https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyvoz-obili-z-ukrajiny-zatim-vykazuje-mezirocni-pokles-o-31-7-procenta?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vývoz obilí z Ukrajiny zatím vykazuje meziroční pokles o 31,7 procenta

21.11.2022 18:18 | KYJEV (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ukrajina zatím v nynější sezoně vyvezla téměř 16,2 milionu tun obilí, což je ve srovnání se stejným obdobím předchozí sezony pokles o 31,7 procenta. S odvoláním na údaje, které zveřejnilo ukrajinské ministerstvo zemědělství, o tom informovala agentura Reuters.
reklama

 

Ukrajina je významným světovým producentem a vývozcem obilí. Kvůli ruské invazi a následné blokádě černomořských přístavů ale vývoz obilí prudce klesl. To přispělo ke zvýšení světových cen potravin a k obavám z jejich nedostatku zejména v Africe a na Blízkém východě.

Tři černomořské přístavy byly odblokovány koncem července na základě dohody mezi Moskvou a Kyjevem, kterou zprostředkovaly OSN a Turecko.

Nynější sezona začala v červenci a trvá do června příštího roku. Dosavadní vývoz zahrnoval podle údajů ministerstva zemědělství téměř 6,3 milionu tun pšenice, 8,6 milionu tun kukuřice a 1,3 milionu tun ječmene.

Vláda v Kyjevě uvedla, že Ukrajina by letos mohla sklidit 50 až 52 milionů tun obilí, což je výrazně méně než rekordních 86 milionů tun loni. Propad zdůvodňuje nižšími hektarovými výnosy a také ztrátou půdy ve prospěch ruských sil.

Z přístavu Oděsa během dvou dnů vyplulo osm lodí naložených 342 000 tunami zemědělských produktů, které směřují do Afriky, Asie a Evropy. Informovalo o tom v neděli ukrajinské ministerstvo infrastruktury.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist