úplně jiné situaci, klimatická tragédie nám už drtí place.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

17.9.2022 12:53 Reaguje na Pavel Hanzl
A proto je třeba hrát stále intenzivněji divadlo na její zmírňování. A kdo tomu divadlu nevěří, ten je Putinovec.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.9.2022 13:11 Reaguje na Jiří Svoboda
Navrhněte lepší řešení.....já vím.....
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.9.2022 15:35
Upínat se už dnes k vodíku,je jako plánovat prodej obilí, když nemám
ještě pooráno, povláčeno, zaseto, vypěstováno a sklizeno. Zhruba na této
úrovni to je. Pár fungujících pokusů s použitím draze vyrobeného vodíku
tu je a ten levně vyrobený je ve stádiu té orby pole. Dokud není úroda
ve stodole, tak není ještě vyhráno. Téměř všichni zdejší diskutéři se
asi masivního využití nedožijí už pouze proto, že zatím tu jsou levnější
a dostupnější paliva. Nač uspěchat vodík stejně jako OZE a pak hledat
zálohy? Jen jako příklad uvedu ekologizaci autobusů na Ostravsku zemním
plynem a nyní nostalgické vzpomínání na levné nafťáky. To samé je i s
elelektromobily, kdy jejich nabíjení ze sítě nabíječek vyjde na více
peněz, než nákup benzínu. Něco ideologicky uspěchat nemusí být vždy
to nejlepší řešení.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.9.2022 16:12 Reaguje na Břetislav Machaček
Jenže to nemá nic společného s žádnou ideologizací.
Ten plyn a tím i elektřina jsou drahé jen proto, že Putin se snaží Evropu škrcením plynu rozvrátit.
Pokud vám tohle nedojde, pak budete mlet pořád to samý, co Vinkler.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

17.9.2022 16:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzle , celá vaše argumentace je doslova o kydech a pak následuje házení bláta na lidi s jiným názorem.
Ukažte nám tady na Ekolistu jedinou instalaci vodíkového hospodářství kdekoli v EU , která je s to si na sebe vydělat. Bez ohledu jestli jde o dodávku tepla a elektřiny pro domácnost, malý nebo velký podnik.
Pak můžeme diskutovat ,zda vodík je vhodná náhrada za fosilní paliva.

Jste doslova praštěný na hlavu a blábolíte o věcech, o kterých nemáte ani šajn.
Realita dneška je taková, že díky ekomagorům v Bruselu s jejich posahaným gryndýlem máme nakročeno do chudoby , a to nejen energetické.
Evropská komise žije doslova mimo realitu , nevnímá, že se na ni snáší vlna kritiky odborníků -energetiků i ekonomů, provozovatelů distribučních sítí i zástupců průmyslu nebo veřejnosti.
Rusové nikdy nevydělávali takové peníze na energiích jako nyní , paradoxně v důsledku embarga EU na jejich fosilní suroviny.
Vodík jako náhrada zemního plynu leda v pohádce Z mechu a kapradí.
Tak se ukažte s jedinou vodíkovou instalací kdekoli v EU ,
která je ekonomicky výhodná a generuje zisk. Klaune !



Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.9.2022 18:18 Reaguje na Miroslav Vinkler
Zelený vodík byl před válkou ekonomicky nevýhodný, ovšem při dnešních cenách plynuje úplně v poho. První auta taky byla proti koním x násobně dražší.
U vás je prostě ten stejný problém jak u Macháčka, Peregrina, Studničky atd. atd. atd.
Nechápete, proč ekomagoři z EU dělají to, co dělají a nemáte šanci to nikdy pochopit. Pokud nepochopíte, proč vznikla tahle krize, můžete zuřit klidně do jara, kdy bude po krizi. Pak budete zuřit dál.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

17.9.2022 19:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak děkujte Putinovi :-)))

Analfabete Hanzle, vy absolutně nemáte o energetice ponětí. Vše doháníte ideologickými bláboly a vaší neuvěřitelnou dojmologií.

Realita je zcela jiná.

Další ze zajímavých hodnotících článků:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-ocima-byznysu-nefunkcni-burza-jako-kdyby-jedna-prodana-fabie-stanovila-cenu-vsech-aut-214547
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.9.2022 20:42 Reaguje na Jaroslav Studnička
Deset bankovních expertů má na jednu krizi asi dvanáct naprosto odlišných názorů.
To fakt řešit nebudu.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

19.9.2022 20:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak to se pletete, tedy vaše standardní situace :-).

Názory jsou hodně konzistentní.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.9.2022 16:18 Reaguje na Břetislav Machaček
https://oenergetice.cz/vodik/dansku-se-chysta-instalace-dosud-nejvetsiho-svetoveho-elektrolyzeru?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Tohle má běžet už v roce 25 a má vyrábět 100 tisíc tun vodíku ročně.
A tohle už jede:
"Za podpory EU vybudovaly společně v Rýnské rafinerii společnosti Shell jeden z největších elektrolyzérů na světě – závod, který vyrábí vodík pomocí elektřiny z obnovitelných zdrojů".
https://ec.europa.eu/info/strategy/recovery-plan-europe/recovery-coronavirus-success-stories/environment-and-climate/hydrogen-drive-eus-green-recovery_cs

Vývoj nezastavíte a bečet po fosilu je skutečně čurinovní, zvláště v téhle krizi.



Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

17.9.2022 17:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Jasně v budoucnosti! Klaune , to už uměli i bolševici.
Doložte jedinou nyní fungující vodíkovou instalaci, která je
v zisku.

K tomu vašemu odkazu - hahaha - je zde toto "
„Díky finančním prostředkům EU můžeme získávat nové poznatky. Pomocí tohoto projektu můžeme otestovat provoz závodu a skutečně se zamyslet nad tím, jak tuto technologii rozšířit pro budoucí využití."

To je skutečně neskonalé dobrý výsledek dotace do zjevného švindlu. Oni se teď "skutečně zamyslí" !
Doufám, že aspoň hluboce, poté co si vychutnali dotaci z EU.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.9.2022 18:25 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vy máte vše prostě naopak.
Demokracie je pro vás podvod na lidi,
demokratičtí politici jsou gauneři a zloději,
demokratická média lžou.
Přesně tohle si máte myslet dle Kremlu.
Takové vohnouty potřebují a bylo by dobré, kdybyste si někdy přečetl, co tam vlastně plánují.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.9.2022 18:26 Reaguje na Miroslav Vinkler
"Předpokládejme, že v zimě Putin srazí Německo a Evropu na kolena, odřízne jim plyn, řekněme, že jim přestane dodávat inertní plyny, kovy vzácných zemin. Pšenice a všechno ostatní. Pochopí, kdo je drží pod krkem. Ale jsou to racionální lidé, Západ je racionální místo. Přijdou, budou se kát, řeknou, že vstoupili do vaší situace, ano, opravdu, rozdělme Ukrajinu a začněme žít společně."
Alexandr Dugin
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.9.2022 20:43 Reaguje na Pavel Hanzl
"Pod ruským bičem", ovšem Dugin nedodal, protože je to všem naprosto jasný.
Odpovědět
EN

Emil Novák

17.9.2022 21:17 Reaguje na Pavel Hanzl
100 tisíc tun může vypadat hodně do chvíle, než si zjistíte kolik je dnes celosvětová spotřeba vodíku. Je to 70 milionů tun. Takže až takových elektrolyzérů vyroste dalších 700 a k nim zelené zdroje, které ročně dokážou vyrobit asi 4000 TWh elektřiny, budeme mít pokrytou současnou spotřebu šedého vodíku, kterého se chceme zbavit, protože je energeticky i emisně hodně náročný. Dřív než se k tomu přiblížíme, těžko můžeme fantazírovat o nějaké zoufale neefektivní akumulaci elektřiny.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2022 08:36 Reaguje na Emil Novák
Vy si myslíte, že na planetě Zemi není místo pro 700 elektrolyzérů i s větrným parkem?
"Abychom mohli nahradit koňské potahy na celé Zemi, musely by se vyrábět ročně tisíce automobilů".
Vaše názory z roku 1900.
Odpovědět
EN

Emil Novák

18.9.2022 08:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Ne, Hanzle, já si nemyslím že "na planetě Zemi není místo pro 700 elektrolyzérů", ani jsem nic nepsal o koňských potazích, tak mi to laskavě nepodsouvejte, vy demagogu.
Pokud jste opět nepochytil myšlenku, tak tím říkám, že jeden elektrolyzér jaro nedělá, až jich bude 700, tak se teprve můžeme začít bavit o nějaké akumulaci elektřiny, která je na vodíkovém žebříku daleko za nahrazením současné výroby vodíku a další řadou aplikací, kde se dekarbonizace nedá řešit jinak, na rozdíl od elektřiny.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2022 09:05 Reaguje na Emil Novák
Ti koníci jsou jen příklad, já vím, že to nesnášíte, nedá se to škatulkovat.
Ale ten problém je přece velmi jednoduchý.
Lidstvo se řítí do fatální klimatické tragédie, to se okecat nedá.
A je nutné, aby se pokusilo to odvrátit.
Věda přesně ví, jak to udělat, cesta je jen jedna.
Totální dekarbonizace je předpoklad nutný, nikoliv dostačující.
Pokud by se ale tohle zvládlo, zbytek už půjde lehčeji.
A právě proto je nutno jít VŠEMI cestami, které jsou vůbec reálné a žádné náklady nebudou dost vysoké.
Pokud nepřiletí černá labuť a někdo nevymyslí něco jiného a zcela převratného, není jiná šance.
Odpovědět
EN

Emil Novák

18.9.2022 09:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Nesnáším hlavně vás a vaše škatulkování, Hanzle. Vymýšlíte neuskutečnitelné hovadiny a když vám někdo předloží argumenty proč to hovadiny jsou, na žádnou věcnou diskusi se nezmůžete a jen ostatním nadáváte do ropáků a podobně.
Cesta není jen jedna a už vůbec tou jedinou cestou není vodík jako univerzální recept na všechno. Pokud prostředky utopíme v nerealizovatelných a neefektivních ptákovinách, už nám nezbydou na skutečná řešení. Viz solární tunel, za ty utracené prostředky jsme mohli energetiku téměř úplně dekarbonizovat, místo toho jsme je prakticky bez užitku doslova vyhodili z okna. S vodíkem to může dopadnout úplně stejně, zvlášť kdybychom se řídili takovými hesly jako "žádné náklady nebudou dost vysoké".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2022 09:51 Reaguje na Emil Novák
Vy zato nejste schopen vymyslet vůbec nic, jen se potácíte mezi škatulkami.
Já píšu:
A právě proto je nutno jít VŠEMI cestami, které jsou vůbec reálné
, proč si ani tohle nepřečtete?
Proč mi vnucujete vodík jako jedinou cestu? Vy to fakt nechápete?
Cíl snažení je dekarbonizace, to je cesta k zablokování té tragédie.
A k ní vede celá řada cest přímo reálných, to je mám snad číslovat? Abyste pochopil něco tak jednoduchého.
Odpovědět
EN

Emil Novák

18.9.2022 09:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Básníte tu o vodíku a zároveň píšete, cituji: "Věda přesně ví, jak to udělat, cesta je jen jedna." Tak se nevymlouvejte.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.9.2022 07:35 Reaguje na Emil Novák
Dekarbonizace je dálnice, která vede k záchraně planety.
A my se na ni můžeme dostat jenom celou řadou cest nižšího řádu. A musím to zkoušet všemi. Ani tohle?
Odpovědět
EN

Emil Novák

19.9.2022 07:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Nejste první s tímto názorem, jde o tzv. Cimrmanovu metodu slepých uliček...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.9.2022 20:30 Reaguje na Emil Novák
Určitě tam nějaká bude, ale princip je jasně správný.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

19.9.2022 08:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Nesmí se ale z té vaší dálnice stát tunel se zdí na konci :-)))

https://iuhli.cz/vondras-uz-vidime-konec-tunelu-je-tam-zed/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.9.2022 20:31 Reaguje na Jaroslav Studnička
Na tunely jsou kadeti ropáci............
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

19.9.2022 15:01 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže chcete dekarbonizovat, ale nemáte lautr páru, jak by toho šlo aspoň trochu rozumně dosáhnout.

No tak to napište rovnou a nedělejte tu chytrýho, když jste b...j jak pučtok.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.9.2022 20:32 Reaguje na Svatá Prostoto
Ta lautr pára je popsána a vědecky dokázána v grýndýlu, ze kterého jste nečetl ani řádku.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

20.9.2022 15:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Od někoho, kdo napsal tohle ... "Určitě tam nějaká bude, ale princip je jasně správný."

... to fakt sedí:-))).

A vědecky dokázána v grýndýlu ... vyhráváte klíčenky za vtip týdne:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2022 09:57 Reaguje na Emil Novák
Vy mě připadáte jedince, který přijde k okénku Dopravního podniku a chce šalinkartu. "Na měsíc?" se ptá ta ženská za přepážkou. "Si blbá? Jen po štatlu".
Přijde do hospody a říká, "mám nemocnýho kluka". "A jak je staré?" se ptá kámoš. "Stará je v pohodě, ale kluka mám nemocnýho".
Odpovědět
EN

Emil Novák

18.9.2022 10:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Nekonečné blábolení o ničem vám jde výborně.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.9.2022 07:35 Reaguje na Emil Novák
To je popis vašeho způsobu myšlení.
Odpovědět
EN

Emil Novák

19.9.2022 07:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy jste ten poslední, kdo může kázat něcvo o způsobech myšlení, Hanzle.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.9.2022 20:28 Reaguje na Emil Novák
Rád to sleduji. Vy reagujete zcela nezvykle a hledáte význam na dost nezvyklých místech.
Ne jak Vinkler, který má myšlení otočené ruskou demagogií naopak, vy jste úplně jiný.
Zkuste se zamyslet nad tím vtipem, ten jedinec myslí podobně.
Odpovědět
EN

Emil Novák

19.9.2022 20:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Což se o vás říci nedá, že myslíte...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

18.9.2022 11:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy když si někde přečtete článek o letu na Venuši, tak už
budete psát, že se odtamtud budou vozit vzácné kovy. Milý
pane jedna věc je záměr, druhý věc je projekt, třetí jeho
zainvestování, čtvrtý realizace a poslední je zkušební provoz s vyčíslením ekonomické návratnosti. Zatím je to ve
fázi 1, max. 2 a už v tom máte jasno, jak to bude prima.
Já se taky za socíku těšil, že budu levně topit nočním
proudem z dalších JE, přišel plyšák s ruským plynem a nyní
návratem ke dřevu. Těšte se na holuba na střeše, kterých já osobně už viděl odlétnout bez užitku tolik, že raději sáhnu po malém vrabčákovi. Víte vy vůbec kolik OZE bude potřeba
na pouhou náhradu stávajících elektráren a kolik jich bude
pak třeba na tu výrobu vodíku? Jen aby pak ještě zůstal někde kousek země bez solárů a větrníků, ale mi už to je
lautr putna, neboť na ty investice nepomůže už ani tisk
inflačních eur, natož ziskovost dotovaných OZE. Ekonomika
s dotovanou energetikou je začátkem konce prosperity, ale
to zatím fanatikům nedochází, ač už se to naplno ukazuje.
Vyrábět draze znamená mít movité zákazníky, ale těch bude
díky inflaci ubývat a tudíž bude taky klesat výroba. No a
při poklesu výroby budou klesat nejen zisky, ale i daňové
výnosy a mzdy zaměstnanců. Ti pak nebudou kupovat jiné
drahé výrobky a bez daní nebudou ani dotace na ty pokusy.
Vyrábět draze a z ideových důvodů odmítat vyrábět levně
může pouze totální hlupák. Koukněte se člověče na cokoliv
a uvidíte za kolik vyrobíme třeba vrtačku v EU a proč si
je evropské firmy nechávají pod svou značkou vyrábět v Číně!
To už není pouze o levné pracovní síle, ale hlavně o ceně
surovin a energie. Vy netušíte, že ty drahé energie jsou
průser, který nás zničí? Vývoj často taky končí ve slepé
uličce a upínat se k něčemu, co je v plenkách, je jako zoufalý pokus počít dítě a čekat, že jako voják zítra
zvrátí vývoj bitvy.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

17.9.2022 16:49
Je nesmysl zavádět do širokého využití technologie, které nejsou dotaženy a které daleko kulhají za těmi současnými. Jak užitnými vlastnostmi, tak i ekonomikou.
Takové nedodělky mají zůstat v experimentálním provozu, protože většina z nich se ukáže jako slepé uličky.
Aktuálně vidíme ekonomickou katastrofu elektromobilů bez zajištěných zdrojů elektřiny a obdobnou ekonomickou katastrofu vozidel na zemní plyn opět bez zajištění plynu.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

17.9.2022 17:40 Reaguje na Richard Vacek
Já bych vozidla na zemní plyn nezatracoval. Rusko je jen jeden z mnoha zdrojů zemního plynu a až se vybuduje potřebná infrastruktura, budeme mít i bez Ruska zemního plynu dost. Pokud Ukrajina vyhraje v dostatečné míře, tak třeba z Ukrajiny, taky třeba z Kazachstánu a když toto nebude, tak je plno producentů zkapalnělého plynu.
Plyn má v pohonu automobilů mnohé výhodné vlastnosti. Mohou se používat bez problémů stávající spalovací motory, tudíž auto bude levné. Jeho skladování v autech je tlakovými nádržemi vyřešeno s dostatečnou kapacitou a jeho spalování je mnohem čištější než pohonné látky vyráběné z ropy. Takže má jednak menší emise a jednak méně nečišťuje použitý motorový olej. Nevýznamně lepší může být jen umělý benzín, vyráběný buď z oxidu uhličitého a vodíku nebo vyráběný zase ze zemního plynu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2022 09:14 Reaguje na Radim Polášek
Tady je klíčový ten sodovkáč. Nové filtry a katalyzátory výfukové plyny vyčistí, ale CO2 nikoliv.
A benzínová nebo naftová infrastruktura je nejednodušší a tím nejlevnější.
Celkově to vyjde skoro nastejno, klíčové řešení to ale není. To by bylo to syntetické palivo na bázi zeleného nebo modrého vodíku. To by žraly i pístové motory, ovšem je to zbytečné, jejich účinnost je mizerná a přes paliv. článek získáte výkon výrazně vyšší.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

17.9.2022 17:23
Tak zatím je využití vodíku fantazmagorie, protože spousta věcí týkající se jeho beproblémového dlouhodobého používání zatím ještě není objeveno a vynalezeno.
A plánovat dopředu vynálezy a objevy je možné pouze v hlavách technicky nevzdělaných pozelenalých bruselských politiků či zelených aktivistů. V reálném světě plánovat objevy a vynálezy nejde. Normální trochu uvažující člověk se tak k vodíku musí stavět velmi rezervovaně.
kromě toho unikající vodík, ketrého bude unikat hodně, protože evropsští politici plánují na jeho distribuci a skladování použít současné plynovodní roury a zásobníky, jejichž materiál - ocel je pro vodík prostupný, má velmi zvyšovat skleníkový efekt ostatních skleníkových plynů. A taky volný vodík v atmosféře bude Země ztrácet unikáním do vesmíru, protože tuším druhá úniková rychlost ze Země je pro tak lehký plyn jako vodík nedostatečná
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.9.2022 18:34 Reaguje na Radim Polášek
Úplná ptákovina. Vodík proniká kovy zcela neptrně a jen při obrovském tlaku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2022 09:17 Reaguje na Radim Polášek
Vy jste dobrý strašílek, vodík je silně reaktivní a v atmosféře nevydrží, zreaguje s kyslíkem na vodu. A úniky do vesmíru cha cha to bude problém ďa cyp.
Odpovědět
EN

Emil Novák

18.9.2022 09:33 Reaguje na Pavel Hanzl
A teď pro změnu realita místo Hanzlových dojmů: "Jakmile totiž unikne do okolí, většina vodíku - přibližně 70 až 80 % - je absorbována mikroby a bakteriemi v půdě. Zbytek se dostává do atmosféry, kde reaguje s hydroxylovým radikálem (OH), přirozeně se vyskytující molekulou, která je vysoce reakční. Například metan reaguje s OH a tato reakce je způsob, jakým je přirozeně rozkládán a odstraňován metan a další plyny z atmosféry.
Vyšší koncentrace vodíku v atmosféře, který reaguje s OH, ponechává menší zásobu OH, která má menší potenciál uniklý metan pohlcovat. Metan v atmosféře má pak 84x větší oteplovací efekt než CO2, nejznámější skleníkový plyn, za období 20 let. Větší množství vodíku v atmosféře pak vede k prodloužení doby života metanu v atmosféře. To představuje přibližně polovinu celkového nepřímého oteplovacího účinku vodíku."
https://oenergetice.cz/vodik/edf-dopady-emisi-vodiku-globalni-zmeny-klimatu-jsou-prehlizeny-podcenovany
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2022 09:41 Reaguje na Emil Novák
Fakt dobrý, zase nevidíte přes stromy les.
Vyšší koncentrace vodíku v atmosféře...je proboha co? To by muselo těch 700 gigaelektrolyzérů fučet veškerý vodík do luftu asi tak 2 milióny let!!
Kdyby se všechny světové zásoby ropy dnes rozstříkaly po celé Zeměkouli, způsobily by ekologickou katastrofu.
Odpovědět
EN

Emil Novák

18.9.2022 09:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, jestli jste opět nepochopil, tak ten článek vyvrací vaše tvrzení "vodík je silně reaktivní a v atmosféře nevydrží, zreaguje s kyslíkem na vodu". Zreaguje s hydroxylovým radikálem, který tím pádem již nemůže reagovat s metanem a tím zhoršuje skleníkový efekt. Úniky metanu jsou velký problém a způsobují, že i přes to že spalováním metanu vzniká jen cca polovina CO2 oproti spalování uhlí, úniky metanu se ale dostává využívání zemního plynu z hlediska skleníkového efektu na podobnou úroveň jako uhlí samotné. A vodík z tohoto pohledu může představovat problém ještě větší než metan, protože z materiálů uniká daleko snadněji.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2022 10:11 Reaguje na Emil Novák
Zemní plyn proudí ze země a zvláště v Rusku se těží zcela prasáckým způsobem. Dnes pálí na Jamalu milióny kubíků a je otázka, kolik toho vypustí do vzduchu aniž by to zapálili.
Tohle se s vodíkem nemůže stát ani teoreticky, je vyráběn v moderních zařízeních a bude vždy dost drahý. Takže úniky počítejte nula.
Odpovědět
EN

Emil Novák

18.9.2022 10:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Další a další Hanzlovy dojmy zcela v rozporu s realitou. "Zcela prasáckým způsobem" se zjevně těží i třeba v Austrálii: https://www.theguardian.com/environment/2020/aug/26/methane-released-in-gas-production-means-australias-emissions-may-be-10-higher-than-reported?CMP=share_btn_tw
nebo v USA: https://www.cleanenergywire.org/news/unravelling-climate-footprint-us-liquefied-natural-gas
Úniky vodíku jsou vážný a dosud nevyřešený problém, vy "nulo".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2022 10:23 Reaguje na Emil Novák
"Molekuly vodíku dále vytvářejí další skleníkový plyn v podobě vodní páry ve stratosféře." Cha, cha to je skutečná perla!!
Odpar vody z oceánů, veškerý déšť a vůbec vodní cyklus je těžký skleníkáč nutný pro vůbec život na zemi a když k tomu přidáme pár molekul z úniku z elektrolyzéru (kde se vodík vyrábí zase z vody), tak je to zase špatně!!
Ne abyste si sušil po vyprání košulu, zvyšujete skleníkáč zvaný vodní pára!!
Odpovědět
EN

Emil Novák

18.9.2022 10:47 Reaguje na Pavel Hanzl
O vodní páře jsem vůbec nic nepsal, vy "perlo". Opět vám došly argumenty k tématu, tak se snažíte hledat argumenty proti něčemu o čem vůbec nebyla řeč. Vy jste vážně zoufalec.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.9.2022 07:27 Reaguje na Emil Novák
To je z článku, na který jste dával odkaz.
Tam je popsán určitý jev asi naprosto správně, jen tam není to, co nechápete ani vy. Hladinu významnosti.
Pokud se někdo vymočí do Vírské ředrady, která zásobuje pitnou vodou Brno a okolí, určitě tam vnese nějakou kontaminaci. Důležité ale je, KOLIK.
Odpovědět
EN

Emil Novák

19.9.2022 07:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Jinými slovy argumenty k blokování volných radikálů vodíkem nemáte, tak začnete blábolit o hladině významnosti vodní páry, o které vůbec nebyla řeč.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.9.2022 20:23 Reaguje na Emil Novák
Význam těchto jevů je prostě nulový. To je celý. Taky 70% vodíku sežerou mikrobi. Takže klídek.
Z lidmi vyrobeného vodíku ten problém nemůže nastat ani omylem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.9.2022 20:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Každoroční emise 50 miliard tun CO2 do atmosféry je úplně jiné kafe.
Odpovědět
Pe

Petr

17.9.2022 18:10
"z kilogramu vodíku se navíc získá téměř třikrát více energie než ze stejného množství benzínu či nafty."
Nezíská. Benzin a nafta jsou zdroje energie, kterou tam předtím uložila příroda. Vodík není zdroj energie, ale jen její akumulátor. Žádná energie se z něj tedy nezíská, pouze se znovu využije část té energie, kterou jsme použili na výrobu toho vodíku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.9.2022 18:28 Reaguje na Petr
Slunce je taky příroda a chytrá opice z ní dokáže udělat elektřinu.
A z ní vodík a z vodíku zase elektřinu. A to Slunce taky....
Odpovědět
Pe

Petr

17.9.2022 18:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Přesně, nic se nezískává, pouze přeměňuje. S velkými náklady a ztrátami.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.9.2022 18:39 Reaguje na Petr
Ty ztráty taky dodá Slunce, to je neskutečný generátor energie napořád.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

17.9.2022 19:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Když započítáte všechny ztráty do panelu FVE přes výroby potřebných zařízení, výroby vodíku a skladování, až na užitečný výkon např. na kole auta, zjistíte, že ztráty jsou asi 95-99%. Takovou plochu na FVE v Evropě nemáme.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2022 08:43 Reaguje na Slavomil Vinkler
Výkon Slunce v našich poměrech je asi 1kWp na 1m2. Panely mají účinnost asi 24% a dál jsou už ztráty minimální.
Na ujetí 100 km malého elauta potřebujete asi 30 m2 panelů a jeden průměrný den. To je parkoviště s příjezdnou komunikací.
Proto Američané začali pokrývat panely parkoviště před fabrikami, kde zaměstnanci přijedou ráno a odpoledne odjíždí s nabitou baterií.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2022 08:55 Reaguje na Pavel Hanzl
A když přijede těch elaut málo, proud se využije pro částečné pokrytí špičky v provozu. Win win řešení se tomu říká.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

19.9.2022 15:05 Reaguje na Pavel Hanzl
A když je hnusně, tak tam ta auta nechaj:-))).

Jasně, každý druhý tam jezdí e-autem a každé parkoviště je zastřešené a osazené f-panely.

A psali o tom v Ohníčku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.9.2022 20:19 Reaguje na Svatá Prostoto
Dejte link, kde každé druhé parkoviště!! Já myslel, že je to pořád dost vzácnost. Ale četl jsem to před dost lety.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.9.2022 20:19 Reaguje na Svatá Prostoto
V Kalifornii celý den hnusně? Fakt? Jednou za 10 let?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

20.9.2022 15:21 Reaguje na Pavel Hanzl
Koukněte na mapu, a trochu si ujasněte, jak ta Kalifornie vlastně vypadá ... a je tam řada míst, kde je hnusně docela často. Našetřete na letenku, vyřiďte si estu a já vám napíšu pár tipů ... a bude to v létě, nemějte strach.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2022 08:47 Reaguje na Slavomil Vinkler
Pro roční spotřebu elektřiny celé ČR byste musel pokrýt asi 1% plochy země panely.
To vypadá jako příšerné číslo, ovšem je to jen 10% zpevněných ploch.
Já vím, i tak je to nereálné, ale my tolik fve potřebovat nebudem.
Odpovědět
EN

Emil Novák

18.9.2022 08:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Pro roční spotřebu by vám 1 % plochy země absolutně nestačilo, protože by v létě by ta elektřina neměla uplatnění a v zimě by chyběla. Pořád dokola.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2022 09:07 Reaguje na Emil Novák
K tomu musí být akumulace, to je ale jiná otázka. Já píšu jen o výrobě el., ne o její struktuře.
Odpovědět
EN

Emil Novák

18.9.2022 09:56 Reaguje na Pavel Hanzl
K tomu musí být akumulace a ta není. Takže to není jiná otázka ale opět pěkná blbost co jste napsal.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2022 10:12 Reaguje na Emil Novák
Těch 10% panelů taky není.
Bavíme se co by kdyby.
Odpovědět
EN

Emil Novák

18.9.2022 10:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Stejná blbost jako tvrdit že nepotřebujeme v zimě topit, protože nám přece stačí teplo ze Slunce. Stačí ho akumulovat z léta na zimu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2022 20:38 Reaguje na Emil Novák
Tohle by skutečně nastalo, kdybychom měli dost výkonu ze Slunce a ty akumulátory. Nebo snad ne?
Odpovědět
EN

Emil Novák

18.9.2022 20:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Ano, nastalo by kdyby. Problém je "jen" to, že ty akumulátory nemáme a mít nebudeme.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.9.2022 20:16 Reaguje na Emil Novák
Fakt nebudeme? Víte to jistě? Člověk je extrémně chytrá vopice a vymyslel už naprostě neskutečné věci. Třeba ruské boty Vinklera a Studničku.
Odpovědět

Viktor Šedivý

18.9.2022 11:05 Reaguje na Pavel Hanzl
To není jiná otázka. To je druhá polovina jedné otázky.

V blesku také máte spoustu elektrické energie - přesto nikdo s vážnou tváří nenavrhuje napájet cokoli z hromosvodů s tím, že pak už je zapotřebí jen vymyslet, kde akumulovat energii mezi bouřkami.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2022 20:42 Reaguje na Viktor Šedivý
Určitě se tím někdo zabýval, minimálně Jules Verne.
Ale zjistilo se, že to není praktické, na rozdíl od fve.
Proč?
Blesk někdy udeří a nebo ne, kdežto Slunce VŽDYCKY s vteřinovou přesností na oblohu vyjde.
To je větší jistota, než že Studnička nikdy nepochopí kachňála.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

18.9.2022 21:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Blekotá ten, který se tu ohledně kachní křivky ztrapnil mnohokrát :-)))
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.9.2022 07:20 Reaguje na Jaroslav Studnička
Tak napište, co to je.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

19.9.2022 08:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Vždyť se to řešilo mnohokrát...

Bylo vysledováno v Kalifornii v letech, kdy se fotovoltaika výrazněji promítla do bilance výroby el. energie v průběhu dne.

Samotná kachní křivka zobrazuje graf poptávky po elektřině v průběhu dne a nerovnováhu mezi poptávkou a výrobou z FVE.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.9.2022 17:06 Reaguje na Jaroslav Studnička
Bingo!!! Už jste pochopil, že je to graf denní spotřeby, ovšem tu nesmyslnou disbalanci tam máte pořád. Proč?
Žádná tam přece není.
Ta křivka přece zobrazí spotřebu ze sítě v okruhu, kde je hodně fve zdrojů a ty do sítě vůbec nedodávají.
Já tam žádnou disbalanci nevidím.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

19.9.2022 20:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, toto jsem psal již několikrát, to vaše bingo je tak vaše chybná dojmologie.

Tak to vypadá, že v kachní křivce máte stále blázinec vy "experte" :-))))
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

19.9.2022 15:10 Reaguje na Pavel Hanzl
"Slunce VŽDYCKY s vteřinovou přesností na oblohu vyjde."

Akorát není nikdy moc jisté, jaká ta obloha bude a kolik toho slunečního svitu skončí na tom panelu.

Taková drobnost:-)))
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.9.2022 17:00 Reaguje na Svatá Prostoto
Ále je jisté, nebojte. Oblačnost je dlouhodobě sledovaná, panely dávají i pod mrakem a normální energetik (nesmí být ropák) s tím počítá a umí s tím pracovat.
Odpovědět
EN

Emil Novák

19.9.2022 17:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Dávají i pod mrakem, ale třeba jen desetinu toho co když není pod mrakem a někdy mají problém vůbec krmit střídač. Ale vy se takovými detaily nenechte rozhodit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.9.2022 20:09 Reaguje na Emil Novák
S tím se prostě počítá. Každá elektrárna má odstávky a servis, žádná nejede na 100% a nikdo se z toho neřítí. FVE nepotřebuje servis vůbec žádný, dokud se nemění vypálené prvky.
Jenže vy máte v glocně natlučeno, že to nebudete chápat a ne a ne a ne a ne. čus.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

20.9.2022 15:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Koukám, že vás to poručíme větru dešti vás ještě z vašich svazáckých let nepustilo:-) ... a poručíme dnu a noci, tmě a světlu, tak daleko nedošli ani soudruzi:-). Ale já vím, to vyřešíme tou akumulací ... ale tu nemáme ...

Vy jste jak kolovrátek:-)
Odpovědět
EN

Emil Novák

20.9.2022 19:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže od tvrzení "Slunce VŽDYCKY s vteřinovou přesností na oblohu vyjde" jste dospěl k tomu, že se počítá s tím že to není pravda. Vy máte v hlavě vážně kolotoč.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

17.9.2022 18:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Ano, jde to, ale vše je to mnohem, mnohem složitější, dražší, nebezpečnější, prostorově náročnější,..., než cucat ropu. A toto vše máme dělat v situaci, kdy je na světe stále obrovská chudoba, každý se chce mít co nejlíp a ropy je v zemi pořád dost a dost.

Složitá úloha!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2022 08:52 Reaguje na Jiří Svoboda
Jistě. Nejlevnější je vybagrovat ze země cokoliv hořlavého a prohnat to komínem parního rumplováku bez jakéhokoliv čištění.
Taky bylo historicky nejlevnější ve městech kadit za barák nebo na ulici a odpadky házet z okna.
Jenže ta populace dost často vymřela na mor nebo jinou infekci.
V podobné, ovšem tisickát horší situaci, se nacházíme my dnes.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

18.9.2022 10:46 Reaguje na Pavel Hanzl
Jo, a proto je nezbytné co nejdříve nasadit pro řešení ten nejúčinnější a nejspravedlivější nástroj a ne dále a dále pobíhat po divadelní scéně se špuntovlou v ruce a nechat si za to tleskat od naivních diváků.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.9.2022 15:17 Reaguje na Jiří Svoboda
Jestli se pořád držíte cha cha nesmyslné uhlíkové daně jak houno košule, tak to máte blbý. To je sice úžasná zbraň, asi jak ta Hitlerova zázračná.
Odpovědět

Viktor Šedivý

18.9.2022 11:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale celý svět bude samozřejmě i nadále čerpat levnou ropu a radostně jí pálit - jen my budeme jako totální blbci používat mnohem dražší řešení.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2022 17:59 Reaguje na Viktor Šedivý
Nejvíce OZE se staví v Číně a USA, jenže pro nás je to fuj fuj, tak platíme 20x tolik za předražený ruský plyn. To jsme teda kadeti, hlavně čecháčkistán.
Ropy pálíme snad nejvíc na světě.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

19.9.2022 15:15 Reaguje na Pavel Hanzl
"Nejvíce OZE se staví v Číně ..." ... a nejvíc uhelných elektráren taky:-).

Tak jednak nějaký Hanzl nedávno psal, že na ruském plynu vůůůbec závislí nejsme, tedy je otázkou, proč to děláme:-), a taky je otázkou, proč za ten ruský plyn platíme tolik?

A 20x tolik ... to jako vůči čemu?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.9.2022 15:35 Reaguje na Svatá Prostoto
"Česko je dnes plně napojené, smluvmě a potrubím, na západní trh s plynem, což znamená, že jej nakupuje na rotterdamské burze a přes 99% plynu, který do země v posledních letech proudí, se sem dostává z Německa. Ruská větev přes Ukrajinu a Slovensko, kterou může Kreml teď hned vypnout, dodává už jen necelé procento zdejší spotřeby". Respekt 18.2.2019

Minimální cena plynu 28.5.2020 byla 4.63 eur/MWh, 25.8.2022 byla ale 279.84 eur.
To je nárůst 60.44 krát.
Jsou to extrémy, ale normální cena je řádově 20 eur, dnes je ale 250, což je pořád 13x tolik. Puťka nás natáhl řádsky, jenže z toho má kulový. Svět není stavěn pro hlupáky.
Odpovědět

Viktor Šedivý

19.9.2022 20:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Respekt jako zdroj informací o ekonomice?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.9.2022 09:47 Reaguje na Viktor Šedivý
Těžko to můžete rozporovat.
Odpovědět
EN

Emil Novák

20.9.2022 10:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Naopak to můžete rozporovat velice lehko. Ruská větev přes Ukrajinu a Slovensko není ani zdaleka jediná větev, kterou sem ten ruský plyn proudil. I ten plyn nakupovaný na rotterdamské burze byl tehdy z velké části ruský a jenom slepý nebo úplně blbý si může nevšimnout, jaké obrovské problémy nám způsobilo, že ten plyn najednou není.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

20.9.2022 15:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Šmarjápano ... Hanz, už zase kupuje plyn v Rotterdamu. A já si myslel, že z toho vás poslední měsíce u vyléčily.

Navíc je prdel, že podle Respektu může Kreml teď hned vypnout větem přes UA a Slovensko, ale NS1 asi vypnout nemůže ... jasně, to je dnes krásně vidět:-))).
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

18.9.2022 10:29
"Expert" Hanzl se opět pustil do velké hry své dojmologie a demagogie.

Hanzle, množstvím příspěvků a ideologickým zápalem to rozhodně nenapravíte.


Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.9.2022 13:13 Reaguje na Jaroslav Studnička
Právě teď doběhly Otázky Václava Moravce.
Zástupce průmyslových svazů Radek Špicar prezentoval názor Třineckých železáren.
Pokud se má jejich výroba opírat o zelený vodík, budou pouze TŽ potřebovat objem energie stejný jako je roční produkce JE Temelín.
Jinými slovy dekarbonizace = obrovský nárůst spotřeby energie.

Která není a nebude, kromě hlavy pana Hanzla.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2022 17:37 Reaguje na Miroslav Vinkler
Kdybys nebyl hlupákem, nestal by ses medvědem.
Pokud jste sledoval tu debatu celou a pochopil to, co tam říkají, tak by vám došlo, co dělá vláda jak a proč. Potom nechápu pořád vaše zvratky, jak jsou tam všichni blbí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2022 17:39 Reaguje na Miroslav Vinkler
Až budeme mít další Temelín, pak můžeme tavit železo vodíkem. Když nebudeme, budem to tavit uhlím nebo nebudeme tavit vůbec a budeme to kupovat od toho, kdo ten Temelín mít bude. I tohle je moc složité??
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

18.9.2022 18:23 Reaguje na Pavel Hanzl
Kupovat můžeme klidně všechno, ale za co? Víte jak
funguje obchod? Něco prodám, abych mohl něco koupit.
Pokud natisknu bezcenné papírky(peníze), tak si s
nimi mohu tak leda utřít víte co! Nebudeme vyrábět
sklo, železo, hnojiva, nebudeme péct chléb atd.
Všechno, co bude energeticky náročné přivezeme, ale
jak, když energii potřebují i dopravní prostředky?
Že by vláda našla pirátský poklad kapitána Flinta
na nákup energií pro všechny včetně průmyslu? Vy
prostě nikdy nepochopíte, že kecy uživí pouze pár
lidí a zbytek musí vytvářet hodnoty, které lze
prodat a zdanit, aby bylo i na ty platy kecalů.
Takže dovážejte, ale jsem zvědav, kdo nám něco
za ty potištěné papírky prodá!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2022 20:04 Reaguje na Břetislav Machaček
Je to trochu složitější. Bohatství kdysi vznikalo okopáváním erteplí, potom mlácením kladivem, potom chytrými stroji atd.
V USA po 2.sv. válce byl největší výkon ve strojařině, potom v chemii (především zemědělství, biotechnologiích) později v počítačovém byznysu, hardware, software, dnes v internetu.
Ve Švýcarsku nebo Rakousku netaví vůbec žádné železo a jsou snad chudí?
Obrovské peníze se točí v průmyslu volného času, ve sportu, v turistice, v počítačových hrách.
My máme strukturu průmyslu dost předpotopní a proto máme takovou energetickou náročnost.
Proč asi všechny špinavé výroby zmizely do Číny? Že by je Evropani nebyli schopni dělat sami?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

19.9.2022 09:06 Reaguje na Pavel Hanzl
O Rakousku víte prd a jejich hutích v Linci,
ale budiž a Švýcarsko živí mimo zcela zbytné turistiky hlavně benevolence v bankovnictví, kde spravují za úplatu i pochybné finance. Dodnes tam jsou uloženy hodnoty z války na pochybných účtech. Být takové účty u nás, tak budou předmětem vyšetřování i přes bankovní
tajemství, protože praní špinavých peněz je
ve zbytku Evropy nepřijatelné. Na peněžnictví
se nabaluje i zbytné luxusní zboží , ale mi stejně poslouží obyčejné hodinky jako ty švýcarské za půl milionu. Pokud chcete
jít cestou turistiky, tak si vzpomeňte na koronáč, kdy se vše zastavilo a při krizi
jako prvý zapláče byznys v turistice. Do
Číny mizí průmysl proto, že pouhá recyklace
šrotu na ocel je nesmírně energeticky
náročná a produkuje nepředstavitelné směsi
škodlivin z barev, plastů, gumy atd. kterou
je šrot kontaminován a Evropa si zvykla, že
to zpracují v zemích mimo EU. Bohužel si to
ale nechají pořádně zaplatit a to už EU nyní
pociťuje. Doba levných dovozů železa z Ruska je minulostí a zbytek světa si to nechá díky
absenci levné konkurence patřičně zaplatit.
Ocel potřebujeme a potřebovat budeme i nadále.
Dovážet hlavně něco takového jako kolejnice a nebo válcované profily je přepravně nákladné
i při malých objemech. Zkuste si představit pouze produkci z Třinceˇ( kolejnice atd.)
vozit třeba z Číny na lodích a co povezou
zpět, aby byly vytížené kvůli stabilitě?
Že by balastní vodu, jako kontejnerové lodě
a nebo tankery? Tu nevytíženou cestu musí taky někdo zaplatit a tak třeba doprava kůrovcového dřeva v kontejnerech do Číny byla zadarmo. Výhodnost výroby oceli v Evropě ukončením
obchodu s Ruskem(uhlí, ruda, surové železo) končí a dodavatelé odjinud toho náležitě
využili navýšením ceny všeho, kde je ocel
nezbytná. Vidíte to u staveb, kde díky nárůstu
cen stavební oceli enormně narůstají ceny
a dochází k omezováni oprav a výstavby. Vy
si myslíte, že bez levné oceli budou stožáry
větrníků, nebo konstrukce držáků solárů za
pár korun? Kdo si nevyrábí polotovary, tak
je odkázán na dovozy a bez nich skončí.
Finalizaci dovede udělat cvičená opice
a ta ji udělá za zlomek toho, co Evropané.
Ty vaše návrhy orientovat se na zbytné
směry ekonomiky padá při krizi jako první
a po jejím odeznění nabíhají jako poslední.
V nouzi dám přednost chlebu, nebo plechu
na střechu před turistikou a ubíjením času
při sportu a počítačových hrách. Vy asi ne,
protože tolik času jako vy netráví u PC
ani programátoři, které to živí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.9.2022 16:56 Reaguje na Břetislav Machaček
Vy jste radílek zcela kouzelný, poradíte i kšeftařům, jak mají kšeftovat v Číně a s čím.
Ale asi jste vystrčil čenich z nory naposled za komára, protože zrovna Švýcarsko má asi nejlepší systém boje proti špinavým penězům, na rozdíl od nás.
Důkaz: nakradené miliardy Zemanových kámošů v tunelu MUS odhalili a i odsoudili Švýcaři, u nás se justice vůbec neráčila.
Odpovědět

Viktor Šedivý

19.9.2022 20:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Není s čím kšeftovat, protože všechnu výrobu vyháníme drahými energiemi, hysterickou ochranou životního prostředí a drahou prací pryč.

A bruselské směrnice, kterých je EU schopna jako jediného produktu vytvářet dost a dost, nejsou příliš poptávané.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.9.2022 08:22 Reaguje na Viktor Šedivý
Není. EU je nejsilnější ekonomické uskupení světa a nemá s čím kšeftovat. Voni sou hlava, pane vachmajstr.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

20.9.2022 15:31 Reaguje na Pavel Hanzl
"Problém je, že zbytek světa má ceny energií úplně jinde. Náš průmysl přestává být v tuto chvíli konkurenceschopný. Hlavně ten chemický nebo potravinářský. Podle mého názoru, i kdyby ten strop 240 eur za MWh platil i pro velké podniky, je otázka, zda by to ustály."

https://echo24.cz/a/S5rUq/rozhovor-energeticka-krize-elektrina-zastropovani-cen-na-soucasne-krizi-se-nejvic-podili-nemci

Čti si šmudlo.

Ale s tím ekonomickým uskupením máte pravdu ... vono těch uskupení ale moc není:-))) ... a největší ekonomika světa EU není ani omylem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2022 20:18 Reaguje na Miroslav Vinkler
Teď byl v TV Fiala a řekt to celé velmi jasně a srozumitelně a krátce.
Za tuhle krizi může Putin, který ji záměrně vyvolal, na Ukrajině bojuje zbraněmi, proti Evropě jede energetickou válku.
Žádný grýndýl, žádný Brusel nebo Eu nebo Němčouři, kulový.
Nesmíme se nachat rozeštvat. Takže všechny Vinklery poslat do háje zelenýho, Belzebub si je tam už najde.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

19.9.2022 09:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Pokud je Fiala váš pánbůh a guru, tak potěš koště.
Zbytek národa si už o něm udělal názor a ty rady,
co včera dával byly většině občanů k pláči.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.9.2022 09:24 Reaguje na Břetislav Machaček
K pláči jsou jen ruským vohnoutům, protože máme velkou šanci tu válku vyhrát. Oni by byli nejradši (vy i Vinkler atd.) abychom prohráli, eknomika byla totálně zdevastována a Rusi by tu provedli to, co na Ukrajině (jak dneska v Izjumu).
Co jste to za proboha ta tutany?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

19.9.2022 15:23 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy jste hlavně pitomec, protože tu válku nevyhrajeme rozhodně my, ale Ukrajinci díky vojenské pomoci primárně USA.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.9.2022 16:43 Reaguje na Svatá Prostoto
Kdybyste poslouchal Fialu, řekl včera přesně to samé, co já vám tu tluču do tvrdých kebulí pořád.
Putin rozpoutal válku proti celému Západu, na Ukrajině ostrou, v Evropě zatím jen energetickou.
Vy jste sice hpupák a nedáte to, ale pro jistotu:
Lavrov: „Naše speciální vojenská operace je navržena tak, aby skoncovala s bezohlednou expanzí a směřováním k úplné dominanci Spojených států na mezinárodní scéně, a pod nimi i zbytku západních zemí.“
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

20.9.2022 15:34 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy už věříte Lavrovovi, jo:-)))?

Njn, stará láska nerezaví co ... holt se Sovětským svazem na věčné časy ... :-).

U nás žádná válka není, bo sedíte doma na prdeli a píšete kraviny a fakt nemusíte mít strach, že vám přiletí rachejtle na barák. Kašpare.

Fiala je kecal, píšu to nerad, SPOLU jsem volil, ale je to bohužel tak.
Odpovědět
sv

s v

19.9.2022 22:15 Reaguje na Břetislav Machaček
Ty a tví sousedi obývající pozadí agenta bureše, tedy toho, kdo hodil vidle do dostavby Temelína a plynovodu Stork II, nejsou zbytek národa, machačku.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

19.9.2022 15:21 Reaguje na Pavel Hanzl
Tady máte Vondru ... "„Kdybych měl hledat viníky, tak první je Vladimir Putin, za druhé se na tom podepsala německá energetická politika. Je potřeba to Němcům říkat. Odstavili jaderné elektrárny a strčili Putinovi hlavu do oprátky se závislostí s plynem. S dekarbonizací začali ve špatné době,“ pronesl Vondra."

https://echo24.cz/a/SeMP6/zpravy-domaci-vondra-vondracek-nemecko-energeticka-krize

A Vondra rozhodně není sám ...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.9.2022 16:45 Reaguje na Svatá Prostoto
Nehledej třísku v oku bližního, když nevidíš břevna v oku svém.
Němci byli závislí na ruském plynu na 40%, my na 100%.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

20.9.2022 15:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže Vondra je blbej a Hanzl do toho vidí ... to víš že jo, hlavně se nezapomeň přebalit:-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.9.2022 16:48 Reaguje na Svatá Prostoto
Já bych rád viděl právě vás s Vinklerem a Studničkou, jak řvete tlustým hlasem, že se kupuje předražený americký LNG za 11 eur, když ruský rourový je za 6 eur!!! A ješte ty kecy, jak nám vládnou debilové, kteří neumí ani počítat..
Hlupství je u vás nekonečné....
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

19.9.2022 16:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Nevidíte, neslyšíte, nerozumíte a neumíte číst evidentně...

Nikdy jsem nic takového netvrdil, tak mi nepodsouvejte vaše demagogie !!!

Já jsem vždy tvrdil, že odstavovat domácí zdroje a nahrazovat je zdroji závislými na dovozu zemního plynu odkudkoliv je špatná cesta.
Vy jste byl naopak ten, který toto opěvoval a do nebe vychvaloval německou Energiewende.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.9.2022 20:04 Reaguje na Jaroslav Studnička
Plácáte jak dycky. My byli na ruských surovinách závislí zcela fatálně už za komára, pouze proevropské strany strany se snažily to omezit. Jenže soudruh estébák to utnul a dopadli jsme jak dopadli.
My jsme nikdy netěžili prakticky žádný zemní plyn, tak čemu se čemu?
Odpovědět

Viktor Šedivý

19.9.2022 20:40 Reaguje na Pavel Hanzl
O nás přeci vůbec nejde. Důležité bylo, aby ruští agenti v německém vedení (Schröder, Merkel, Scholz) zajistili likvidaci spolehlivých zdrojů elektřiny, vylezli na stoličku a strčili hlavu do oprátky.
Odpovědět
sv

s v

19.9.2022 22:19 Reaguje na Viktor Šedivý
Ještě jsi zapomněl na rusáckého agenta přisátého k německým penězům .. rozuměj bureše.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.9.2022 08:27 Reaguje na Viktor Šedivý
Myslíte ty francouzské jaderky, které nám dnes vytvořily díru 20 GW?
Nebo Německé OZE, které naopak vtvořily loni asi 160TWh elektřiny?
Odpovědět
EN

Emil Novák

20.9.2022 08:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Jakou díru 20 GW, Hanzle? Co to zase melete? A jaké "naopak" "loni asi 160TWh elektřiny"? Francouzské jaderky loni vytvořily 360 TWh, tak proč sem taháte co kdo vytvořil loni?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.9.2022 09:44 Reaguje na Emil Novák
Vysvětlím: Francouzi odstavili asi 20 GW v jaderkách, se kterými ale Evropa počítá. Stejně, jak s ruským plynem, takže ten výpadek vytváří nedostek el. a tím zvedá cenu.

K tomu dodávám na výtky, že Němci taky odstavují JE a uhláky jedno: nahrazují ten výpadek OZE, na rozdíl od Frantíků.
Odpovědět
EN

Emil Novák

20.9.2022 10:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Pěkná blbost, Evropa nikdy nepočítala s tím, že všechny francouzské jaderky pojedou naplno, ani se to nikdy nestalo, takže jejich aktuální výkon je prakticky stejný jako byl před dvěma lety ve stejný den a o cca 10 GW nižší než loni ve stejný den.
OZE žádný výpadek nenahrazují, protože vyrábějí naprosto náhodně a vůbec se na ně nedá spoléhat. Podívejte se sem, jak třeba zrovna teď OZE něco "nahrazují": https://app.electricitymaps.com/zone/DE
Solární elektrárny jedou na 6 % instalovaného výkonu a větrné na 11 % instalovaného výkonu, všechno nahrazuje uhlí.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

20.9.2022 15:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Francie DOČASNĚ odstavila některé JE, z důvodu údržby ... prý an to trochu srali, ale nikdo nejsme svatej. Německo TRVALE vyřadilo z provozu již několik JE a zbytek hodlá utnout v půlce dubna.

Trochu rozdíl, že.

Prostě jste trouba.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

19.9.2022 20:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, jste se zbláznil?

Co to plácáte? To zcela nesouvisí s mým příspěvkem :-))))

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.9.2022 08:25 Reaguje na Jaroslav Studnička
S vašima příspěvkama nikdy nic nesouvisí, antož jsou vždy zcela mimo realitu.
Odpovědět
EN

Emil Novák

20.9.2022 08:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy jste mimo realitu, Hanzle! Dokazujete to tu každým příspěvkem, který vyplodíte, a že jich je...
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

20.9.2022 09:13 Reaguje na Emil Novák
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

20.9.2022 11:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, přečtěte si můj příspěvek a vaši odpověď na něj a pak tu něco blábolte o realitě !!!
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

20.9.2022 15:39 Reaguje na Jaroslav Studnička
A fakt si jste jistej, že to pochopí, jo? Já bych nesázel ani na to, že bude vědět, jak myslel to, co sám napsal:-)
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

20.9.2022 15:48 Reaguje na Svatá Prostoto
No, souhlasím.
Taky si nejsem jistý, jestli tuší, co psal :-)))
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.9.2022 10:28 Reaguje na Svatá Prostoto
Ropáci mají prostě v koblize blok, že OZE nic nevyrobí a jsou nacypa.
Potom logicky nikdy nic dalšího nepochopí, nikdy se nedostanou dál, než k objevu, že v noci slunko nesvítí.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

21.9.2022 15:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Hoďte do placu příspěvek, ve kterém tady někdo někdy psal, že OZE nic nevyrobí a jsou na cypa.

Nehodíte, to je mi jasné ... ale já beru, že prostě když někdo není schopen chápat psaný text, tak si tam holt domýšlí co ho napadne a vám bohužel napadají jen samé kokotiny.
Odpovědět

Viktor Šedivý

19.9.2022 20:18 Reaguje na Pavel Hanzl
A co má Fiala říkat? S hlavou zabořenou do německé řitě samozřejmě neřekne, že Green Deal je průšvih a že Němci po osmdesáti letech opět (ve spolupráci s Rusy) likvidují Evropu.
Odpovědět
sv

s v

19.9.2022 22:17 Reaguje na Viktor Šedivý

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.9.2022 09:40 Reaguje na Viktor Šedivý
Ta krize je vyvolána uměle Putinem a dokrmena výpadkem francouzkých JE. Pořád mi není jasné, jak tam figurují ti Němci?
A naše vláda? Na to, že je prý úplně neschopná, tak maká a nežvaní.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-cesko-ma-prvni-dodavku-plynu-nadosah-zakotveni-lode-ale-brani-pocasi-214634
Odpovědět
sv

20.9.2022 10:34 Reaguje na Viktor Šedivý
Jinými slovy "řitní" fantasmagorie šedivému nevadí. V těch si evidentně libuje. Vadí mu střet s realitou, tedy upozornění na fakt, že to byl bureš, kdo bez odporu a v předklonu podepsal green deal a nikoli Fiala. Takže se šedivý dopracoval k udavačství.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

20.9.2022 15:41 Reaguje na
S Bábou máte samozřejmě pravdu, ale bohužel je taky pravda, že Fiala v tom ... asi ze zcela jiných pohnutek, ale přesto ... v zásadě pokračuje.
Odpovědět
sv

s v

20.9.2022 18:42 Reaguje na Svatá Prostoto
Konkrétně jak? Důležité je nezaměňovat realitu s vlastními vlhkými dojmy.
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.9.2022 19:58 Reaguje na s v
Ta míra sebekritiky mě těší.
Odpovědět
sv

21.9.2022 15:45 Reaguje na Jarka O.
Mně těší, že jsi se naučil alespoň opisovat, jaroslave.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

21.9.2022 16:06 Reaguje na s v
A vy jste někde zaznamenal nějaký odlišný, tedy kritičtější postoj dnešní vlády? Já tedy ne.

Ani ne vůči energetické politice EU, například ve věci emisních povolenek ... https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/sefka-ek-odmitla-pozastaveni-obchodovani-s-emisnimi-povolenkami/2249688 ,

... ani vůči dalším regulacím ze strany EU ... https://cnn.iprima.cz/konec-spalovacich-motoru-hubackova-se-za-nase-zajmy-bila-malo-kritizuje-opozice-112009 .

Za mne prostě silně pasivní a útrpný postoj, který se v konečném důsledku od toho, který zaujímala předchozí vláda nijak zásadně neliší.

Pokud tam nějaký zásadní rozdíl vidíte, tak vám to samozřejmě neberu, ale já prostě ne.
Odpovědět
sv

s v

22.9.2022 21:43 Reaguje na Svatá Prostoto
Tak znova. Green deal podepsal Fiala nebo agent bureš? B) je správně. Nový rektor v Temelíně a STORK II zarazil Fiala nebo agent bureš? Opět je B) správně. Bureš snad nějaké zastavení povolenek prosadil? Z článku vyplývá leda to, že to neprosadil ani Morawiecki. Jeho taky podezíráte že podlézá bruselu? Nikoli bureš ale právě Fiala odmítl na summitu v bruselu zákaz výroby aut se spalovacími motory a pomohl prosadit jádro mezi podporované zdroje. "Silně aktivní" postoj třeba takové maďarské vlády, přinesl co? Maďarům přinesl benzín na příděl, vítr v rozpočtu a v konečném důsledku inflaci ještě větší než ta česká. Jednoduše platí, že TRH na diletantská opatření centrálních regulátorů opět a jako obvykle udělal dlouhý nos. Doporučení místních ekonomických hurvínků vládě jak by měla řešit to či ono jsou tedy pro smích. A každopádně platí, to, že co blábolí diletanti a zloději ze současné opozice může brát vážně jen ten co žere seno. Jinými slovy stále platí, že když zaměňujete vlastní vlhké dojmy s realitou budete za vemeno.
Odpovědět
PD

Petr Dvořák

18.9.2022 20:52
Chceš-li depresi, přečti si "diskusi"..
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist