https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vystava-ve-vlastivednem-muzeu-priblizuje-sopecnou-historii-moravy-a-slezska?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výstava ve Vlastivědném muzeu přibližuje sopečnou historii Moravy a Slezska

6.8.2022 00:28 | OLOMOUC (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Sopečnou historii Moravy a Slezska přibližuje nová výstava ve Vlastivědném muzeu Olomouc (VMO), která návštěvníky zavede do období třetihor a čtvrtohor, kdy se na nyní poklidnou krajinu vylévala žhavá láva a povrch pokrývaly krátery aktivních sopek. Výstava nazvaná Sopky v geologické minulosti Moravy a Slezska vznikla ve spolupráci VMO, katedry geologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého, Muzea Prostějovska a Ústavu geologických věd Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. V muzeu bude vidění do 30. října, sdělil jeho mluvčí Antonín Valenta.
reklama

 

"První část výstavy se zabývá sopkami jako velmi nápadným a často dramatickým projevem vnitřní energie Země. Jsou zde popsány příčiny vzniku sopek, jejich jednotlivé typy i druhy vulkanických erupcí. Podrobně jsou rozebrána všechna nebezpečí, kterými hrozí," uvedl Valenta. Historické informace o největších světových katastrofách, které mají na svědomí právě sopky, jsou na výstavě doplněny také údaji o současných aktivních vulkánech. Součástí výstavy jsou instruktivní panely s ukázkami magmatických hornin ze světa i České republiky. "Projevy vnitřních geologických sil se totiž v minulosti týkaly i našeho území. Na mnohých geologických lokalitách Moravy a Slezska je dodnes zaznamenána jejich vulkanická historie uchovaná v sopečných horninách," podotkl Valenta.

Druhá část výstavy mapuje výskyty sopečných hornin v různých geologických obdobích. Za nejstarší vulkanity na území České republiky jsou podle nejnovějších radiometrických měření považovány horniny brněnské metabazitové zóny. "V prvohorních obdobích - devonu a karbonu se rozprostíralo v oblasti Drahanské vrchoviny a Nízkého Jeseníku moře. Na dně hlubokomořské pánve docházelo často k vulkanismu, jehož doklady dnes nacházíme například v konicko-mladečském nebo šternbersko-hornobenešovském pruhu," uvedl Valenta. V okolí Ponikve, Jesence a Dzbele na Prostějovsku lze najít produkty podmořských sopek. "Menší výskyty těchto hornin je dodnes možno nalézt i u Ptení a Stínavy," dodal Valenta.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist