https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyborny-zemedelstvi-se-bez-nekterych-dotaci-neobejde-nelze-skrtat-plosne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výborný: Zemědělství se bez některých dotací neobejde, nelze škrtat plošně

29.6.2023 19:55 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nový ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) dnes po uvedení do úřadu řekl, že bez některých dotací nebo státních podpor se zemědělství neobejde. Jsou to podle něj například náhrady za škody způsobené výkyvy počasí nebo živelní katastrofy. Nelze podle něj škrtat všechny dotace plošně. Je také nutné podpořit sektory, kde česká produkce dlouhodobě klesá, jako je například chov prasat.
 

Tomu, že nelze škrtnout najednou všechny dotace, rozumí podle Výborného i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). "Současně tam, kde můžeme šetřit, to udělat máme," řekl Výborný. Doplnil, že sice není velký příznivec dotační ekonomiky, ale jsou oblasti, kde se bez toho stát neobejde. "Například musíme být připraveni na to, že přijde enormní sucho, tornádo a podobně, bude poškozena úroda, náhrady musí být. Na náhradní fond peníze dát musíme, ať se nám to líbí nebo ne," doplnil.

Ministerstvo zemědělství by podle vládního ozdravného balíčku v příštích dvou letech mělo na národních dotacích ušetřit přes deset miliard korun. Konkrétní škrty by měla vláda představit v září, když se bude sestavovat rozpočet na příští rok.

Mluvčí Agrární komory Barbora Pánková ČTK řekla, že dotace by měly upřednostňovat chov hospodářských zvířat a pěstování ovoce, zeleniny, brambor nebo chmelu. "Tyto obory v řadě případů momentálně balancují na hraně vlastní existence. Prioritou by také mělo být nastavení férových podmínek v rámci Evropské unie tak, aby nedocházelo ke křivení jednotného trhu a poškozování konkurenceschopnosti českých zemědělců, jako se to děje nyní," doplnila. Komora již dříve uvedla, že štědřejší dotační systém v některých zemích vede k tomu, že levné dovozy například jablek z Polska tlačí dolů výkupní ceny pro české zemědělce.

Podle Výborného je také potřeba udržet dostatečnou soběstačnost v domácí produkci některých zemědělských komodit, jako je hovězí maso, mléko nebo obiloviny. Například u vajec ale nemá smysl usilovat o úplnou soběstačnost, uvedl. Výborný. Poznamenal, že ČR je soběstačná v produkci vajec zhruba z 82 procent, zatímco v Německu pokryje domácí produkce 74 procent spotřeby. Zdůraznil potřebu potravinové bezpečnosti v tom smyslu, aby lidé v případě, že přijde krize, našli na pultech obchodů dostatek základních potravin. "To je kombinace soběstačnosti a bezpečnosti," řekl.

Chtěl by také zvrátit trend klesání soběstačnosti například v produkci vepřového masa. Do produkce vepřového by také měla směřovat letošní mimořádná podpora z EU. Evropská komise pro Česko navrhla 160 milionů korun. Podpora by měla směřovat i na pěstování zeleniny. Česko může mimořádnou pomoc zvýšit až o 200 procent částky z rozpočtu. "Povedu o tom jednání s ministerstvem financí," řekl k tomu Výborný. Dodal, že jakákoliv míra kofinancování by byla pro zemědělství dobrá. Výborný také poznamenal že dotační politika není pouze o rozdávání peněz. „Já chci vědět, na co a kde budou dotace utraceny a zda to dává nebo nedává smysl," dodal.

Agrární komora vidí prostor v rozšíření chovu prasat, drůbeže i rozšíření pěstování zeleniny. "U všech těchto potravin naše soběstačnost v posledních letech klesá," doplnila Pánková.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

29.6.2023 21:47
Tahle opatrnická politika nikam nepovede, pouze ke zchudnutí všech. Změdělci berou asi 70 miliard dotací ročně, z toho asi 35 z EU. Na ty samozřejmě sahat nemůžeme, ale ty národní se můžou zrušit skoro všechny, s tím musí vystačit. Za loňský rok mají zisk o 140% vyšší a to bečí,jak se jim zdražily energie. Do něčeho takového cpát dotace je zločin.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

30.6.2023 15:21 Reaguje na Pavel Hanzl
Zemědělci neberou 70 miliard dotací ročně ani náhodou. Na přímé platby, o kterých by se s velkou nadsázkou, vzhledem k množství a složitosti podmínek, mohlo říct, že je zemědělci "berou", je cca 27,5 mld. ročně. Národních dotací, o které si může zemědělec zažádat, pokud pěstuje nebo chová komoditu, na kterou jsou zaměřené, je celkem 2,7 mld. Kč. V PRV je k dispozici na investiční a plošné dotace cca 18,2 mld. Kč/rok. Plošné dotace z PRV čerpáte při pětiletém závazku k určitému způsobu hospodaření (při nedodržení "pětiletiletky" vyplacené peníze vracíte), investiční dotace čerpáte pouze v případě, že pořídíte podporovaný předmět dotace (stroj, technologii, stavbu) za stanovených podmínek a za stanovených podmínek ho pět let provozujete. Nevím, kde jste vzal přesvědčení o tom, že zemědělci ročně "berou" 70 miliard dotací.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.7.2023 20:18 Reaguje na Marcela Jezberová
Dnešní přeinformovaná doba má jednu vadu. Velmi seriózních informací je spousta a prakticky vždycky jsou úplně jiné až protichůdné. Vy tu vypisujete dotace, které vy můžete čerpat, ale vůbec netušíte, kolik se čerpá celkově, kolik dotační mágové ze státu vyrazí. Pokud jenom Agrofert čerpá řádově miliardy (nenapíšu kolik) tak celkově to asi fakt nebude 2,7 pro všechny.
Ten článek byl právě o celkových dotacích do různých oborů, stát jich vyplácí ročně asi 400 mld. Samozřejmě se někde dočtete jiná čísla, ale žádné "přesvědčení" k tomu nechovám. Začalo by se napřed definovat, co je to dotace.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist