https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyzkum-topoly-osikovite-na-zmeny-klimatu-reaguji-odlisne-na-ruznych-mistech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výzkum: Topoly osikovité na změny klimatu reagují odlišně na různých místech

3.2.2024 01:37 | BRNO (ČTK)
Osikovec je významnou dřevinou severoamerického kontinentu.
Osikovec je významnou dřevinou severoamerického kontinentu.
Dopady změny klimatu na růst topolů osikovitých nejsou vždy negativní, roli hraje i místo, kde strom roste. Výsledek výzkumu, který dělal brněnský dendrolog Martin Šenfeldr z Mendelovy univerzity v Severní Americe, odborníky překvapil. Očekávali, že dopady klimatických změn budou všude stejné.
 

Badatelé výzkum zahajovali s hypotézou, že odezva bude ve všech pohořích velmi podobná. Z výsledků výzkumu ale vyplývá, že klimatické změny jsou pouze jedním z faktorů ovlivňujících růst stromů, závisí také na geografické poloze pohoří a tamním srážkovém režimu. "Osikovce rostoucí v sušších pohořích Ruby a Jarbidge vykazovaly růstový propad a zvyšující se citlivost na narůstající sucho v důsledku probíhající změny klimatu. V mírně vlhčím pohoří Santa Rosa naopak vykazovaly zrychlení růstu v důsledku postupného nárůstu teplot od roku 1970. Znamená to, že postupující změna klimatu může mít na růst osikovců jak negativní, tak i pozitivní vliv," uvedl Šenfeldr.

Díky variabilitě výsledků vědci vytipovali populace osikovců, které budou klimatickou změnou do budoucna zřejmě nejvíce ohroženy i ty, které z nárůstu teplot budou profitovat. "Způsobem, jak populaci osikovců v době klimatické změny podpořit, je udržování komplexní věkové struktury v oblastech, kde rostou. Je tedy důležité, aby tam byly stromy různého stáří: mladé, středně staré i staré. Pro zdravé odrůstání stromů je také potřeba regulovat početní stavy zvěře. V této oblasti se jedná především o různé druhy jelenců, kteří okusují semenáčky a výmladky, a tím limitují přirozenou reprodukci," uvedl Šenfeldr.

Badatel z Mendelovy univerzity na výzkumu spolupracoval s vědci z Utah State University, Western Aspen Aliance a U.S. Geological Survey. Osikovec je významnou dřevinou severoamerického kontinentu. "Plní celou škálu ekosystémových služeb, jako je například zadržování vody, lesy jsou stanovištěm volně žijících živočichů. Utváří biotopy biologickou rozmanitostí a vynikají také esteticky, když se v podzimním období jejich listy zbarví do sytě žluté barvy, vytváří vizuálně přitažlivý krajinný ráz," uvedl Šenfeldr. Proměny růstu stromů vědci zkoumali pomocí analýzy letokruhů u zhruba 300 stromů v oblasti Great Basin.

Pro svůj výzkum použili vědci dendrochronologickou metodu studia letokruhů. Letokruhové řady zkoumali od roku 1910 do současnosti. Výzkum dělali zhruba u tří stovek stromů ve třech geograficky odlišných oblastech mezi pohořími Sky Islands. Srovnávali souvislost mezi šířkou letokruhů a klimatickými změnami. Závěry výzkumu publikovali vědci v časopise Forest Ecology and Management.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

HH

Honza Honza

3.2.2024 10:59
Ano, na změnu klimatu je možné se připravovat, přírodu uměle řídit. Tyto výzkumy jsou potřebné.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.2.2024 18:12 Reaguje na Honza Honza
Poručíme větru dešti, to tu už bylo.
Lidstvo by se mělo napřed naučit řídit samo sebe, příroda se ošéfuje sama a to miliónkrát lépe.
Odpovědět
HH

Honza Honza

5.2.2024 06:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Ani náhodou! Je to stejná pitomost jako Kausovo liberální hospodářství, kdy vše vyřeší trh: bylo to vidět za Babiše, když selhal úřad kontrolující trh s plynem po Bohemia bankrotu, je to vidět teď při selhání antimonopol. úřadu s monopolem hypermarketů (ještě že inteligentní ministr Výborný něco zachránil, jinak jsme měli ceny o 10% vyšší) a hlavně za Klause to byla velká privatizace - minus bilion rozkradený mafiány jako Kožený, Babiš se taky přiživil!)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.2.2024 17:37 Reaguje na Honza Honza
Člověče nešťastná, co to toho pletete Klause? Já píšu, že člověk má řídit jen sám sebe, tj. nesmí devastovat přírodu a ona se už bude šéfovat sama.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.2.2024 17:41 Reaguje na Honza Honza
Trh vyřeší ekonomiku nejlépe ze všech systémů a plynová krize byla toho důkazem. Burza reagovala zcela správně, když plyn nebyl, letěla cena nahoru a okamžitě se začalo mohutně šetřit. A taky okamžitě všichni další producenti otočili lodě s LNG do Evropy, Norové zvýšili maximálně kapacitu a proto jsme to celé přežili bez fatálních problémů, i když záměrem bylo Evropu totálně rozvrátit.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist