https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyborny-prezident-pavel-podporil-kroky-ktere-vlada-cini-vuci-zemedelcum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výborný: Prezident Pavel podpořil kroky, které vláda činí vůči zemědělcům

3.4.2024 01:25 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | palinchak / Depositphotos
Prezident Petr Pavel podpořil kroky, které vláda činí směrem k nespokojeným farmářům. Po společné schůzce to včera řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Právě o aktuální situaci v českém i evropském agrárním sektoru Výborný s Pavlem hovořili nejvíce. Prezident podle ministra navrhl, aby se nadbytečná produkce obilí v Evropě, na kterou si farmáři stěžují, přesunula do třetích zemí. Výborný také zopakoval, že jeden z požadavků zemědělců, tedy vrácení daně z půdy na úroveň před konsolidačním balíčkem, nesplní. V Česku je podle něj tato daň lehce nad průměrem Evropské unie.
 

"Musím říct, že jsem rád, že pan prezident podpořil kroky, které jako vláda (směrem k farmářům) děláme," uvedl Výborný. V letošním roce podle něj vláda přidá 550 milionů korun na životní pohodu zvířat a příští rok dvěma miliardami korun podpoří zaměstnanost na venkově skrze slevy na sociálním pojištění. Daň z půdy se ale měnit nebude, uvedl Výborný.

Ze studie Ústavu zemědělské ekonomiky a informací podle ministra plyne, že před konsolidačním balíčkem byla daň ze zemědělské půdy v Česku ze zemí EU desátá nejnižší, poté se přesunula na 15. příčku. "Zdaleka nejsou pravdivé informace o tom, že máme daň z půdy nejvyšší v Evropě," doplnil.

S prezidentem Výborný hovořil také o situaci na komoditním trhu, například s obilím. "Pan prezident mimo jiné zmínil i možnost využití evropské produkce v rámci rozvojové pomoci směrem do třetích zemí. I to by byla jedna z cest, jak se s nadbytkem obilí vyrovnat," řekl Výborný. Krátce se podle něj dotkli také cen potravin nebo novely mysliveckého a lesního zákona. "Pan prezident vidí ty dvě novely velmi podobně," uvedl ministr zemědělství.

Výborný také uvedl, že ministerstvo zemědělství připravuje dva balíčky na pomoc farmářům, jeden legislativní a druhý nelegislativní povahy. "Já bych byl rád, kdybychom do poloviny roku v tom (balíčcích) měli jasno," řekl. Některé záležitosti, které lze řešit hned, podle něj ale úřad neodkládá. Zmínil například zrušení povinnosti předložit potvrzení o bezdlužnosti u investičních dotací.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

HH

Honza Honza

3.4.2024 09:34
Pan prezident i ministr Výborný dělají, co mohou! Všechny kroky pana prezidenta byly logické a přiměřené. Žádná závislost na Rusku a Číně (Zeman), řešení války ústupem Putinovi (Klaus + Zeman), rušení všech daňových výjimek (Zeman) ( = ekonomický expert)
Odpovědět
pp

pavel peregrin

3.4.2024 18:29 Reaguje na Honza Honza
Aha, tak proto si v Číně všichni, kdo ve světě něco znamenají, podávají ruce. Holt Češi jsou nepoučitelní.
Odpovědět
sv

sv

5.4.2024 19:02 Reaguje na pavel peregrin
ANo, například peregrinek se nedokáže poučit z fantasmagorií bývalého hradního čučkaře dnes známého jako notorik v komatu na téma stovek miliard přímých čínských investic, ze kterých zbylo akorát korýtko pro luftjardu ve slávii, na příkaz hradu zmlácení demonstranti (co by na takové chování policie řekli dnes zemědělci, že peregrinku?:-)) a ztracený čučkařův čínský poradce lomeno agent.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

3.4.2024 10:03
Při psaní svého bombastického článku, to jistě pan redaktor popletl. Svou prací, zemědělci zajišťují výživu národa. Proto vláda nečiní vůči nim kroky, ale pozorně naslouchá jejich námětům. Po náročné analýze získaných podnětů, přijímá vhodná opatření k rozvoji zemědělsko-potravinářského komplexu a k zajištění soběstačnosti státu, ve výrobě základních potravin.
A stejně tak, v honbě za senzací, autor článku asi opomenul, že porovnávat výši daně z půdy v členských zemích EU, bez zvážení ostatních podmínek plátců daně z půdy v EU, a dělání nějakého žebříčku, může být dokonce i zavádějící.
Odpovědět
sv

sv

6.4.2024 17:42 Reaguje na Tonda Selektoda
Tvoje fantasmagorie popletený tondo, kdo co činí či nečiní jsou jako obvykle pro smích.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

5.4.2024 09:59
Pan prezident jako syn vojáka plní rozkazy od narození a rozkazy, jež sám
vydával, nejprve konzultoval s vedením NATO a USA. Takže zůstal u zavedené
praxe souhlasit ve všem s NATO, EU a vládou. Co mu dají, to podepíše a na
oko se o problém zajímá. Nikomu nic nezávidím, ale ten pán je daleko za
vodou a problémy obyčejných lidí mu jsou ukradené. Když sečtu výsluhy,
prezidentský plat a důchod z dob funkce v NATO, tak nějaké vyšší daně
a jiné zvýšené náklady ho nezajímají a tak naoko diskutuje a podepíše
vše, co mu dají k podpisu. Dovolím si říci, že na to by stačil robot.
Odpovědět
sv

sv

5.4.2024 19:05 Reaguje na Břetislav Machaček
Soudruhu machačku, všichni vědí, žes na příkaz lampasáka celý dva roky bez odporu vylizoval haj... é tedy umývárnu, a žes v tom pokračoval i posléze, coby člen lidových milicí a konfident. To ale neznamená, že se tak chovali a chovají normální lidi.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist