https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vystrcil-politici-podcenili-energetickou-i-potravinovou-sobestacnost
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vystrčil: Politici podcenili energetickou i potravinovou soběstačnost

25.10.2022 12:49 | PRAHA (ČTK)
Politici dlouhodobě podceňovali energetickou závislost na zahraničí a hrozí, že vznikne i závislost na dovozu potravin. Na dnešní celostátní konferenci Zemědělského svazu ČR to řekl Miloš Vystrčil (ODS), který byl by měl pokračovat jako předseda Senátu. Trh v Evropské unii je podle něj tak propojený, že dosáhnout soběstačnosti na úrovni jednotlivých států je velmi obtížné.
 

Ruská agrese na Ukrajině podle Vystrčila poukázala na to, že i největší země udělaly velké chyby v energetické soběstačnosti. "Německo zásadním způsobem ovlivnilo evropskou energetickou politiku, a to negativním způsobem, a my jsme se stali závislí například na ruském plynu," řekl.

Cesta z této krize bude složitá a vláda podle něj dělá vše pro to, aby se v Evropě energetická bezpečnost a soběstačnost zvýšila. V případě například potravinové soběstačnosti je pro jednotlivé státy velmi obtížné vydat se vlastní cestou kvůli jednotnému evropskému trhu. O tom, že potravinová soběstačnost je v vzhledem k propojenosti trhů nereálná, mluvil v srpnu také premiér Petr Fiala (ODS) na agrosalonu Země živitelka.

Vystrčil vnímá, že mezi různými skupinami zemědělců jsou různé názory na vládní politiku například ohledně dotací, a nerozumí tomu, že se nelze shodnout na základních principech a potřebách zemědělců. "Podmínkou, aby jsme dokázali nalézt rozumné řešení, je, že bude jednotný hlas. Uvítal bych, aby došlo k názorovému sjednocení," dodal.

Zemědělský svaz spolu s Agrární komorou ČR letos několikrát protestovaly proti nastavení zemědělských dotací na další období mezi lety 2023 až 2027. Kritizovaly hlavně změnu, se kterou přišla vláda letos v lednu, která přesunula větší část peněz k menším farmářům. Předseda svazu Martin Pýcha dnes řekl, že vláda se příští rok k nastavení plánu dotací vrátí a mohou nastat nějaké úpravy. Vystrčil uvedl, že revizi plánu podpoří.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (28)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

25.10.2022 12:55
To je zjevně sebekritika 2. nejvyššího ústavního činitele. Takovou sebereflexi jsem nečekal!
Odpovědět
ss

smějící se bestie

25.10.2022 15:49 Reaguje na Jiří Svoboda
1* !
Odpovědět
sv

sv

30.10.2022 00:27 Reaguje na Jiří Svoboda
BUrešovy podržtašky křičí, chyťte zloděje.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.10.2022 13:24
Drnohryzové se nikdy domluvit nemůžou, pokud bude Agrární komoru ovládat hrabišovsko - tomanovská mafie, které jde jen o čerpání dotací ve velkým.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

25.10.2022 13:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Mohl byste tento váš výlev trochu rozvést, a to ve vztahu k tématu ... tedy potravinové soběstačnosti?
Jako že ANOfert schválně produkuje málo, abychom byli závislí na dovozu???
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.10.2022 14:00 Reaguje na Svatá Prostoto
Co Agrofert produkuje nikoho nezajímá (nevlastníka už vůbec ne), důležité jsou dotace. Za ty se dají koupit pěkná letní sídla na francouzské Riviéře a kdoví, co dalšího.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

25.10.2022 14:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Boha jeho, Hanzl!!!

Tady kua nejde o dotace, tedy o peníze, ale o objem zemědělské produkce a její strukturu.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

25.10.2022 15:50 Reaguje na Svatá Prostoto
Lepší snad ignorovat, než s ním diskutovat.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

25.10.2022 13:40 Reaguje na Pavel Hanzl
1*
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

25.10.2022 13:42
"Cesta z této krize bude složitá ... "

No, to rozhodně ... hlavně pokud to bude popisovaným způsobem ...
"Je to úprk vpřed. Oni na to používají speciální pojem Fluchtmodus. Mají tam teď úplně nové profese, třeba klimaekonom. Němci jedou stylem Máš v zádech nebezpečí? Tak přidej,"

https://echo24.cz/a/SBaHZ/nemecka-zavislost-na-plynu-nahrazovani-jadra-uhlim
Odpovědět
RV

Richard Vacek

25.10.2022 15:33
Stačí usilovně pracovat na tom, abychom měli co nejvíc nepřátel a to nás k soběstačnosti dokope. Daný politik je představitelem tohoto přístupu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.10.2022 17:26 Reaguje na Richard Vacek
Je to samozřejmě naopak, dnes máme za kamárády ty nejdůležitější. EU a USA. A nořit se do řitních otvorů všemožných totalitních gaunerů skutečně není dobrý nápad, stačí se podívat na toho šášulu, který má jako sedět pořád ještě na Hradě.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

26.10.2022 15:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy máte za kamaráda USA? A vědí o tom tam:-)???
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.10.2022 19:42 Reaguje na Svatá Prostoto
Jsem rád, že máme za kamárada nejsilnější demokratickou zemi světa a že patříme do elitního klubu nejvyspělejších zení EU, kde se obyčejnému člověku žije nejlépe na světě.
Odpovědět
sv

sv

30.10.2022 00:28 Reaguje na Richard Vacek
Puťkovy půlky, ke kterým se chceš přitulit, ti žádné přátele neudělají.
Odpovědět

Milan Štrupl

25.10.2022 20:03
Samozřejmě že to politici Evropy podělali - včetně Vystrčila - neslyšel jsem, že by si ten šašek snad za 30let kdy je v politice, dovolil EU za něco kritizovat a jen tleskal a tleskal...a teď dělá chytrého. Teď jsou nám tyhle plky platné jak mrtvému zimník.... Srandovní je, že Vystrčil a politici EU jsou nepoučitelní, protože zákaz prodeje benzínových aut je jasná past Číny. Bez Číny, která má pod palcem jak většinu těžby, tak zpracování vzácných kovů nevyrobíme baterie do elektromobilů a jsme v háji. A co na to Vystrčil??? že mlčí?? Když už se jezdí ukazovat a prudit Číňany na Taiwan, tak by měl bít na poplach, kvůli zákazu benzínových aut, ale asi čeká, až se to za pár let zase podělá a pak bude dělat chytráka - aby mysleli politici dopředu tak to bychom od nich chtěli moc...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.10.2022 19:43 Reaguje na Milan Štrupl
To je blábol dost děsný...
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

26.10.2022 20:59 Reaguje na Milan Štrupl
1*
Odpovědět
os

orb slavík

29.10.2022 17:17 Reaguje na Milan Štrupl
Tak primitivní a hloupý článek, jako je ten váš jsem již dlouho nečetl.
Odpovědět
sv

sv

30.10.2022 00:30 Reaguje na Milan Štrupl
Šašek milánek toho neslyšel víc. Třeba to, že jeho buru agent bureš podepsal green deal, socani zase zaváděli oze (a všichni vědí jak to dopadlo) a nikoli ODS o Vystrčilovi nemluvě.
Odpovědět
KP

Karel Padevet

26.10.2022 15:41
Jo, řeči mají pěkné... ale "skutek utek". Stejně jako v případě zelených nesmyslů EU.
Odpovědět
sv

sv

30.10.2022 00:31 Reaguje na Karel Padevet
Ano, skutek utek ... jediní odsáci neodkývali zelené nesmysly z bruselu. Narozdíl od bureše a jeho podržtašek, ksčssd a podobné verbeže.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

30.10.2022 14:56 Reaguje na sv
Zato na ne kyvaji ted - kdyz jsou tedy nedilnou soucasti toho vladnouciho petispolku
Odpovědět
sv

sv

30.10.2022 15:46 Reaguje na Miloš Zahradník
A to sis vycucal z kterýho prstu? Konkrétně.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

26.10.2022 16:59
Miloši po 20 letech ve vysoké politice takové prozření..
Odpovědět
sv

sv

30.10.2022 15:48 Reaguje na Jaroslav Vozáb
Tos to hradnímu čučkaři nandal. Ovšem nevím, zda si z toho něco odnese , milošek mění názory častěji než ponožky, a to doslova.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

28.10.2022 07:19
To říká ten pravý. Představitel vlády, která v zájmu zdražení potravim a úpadku našich zemědělců, pardon, v zájmu politiky zničení Babiše a prosazování zelené ideologie, podporuje malé a neproduktivní farmy a ostrakizuje ty velké. Přitom ceny běžných potravin pro lidi, ne výběrových eko a bio potravin, určují zapadoevropské obrovské zemědělské a potravinářské firmy. Náš producent třeba vepřového masa s pětisty chovanými prasaty tak přímo cenou soutěží třeba se španělskými producenty vepřového s 20 - 30 tisíci chovanými prasaty. Kde mají obrovské úspory z množství , kde mohou bez problémů domluvit loď s levným ukrajinským obilím pro výkrm, kde bez problémů mohou průběžně zavádět automatizaci, robotizaci, nejnovětší laboratorní postupy pro rozbor používaných složek krmiva, kde mohou bez problémů ze škol odchytávat a zaměstnávat nejlepší odborníky v těch oborech a platit je tak, že neutečou jinde atd atd.
Tomu se dá konkurovat maximálně tak, jak to dělají v Polsku, velmi nízkou cenou pracovní síly plus snížením odvodů státu za zaměstnance a nízkou kvalitou produkce. A k tomu se my nechystáme.
Odpovědět
sv

sv

30.10.2022 00:37 Reaguje na Radim Polášek
V zájmu "prosazování zelené ideologie" to byly vlády s účastí agenta bureše, které zakázaly klecové chovy slepic a kožešinové farmy, zdražovala naftu a olej udržováním absurdního nesmyslu s dotováním meřo. To by se ale burešovy podržtašky musely zajímat o fakta, a nikoliv jen spolknou to co burešova propaganda předžvýká a zvrátí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist