https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyborny-cr-ma-podporit-zmenu-legislativy-na-urovni-eu-ktera-snizi-ochranu-vlku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výborný: ČR má podpořit změnu legislativy na úrovni EU, která sníží ochranu vlků

7.6.2024 20:25 | VERNÉŘOVICE (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Do doby, než se přijme na evropské úrovni opatření na snížení ochrany vlků, je jediným řešením v ČR povolení výjimek na lov problémových vlků podle zákona o ochraně přírody a krajiny na úrovni krajů. Vlčí populace se v zemích EU rozšiřují, řekl dnes po setkání s farmáři na Broumovsku ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Podle něj jde o problém od Finska po Chorvatsko. Vlci na hospodářská zvířata útočí i na Broumovsku.
 
"Česká republika by měla aktivně podpořit změnu na evropské úrovni," řekl novinářům Výborný. Současná pravidla, která zaručují vlkům status přísně chráněného zvířete, podle něj vycházejí z neaktuálních dat, z doby, kdy byl vlk v Evropě zřídka vídaným druhem.

"Vlk historicky do naší krajiny patřil a to chceme zachovat, je dobře, že se vlk vrací. Nemůžeme se ale dostat do protichůdné situace, kdy vlk ztratí respekt vůči lidem," řekl Výborný. Podle něj je potřeba najít rovnováhu mezi zájmy farmářů a ochranou přírody.

Na dotaz ČTK, co vyplynulo z dnešního jednání s farmáři na Broumovsku hlásících škody způsobené vlky, řekl, že pozitivní zprávou je fungování loni nastavené tzv. újmové vyhlášky. "Stát celkem slušně kompenzuje škody působné vlkem. Zadruhé, bez úpravy na evropské úrovni se nepohneme a zatřetí se vlk stává stále méně plachým zvířetem," řekl Výborný.

Královéhradecký kraj letos na jaře rozšířil území, kde je možné za předem daných podmínek lovit problémové vlky. Umožnilo to nařízení, které koncem března nahradilo povolení výjimek na lov problémových vlků podle zákona o ochraně přírody a krajiny. Výjimka platí kromě Královéhradeckého kraje ještě v dalších dvou. K vydání opatření vedla dohoda s ministerstvy životního prostředí a zemědělství.

"V tuto chvíli není jiné cesty než vytvořit tuto krajskou legislativu, krajské vyhlášky obecné povahy. Podle mého názoru jsou ale neúčinné, zatím se jeví jako teoretické řešení. V tuto chvíli je to ale jediné, co lze dělat," řekl ČTK Výborný, který je pro snížení stupně ochrany vlka v rámci Bernské úmluvy. Ochrana přírody na evropské úrovni je stanovená takzvanou Bernskou úmluvou.

Královéhradecký kraj nejdříve vydal výjimku kvůli ztrátě plachosti několika jedinců v Podkrkonoší, opatření se týkalo 17 honiteb na Trutnovsku mimo území Krkonošského národního parku. Nyní platí opatření celoplošně na celém území kraje kromě území CHKO a Krkonošského národního parku. Odstřel vlka obecného v tomto režimu v kraji dosud aktivován nebyl. "Jsme prvním krajem, který toto nařízení obecné povahy vydal. Hledáme rovnováhu mezi ochranou vlka a zájmy chovatelů," řekl hejtman Martin Červíček (ODS).

Zdůraznil, že nejde o bezprostřední povolení k odstřelu, ale o administrativní rámec, který po vyčerpání všech možností na zapuzení vlka lov umožní. Případný odstřel je až poslední možností a bude mu předcházet posouzení v tzv. pohotovostním štábu.

Na Broumovsku žijí vlci, kteří občas zaútočí na hospodářská zvířata, zejména ovce. Někteří místní farmáři dlouhodobě požadují odstřel vlků, který je ale vzhledem k ochraně těchto šelem nelegální. Na Broumovsku se může vyskytovat ve třech přeshraničních smečkách celkem 15 až 20 vlků, vyplývá z posledních informací Hnutí Duha.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

7.6.2024 21:31
Pokus-omyl, tak to bylo a je přesně i vysazení populace vlků, a nejen vlků do bezpečné a převážně hospodářské krajiny.
Odpovědět
Pe

Petr

7.6.2024 22:49 Reaguje na Milan Milan
Taková je přece pořád.
Nebezpečné je jen to, co vytvořili lidé. Například jízda na kole po silnici je velmi nebezpečná a riziková činnost. Denně na to někdo doplatí. A přesto to mnoho lidí každý den vesele dělá a nikdo z toho strach nemá. A naopak z něčeho, co většina lidí nikdy neviděla a neuvidí, strach mají. Čím to je?
Odpovědět
Pe

Petr

7.6.2024 22:57 Reaguje na Petr
Kdyby někdo řekl, že se na kole bojí, tak všechny hned napadne ať na něj prostě neleze.
Proč to úplně stejně neplatí i o přírodě a třeba místech, kde žijí vlci? Máte z vlků strach? No tak tam nelezte, a tím pádem už se jich bát nemusíte.
Odpovědět
Ra

Radek

8.6.2024 11:48 Reaguje na Petr
Poslední prokázány útok vlka na ovce byl u Žďáru DNA. Pokud i tam nemají lozit lidi , bude něco špatně. Zatím bych se o vlky nebál, jsou to jenom takové řeči pro voliče , vlk může klidně uspávat vlčata .
Odpovědět
RT

Richard Toman

9.6.2024 04:22 Reaguje na Petr
Problém je, že ti vlci lezou za náma. Kdyby si honili po lesích zvěř, skoro nikoho by to nezajímalo. Není to tak černobílé, jak to vidí podobní chytrolini jako ty .
Odpovědět
Pe

Petr

9.6.2024 08:09 Reaguje na Richard Toman
Ale toto si opět dělají lidé sami. Lezou masivně úplně všude, a tak je logické, že zvířata ztrácejí plachost a strach z lidí.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

8.6.2024 05:15 Reaguje na Petr
někdy by bylo lepší, kdyby lidi nevymýšleli vůbec nic.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

8.6.2024 10:42 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Ano. Myšlení přenechám ekologistům a Bruselu.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

8.6.2024 05:14
ono se moc kulturně nemění....co se zkrátka nehodí, to se zlikviduje.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

9.6.2024 12:06
Pořád to samé! Bez rozhodnutí z Bruselu se nesmí nic změnit i kdyby vlci
odradili chovatele spásat pastviny a seno z luk místo zkrmení nekončilo
zmulčováno a nebo v bioplynce. I odtamtud mohla oklikou přijít ochrana
vlků, protože co s nespasenou travní hmotou? Místo stáda ovcí bioplynka
a té vlci nevadí, protože trávu nežerou. Navíc je to podle ekologistů
ekoenergie a dosáhneme tak dříve uhlíkové neutrality. Začínám si vše
spojovat se vším a děsím se, že to může být vše záměr. Brouk sežere
hospodářský les, který nahradí nálet, která skončí seštěpkován pro
energetiku. Vlci odradí lidi chovat zvířata na pastvě a něco zalesní
nálet na štěpku a zbytek travní hmoty skončí v bioplynce. Oklikou
se tak dosáhne kýžené uhlíkové neutrality, která by se jinak
nekonala, ale takto bude dost štěpky a "potravy" pro bioplynky bez
nátlaku tak konat cíleně a draze. Co taky s náletem a nezužitkovanou
travou, když zakážou lidem topit v malém dřevem a vlci je odradí od
chovu zvířat spásáním luk.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist