https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vysocina-ma-152-prirodnich-pamatek-a-rezervaci-loni-pribyly-tri
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vysočina má 152 přírodních památek a rezervací, loni přibyly tři

13.3.2020 00:45 | JIHLAVA (ČTK)
Kraj Vysočina spravuje 152 maloplošných chráněných území, počet se postupně zvyšuje.
Kraj Vysočina spravuje 152 maloplošných chráněných území, počet se postupně zvyšuje.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jaromír Maštera / kr-vysocina.cz
Kraj Vysočina spravuje 152 maloplošných chráněných území, počet se postupně zvyšuje. Vloni vyhlásilo vedení kraje dvě nové přírodní rezervace Výrova skála a Knížecí seč zabírající v součtu 33 hektarů území poblíž Rouchovan na Třebíčsku, a také přírodní památku Rybníček u Dolního Dvora na Havlíčkobrodsku. Další dvě přírodní rezervace se chystají na Žďársku, informoval kraj na webu.
 
Koniklec.
Koniklec.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Vladimír Kunc / kr-vysocina.cz

Vzniknout by měly přírodní rezervace Pyšolec a Hraběcí stolek v údolí Svratky. Obě rezervace budou vyhlášeny asi v roce 2022, sdělila Eva Neuwirthová z tiskového odboru kraje. Orientační rozloha těchto dvou rezervací dohromady převyšuje 50 hektarů.

Do správy Kraje Vysočina po zrušení okresních úřadů v roce 2002 přešlo 128 přírodních rezervací a přírodních památek. V roce 2001 zabírala tato chráněná území 3100 hektarů, nynější rozloha je okolo 4000 hektarů. Nákladnější je i péče o tyto lokality, včetně kosení trávy. V roce 2003 stála kraj údržba chráněných území 4,1 milionu korun, vloni sedm milionů.

Mezi kriticky ohrožené živočichy na Vysočině patří třeba žáby kuňky obecné. K ohroženým se řadí i ptáci hnízdící v dutinách stromů, dudek chocholatý je vzácně k vidění v dubových lesích říčních údolí Jihlavy nebo Rokytné. Mezi ohrožené rostlinné druhy patří orchideje nebo fialově kvetoucí koniklec luční.

Kromě maloplošných chráněných území spravovaných krajem jich je na Vysočině dalších několik desítek ve správě chráněných krajinných oblastí. Na Vysočině leží větší část CHKO Žďárské vrchy a zasahuje tam i CHKO Železné hory.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist