https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vytrideny-odpad-lze-promenit-ve-stavebni-desky-s-ruznorodym-vyuzitim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vytříděný odpad lze proměnit ve stavební desky s různorodým využitím

9.7.2023 01:34 | BRNO (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vytříděný komunální odpad lze proměnit ve stavební desky s různorodým využitím. Technologii rozvíjí firma Smart Technik z Újezdu u Brna ve spolupráci s akademickou sférou i partnery z průmyslu. Zájemcům firma výhledově dodá kompletní výrobní linku přizpůsobenou typu zpracovávaného odpadu a cílovému produktu.
 

Firma nejprve vyvinula a úspěšně exportuje linku na zpracování nápojových kartonů, tedy obalů od mléka a džusů. V posledních letech díky spolupráci s materiálovými inženýry z Vysokého učení technického vznikl prototyp univerzálnější linky, která si poradí s různými typy druhotné suroviny. Slisované desky mají potenciální využití v nábytkářském průmyslu i stavebnictví, třeba jako obkladový nebo podlahový materiál.

"Žádný odpad dnes neexistuje. Všechno, co by se následně semlelo, vysušilo, tak může být vráceno do výrobního procesu," řekl ČTK předseda představenstva společnosti Smart Technik Zdeněk Suchomel.

Vývojáři otestovali receptury pro různé typy stavebních desek. Jejich vlastnosti lze měnit jak vhodným nastavením linky, tak i na základě speciálních příměsí, které obsahují řadu dalších druhotných surovin, například odpadní sklo, cemento-vápenné odprašky nebo skelná vlákna. Lze tak získat například voděodolnou desku nebo materiál se sníženou hořlavostí.

"Očekáváme, že zájem o tuto technologii bude zvláště ze strany zpracovatelů odpadu, ale i u velkých producentů, zejména plastového odpadu. Výhodou je relativní nenáročnost zavedení takové technologie, ale i možnost přizpůsobit každou linku konkrétní skladbě využívaného odpadu," uvedl Aleš Jakubík, jednatel firmy Redrock Construction, která se zabývá vývojem, výrobou, obchodem a poradenstvím v oblasti produktů, materiálů a technologických řešení ve stavebnictví.

"Je to příklad rozvoje materiálového inženýrství, které naplňuje celospolečenské ekologické požadavky na stavební prvky," doplnil Rostislav Drochytka, děkan Fakulty stavební Vysokého učení technického v Brně. Výrobní linka teoreticky umožňuje zpracovat také plast, který už je uložený na skládkách.

Vývoj bude dále pokračovat. Podle Suchomela se tým zaměří také na nebezpečné odpady, například polyvinylchlorid neboli PVC.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

9.7.2023 08:14
tak jako stavební desky, to bude někdo chtít?
a co potom ,až desky doslouží,
je to jen odsouvání problému na pozdější dobu,
realita je taková ,že nikdo neví co s tím sajrajtem, co se vyrábí ,dělat a tak se zahrabává pod zem
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

9.7.2023 08:25 Reaguje na vaber
Možná jako na podobě zateplovacích desek (polystyrén), ale to by muselo být porézní. Tam pak bude asi riziko hořlavosti při nějaké nenadálé události, jak bylo vidět na jednom hořícím činžáku ve světě. Asi by bylo opravdu lepší to hned prohnat komínem...
Odpovědět

vladimír šmídl

9.7.2023 13:50 Reaguje na vaber
Materiál Traplast (doporučen pro plotovky) vydrží ,,dlouho". Po dobu své životnosti se neobjeví v odpadu a snižuje poptávku po jiných plotových materiálech. Polymer tedy slouží déle.Vzhledem k obsahu barevných pigmentů už další užití nepřichází v úvahu a skončí v ohni. I když chemické přepracování by vypadalo lépe.
Odpovědět
RZ

Radim Zaňka

15.7.2023 16:53 Reaguje na vladimír šmídl
Traplast je něco jiného. Je to prostě stále nějaký směsný plast, přetavený a dobarvený. Jeho použití je tam, kde bychom použili jiné plastické hmoty.

V článku se píše o něčem jiném, předpokládám, že o nějakých deskách ze směsného materiálu (papír, plast, hliníkové folie apod. plus plnivo) a to už se mi moc nelíbí. K využití ve stavebnictví nebo nábytkářství mne z toho spíš jímá hrůza, když pomyslím na to, co se z toho může po letech uvolňovat za chemikálie do prostředí. Kdo bude hodnotit nezávadnost? Jakými metodami? Jak často, podle jaké šarže výrobku? Protože ten odpad nebude nikdy stejný.

Nejčistší technologie pro řešení těchto zbytkových odpadů je jednoduše jejich spálení.

Vím, o čem mluvím, a říkám rovnou ne, děkuji.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

9.7.2023 13:58 Reaguje na vaber
Dělají se z toho protihlukové stěny.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

13.7.2023 17:21
Je to pouhé oddálení skutečné recyklace na to, z čeho vzešel a to je spalitelný materiál. Opět jsme u postupné degradaci plastů a uvolnění
mikroplastů do okolí. Vítr, déšť, slunce a mráz časem vykoná své a okolí
bude zamořeno těmi mikroplasty. Nepochopitelný odpor vůči spalování tak
produkuje podobné "recyklační" nesmysly i s těmi mikroplasty. Navíc pro
stavby je potřebná minimálně samozhášivost a k tomu je třeba přidat do
recyklátu potřebné chemikálie, které už ale budou bránit účinnému
spálení odřezků a v budoucnu celé stavby. Vznikne superodpad, který
bude věčný! Neblázněte, spalme to a využijme to tepelně, vždyť i to
je druh recyklace, když je odpad palivem!
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist