https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vysoke-ceny-plynu-zvysily-zajem-o-plazmovy-reaktor-z-dube
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vysoké ceny plynu zvýšily zájem o plazmový reaktor z Dubé

23.11.2022 15:59 | DUBÁ (ČTK)
Pomocí plazmového zplyňování je podle Kahlena možné využít energii jakéhokoliv odpadu.
Pomocí plazmového zplyňování je podle Kahlena možné využít energii jakéhokoliv odpadu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | svyatoslavlipik / Depositphotos
Obavy z nedostatku plynu a jeho vysokých cen zvýšily zájem o reaktor pro plazmové zplyňování odpadu, na jehož vývoji pracuje firma Millenium Technologies. Zařízení dokáže odpad přeměnit na plyn, který může nahradit zemní plyn, zbylá struska najde uplatnění ve stavebnictví. Novinářům to řekl zakladatel firmy Grischa Kahlen. Ve výzkumném centru v Dubé na Českolipsku dnes firma představila reaktor určený pro komerční provoz, první chce zákazníkům dodat v příštím roce.
 

"Před čtyřmi lety jsme otevírali tento technologický park s prvním reaktorem, teď jsme se dostali k reaktoru, který má komerční parametry a jsme připraveni s ním jít na trh. I díky současným událostem nabývá směr, kterým jdeme, na významu, zaznamenáváme to i na rostoucí poptávce, a to nejen po nových technologiích na likvidaci odpadu, ale i z hlediska energetiky, protože výstupní plyn je možné energeticky využít," řekl člen představenstva Marek Lang. Zpracování odpadu je navíc bez emisí.

Pomocí plazmového zplyňování je podle Kahlena možné využít energii jakéhokoliv odpadu. Díky extrémním teplotám plazmatu o teplotě 3000 až 5000 stupňů Celsia si reaktor poradí nejen s kaly z čistíren odpadních vod nebo komunálním odpadem, ale i s těžko zpracovatelnými díly z autovraků, nerecyklovatelnými plasty nebo třeba lopatkami z větrných turbín vyrobenými ze sklolaminátu. V reaktoru dochází vlivem vysokých teplot k rozkladu organických sloučenin a vzniká tak syntézní plyn a sklovitá struska.

"Syntézní plyn má stabilní složení, jedná se o směs oxidu uhelnatého, uhličitého, vodíku a dusíku. Je velmi podobný svítiplynu, který byl dříve užíván místo zemního plynu," dodal Kahlen. Reaktor, který teď firma zákazníkům nabízí, je schopný zpracovat 500 kilogramů odpadu za hodinu. Zařízení přijde na 80 až 250 milionů korun, záleží na dalších připojených technologiích, jako je třeba sušárna kalu nebo kogenerační jednotka na výrobu elektřiny a tepla. Návratnost investice se při současných cenách plynu pohybuje od tří do šesti let.

Mezi zájemci, kteří by chtěli technologii využít, je skupina MVV, která provozuje Českolipskou teplárnu. Pro Českou Lípu, kde žije 37 000 obyvatel by podle Kahlena stačil na likvidaci komunálního odpadu jeden reaktor schopný za hodinu zpracovat 500 kilogramů odpadu. "V první fázi bychom chtěli pokrýt zhruba třetinu spotřeby plynu tamní kotelny ve Staré Lípě a potom to postupně rozšířit o další dvě linky a plně tam nahradit zemní plyn," dodal.

Millenium Technologies patří do skupiny JRD Group, která mimo jiné provozuje fotovoltaické elektrárny o výkonu 37 MWp v České republice a Maďarsku nebo druhý největší větrný park v Česku s instalovanou kapacitou 26 MW.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

23.11.2022 17:35
To vypadá dost dobřče, návratnost tři až šest let při ceně 4x vyšší je ve skutečnosti 12 - 20 let, což je pořád dobrý. Počítají tam taky příjem z likvidaci nerecyklovatelného odpadu?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

24.11.2022 07:01
Nesporně zajímavá cesta, narážející ovšem na nedokonalost současných pravidel odpadového hospodářství, t.j. směšně nízké ceny za ukládání odpadů na skládky.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

25.11.2022 09:42 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pokud by to někdo nyní chtěl realizovat tak mu to potrvá cca 5 let, no a v té době bude skládkovné řádově vyšší. No, a ještě není jisté jak to bude fungovat.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

30.11.2022 11:35
To sleduji už několik let a zatím , zdá se, moc velký zájem nebyl. Zřejmě je provoz reaktoru dost energeticky náročný a současně to není levné.
Při dnešních cenách už by to asi šlo. Otázka je ovšem, jak se tam budou projevovat odpady s vyšším obsahem halogenů, třeba PVC nebo teflon. Určitě to ale mají nějak vyřešeno.
Pokud to bude bezproblémově funkční, vidím to jako slušná možnost úspory nebo náhrady zemního plynu pro provozy či linky se střední nebo menší spotřebou zemního, plynu. Které by si taky tím likvidovaly svůj nebezpečný a hořlavý odpad.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist