https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyzva-pozaduje-utlumeni-sviceni-v-dobe-zakazu-vychazeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výzva požaduje utlumení svícení v době zákazu vycházení

6.11.2020 18:20 | PRAHA (ČTK)
Autoři upozorňují, že nevyzývají k omezení bezpečnosti, ale upuštění od zbytečného svícení.
Autoři upozorňují, že nevyzývají k omezení bezpečnosti, ale upuštění od zbytečného svícení.
Foto | Pohled 111 / Wikimedia Commons
Na obce i obchody apeluje aktuální výzva proti světelnému znečištění. Její text upozorňuje, že zvláště nyní, kdy platí opatření kvůli epidemii covid-19, je naprosto zbytečné například večerní osvětlení výloh. Za iniciátory o výzvě informoval ČTK Pavel Suchan, předseda odborné skupiny pro světelné znečištění České astronomické společnosti.
 

Výzva apeluje, aby zhasly ty typy osvětlení a poutačů, na které se vzhledem k zákazu vycházení od 21:00, téměř nikdo nedívá. "Reklamní a architektonické osvětlení si teď nikdo neužije - prosíme zhasnout. Vyzýváme také provozovatele obchodů, aby zhasli své výlohy, když od 21 hodin nikdo kolem nechodí, ušetříte si svoje peníze a příroda si od světla odpočine. Obce mohou na dobu zákazu vycházení tlumit své veřejné osvětlení na menší intenzitu," stojí v dokumentu.

Autoři upozorňují, že nevyzývají k omezení bezpečnosti, ale upuštění od zbytečného svícení. "Vyzýváme k ochraně nočního prostředí a přírody, protože jsme její součástí. Zhasněme zbytečná světla. Na ulicích, na parkovištích supermarketů, u památek, na které se nikdo nedívá a v průmyslových areálech, kde nikdo nepracuje," pokračuje výzva. Ta také apeluje na lidi, aby si všímali, zda se v okolí, i na jejich pozemcích, zbytečně nesvítí.

Podle Suchana, který v září o tomto problému hovořil také na senátním veřejném slyšení, se nadbytečné osvícení veřejného prostoru celosvětově zvyšuje až o šest procent ročně. Jen v Česku se takto neúčelně ročně vynaloží energie za dvě miliardy korun.

Příkladem světelného znečištění je podle expertů právě celonoční osvětlení billboardů, parkovišť u nákupních center, nebo veřejné osvětlení směřující jinam než na pozemní komunikace. Znečištění má negativní dopad na ekosystém, který potřebuje střídání světla a tmy, škodí i lidskému zdraví. Ztěžuje totiž tvorbu hormonu melatonin, který je důležitý pro kvalitní spánek a posílení imunity.

V Česku se problematice světelného znečištění věnuje od roku 2017 meziresortní pracovní skupina, která byla ustavena ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO). MŽP také spustilo dotační program pro výměnu světelně a energeticky nevyhovujících lamp v obcích, což má snížit výskyt světelného smogu.

K regulaci světelného znečištění už přistoupili v Itálii, Francii, Španělsku, Chorvatsku, Slovinsku či Německu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

6.11.2020 11:57
A napadlo autory této výzvy, že vypnutí osvětlení u památníků a v obchodech může vést ke zvýšení aktivity u takových skupin jako jsou vandalové a zloději?
Odpovědět

Jan Šimůnek

6.11.2020 11:58
Problém vidím v tom, že řada těch osvětlení je prevencí proti zlodějům a jiným otrapům, kterým tma vyhovuje a kryje jejich nekalé aktivity. Osvětlení potřebují i např. bezpečnostní kamery.
Ledaskde by se jistě zhasnout dalo, ale zrovna ty výlohy a parkoviště kolem nákupních center jsou asi z tohoto hlediska potřebné.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

6.11.2020 19:43 Reaguje na Jan Šimůnek
Odhalil jste úmysly signatářů výzvy :) Víte, jak se při tom světle špatně recyklují kovy?
Odpovědět

Jan Šimůnek

7.11.2020 08:02 Reaguje na Daniel Višňovský
Já považuji signatáře této výzvy za naivní a odtržené od reality, jimž tyto souvislosti prostě nedocházejí.
Odpovědět

Martin Švancar

6.11.2020 14:42
Měsíc by se měl taky vypnout, protože produkuje obrovské světelné znečišištění.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

6.11.2020 16:08 Reaguje na Martin Švancar
Ovšem největší světelné znečištění produkuje Slunce, jen vyleze nad obzor, už je jasný den a ani hvězdička není vidět prostým okem.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

7.11.2020 17:26 Reaguje na Jiří Daneš
Skvělý nápad. Kde se dá vypnout slunce? -)))
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist