https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyrobci-izolaci-statni-dotace-na-renovace-prinesou-stavebnimu-prumyslu-100-mld
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výrobci izolací: Státní dotace na renovace přinesou stavebnímu průmyslu 100 miliard

19.9.2023 01:09 | KRUPKA (ČTK)
Pokládání izolace
Pokládání izolace
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Finanční injekci až 100 miliard korun mohou dodat stavebnímu průmyslu dotace na renovace od ministerstva životního prostředí, řekla ředitelka Asociace výrobců minerální izolace (AVMI) Marcela Kubů. Díky dotacím na renovace by se podle něj mohlo ročně renovovat asi 6300 bytových domů a přes 50 000 rodinných domů.
 

Ministerstvo připravilo dotační programy na renovace domů a bytů pro rezidenty, družstva a společenství vlastníků jednotek i pro obce a města. Během října pak budou zveřejněny dotační výzvy pro sektor veřejných budov v Praze, pro sektor veřejných památkově chráněných budov a pro novostavby mateřských a základních škol. V současné době je míra renovací v Česku podle Hladíka asi 1,2 procenta a domy se opravují zhruba po 80 letech. Cílem dotací je renovační tempo zvýšit na tři procenta.

"Pomůže to i českému stavebnímu průmyslu, který zažívá spíše období recese, co se týká novostaveb. Tyhle dotace, které směřují do renovací, řeknu, že poskytnou stavebnímu průmyslu cennou finanční injekci až ve výši 100 miliard (korun)," uvedla Kubů. Letos se podle ní lidé mohou zaměřit na konstrukce, kde uniká nejvíce tepla, tedy třeba střechy.

Na bydlení připadá asi 38 procent spotřebované energie v Česku. "ČR je poměrně energeticky náročnou zemí ať už na bydlení, výrobu nebo dopravu. Chceme zůstat zemí průmyslovou, výrobní, ale tomu se musí přizpůsobit i snižování množství energie díky úsporám," dodal ministr.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

19.9.2023 08:32
kde ty peníze naše vláda bere,
koho ošidí, kdo to nakonec zaplatí, nebo natisknou nové prachy,
inflaci máme velkou , nepolevuje a potichu se začíná mluvit o světové potravinové krizi,
uvidíme jak se ty priority srovnají s časem, co bude super důležité a co zmizí jako nepotřebné
Odpovědět
sv

sv

19.9.2023 10:41 Reaguje na vaber
To je jednoduché, vaberku. Agent bureš přestane prostřednictvím dotací okrádat stát.
Odpovědět
pk

pepa knotek

19.9.2023 15:54 Reaguje na sv
Které burešovy firmy podnikají ve stavebnictví ?
Odpovědět
va

vaber

20.9.2023 08:35 Reaguje na sv
člověče ,zajdi k psychiatrovi,
výdyť Babiš je tvoje životní trauma a už jsi z něj totálně zblbnul
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

19.9.2023 10:12
Za ty peníze se možná za 10 let zrenovuje asi 1/20 domů. Jenže je potřeba za 20 let pořádně zateplit většinu domů.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

19.9.2023 12:07
Férově se taková věc řeší ne tím, že se některém jedincům poskytne dotace, ale že se sníží DPH na dané produkty (izolační hmoty, tepelná čerpadla, ...).
Namátkou se můžeme podívat třeba do Polska, které se rozhodlo nastavit DPH na potraviny na 0%, což pomůže všem a ne jen někomu.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist