https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vznik-tornada-nelze-prisuzovat-zmene-klimatu-rikaji-vedci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vznik tornáda nelze přisuzovat změně klimatu, říkají vědci

29.6.2021 12:05 | PRAHA (Ekolist.cz)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
K hledání souvislostí mezi tornádem, které se minulý týden prohnalo jihem Moravy, a změnami prostředí je potřeba přistupovat velmi opatrně. Tak by se dala shrnout vyjádření vědců, kteří se zabývají počasím, jeho projevy a trendy. „V roce 1119 byla česká krajina člověkem jen velmi slabě ovlivněna a přesto tehdy Kosmas zaznamenal naše první tornádo, jehož sílu odhadujeme minimálně stupněm F3,“ říká Miloslav Müller, geograf z Přírodovědecké fakulty UK a vědecký pracovník Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR. Podobně opatrně přistupují k problematice i další vědci, kteří se tornády na českém území zabývají. Někteří si nepřejí být v této souvislosti vůbec uváděni.
 

„Tornádo je totiž výsledkem složitých procesů uvnitř bouřkového oblaku, z něhož se spouští k zemskému povrchu, a je mu jedno, jestli na něm narazí na les, půdu nebo vesnici,“ pokračuje Müller.

Na území České republiky se podle ČHMÚ vyskytnou tornáda maximálně v řádu jednotek za rok, v naprosté většině slabých. Některý rok se neobjeví tornádo žádné, poslední bylo zaznamenáno v roce 2018. Nicméně už v minulosti se na našem území vyskytla řada tornád o síle F3 Fujitovy stupnice, kdy se rychlost větru pohybuje od 219 do 263 kilometrů za hodinu. „Jelikož jsme se tornádům v historii Českých zemí věnovali v řadě studií, víme, že se u nás vyskytovala i tornáda síly F3. Nejlépe vypovídajícím je mapa ČR s místy výskytu tornád síly F2-F3 v letech 1119-2019 (Brázdil et al. 2020). Během této doby se na našem území vyskytlo nejméně 15 prokázaných tornád o síle F3, přičemž 10 z nich ve 20. století, kdy máme nejvíce dostupných dat,“ uvedli na své facebookové stránce pracovníci Oddělení klimatologie z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

V souvislosti s překvapivostí a silou, kterou se tornádo prohnalo oblastní Hodonínska a Břeclavska, se na sociálních sítích objevily spekulace spojující tento extrémní jev s klimatickou změnou. Český hydrometeorologický ústav však tuto souvislost nepotvrzuje. „Výskyt tornáda dne 24. 6. 2021 na Břeclavsku a Hodonínsku nelze připisovat globálním změnám klimatu. Jedná se o přirozený výkyv cirkulace, podobně jako u povodní nebo sucha, horkých vln apod. V žádném případě tento výskyt neznamená, že bychom těchto jevů měli očekávat více. Další srovnatelně silné tornádo je málo pravděpodobné, ale nelze jej samozřejmě vyloučit (letos, za několik let, v tomto století, …), stejně jako nelze vyloučit jakýkoliv jiný extrémní přírodní jev,“ uvedl ČHMÚ ve své tiskové zprávě.

„Důležitější otázkou je, zda se vlivem současného oteplování jejich četnost a/nebo intenzita zvyšuje,“ uvádí Miloslav Müller.A k tomu zatím kompetentní vědci nemohou mnoho říci. „Pro Evropu není analýza trendu možná, protože chybí data. Mohu nabídnout pouze výsledky z USA. Silných tornád, jejichž záznamy nejsou tak citlivé na měnící se metody pozorování, tam poněkud překvapivě spíše ubývá, říká Müller.

Klimatologové, a to i čeští, nicméně už dlouhá léta upozorňují, že se zvyšuje extremita počasí. Například ve studii ČHMÚ z roku 2019 je uvedeno, že se bude zvyšovat i četnost extrémních konvektivních jevů. „Na tom není třeba nic měnit a včerejší tornádová informace ČHMÚ s tím není v rozporu. Na základě dostupných dat a analýz těchto jevů v Česku nelze učinit závěr, že by se četnost tornád zvyšovala. Nelze učinit ani závěr, že by se zvyšovala jejich intensita,“ komentuje vyjádření ČHMÚ klimatolog Radim Tolasz.

„Případů zaznamenaných tornád je u nás tak málo, že spekulovat o trendech není úplně správné, když už bych to udělal, tak vidím, že po roce 2008 došlo u nás k poklesu jejich četnosti u slabších i u silnějších. Asi se shodneme, že příčinu nebudeme hledat v zeslabení vlivu změny klimatu na tyto jevy,“ doplňuje.

Klimatolog zároveň poukazuje na to, že teplota a vlhkost nejsou jedinými podmínkami pro vznik tornád. „Není sporu o tom, že některé podmínky nutné pro vznik tornád (teplota, vlhkost) jsou změnou klimatu ovlivněny tak, že bychom vyšší výskyt silných bouří očekávat měli (podmínky pro jejich vznik se zlepšují). Jiné (např. podle zahraničních studií intensita střihu větru) naopak (podmínky pro jejich vznik se zhoršují),“ vysvětluje Radim Tolasz.

„Přítomnost silných bouří je podmínkou pro vývoj tornáda, neznamená však jednoznačně i jeho přítomnost. Bez ohledu na sílu bouře se může, ale nemusí tornádo vyskytnout. Takovou ‚nezávislost‘ vzniku tornáda na podmínkách u jiných extrémů nenajdeme,“ popisuje klimatolog a dodává analogii: „Když bude hodně pršet, bude povodeň. Když pršet nebude, bude sucho. Když se vyskytne supercelární bouře, může/nemusí vzniknou tornádo. Proto není možné vznik tornáda přisuzovat změně klimatu.“


reklama

 
foto - Kováříková Zdeňka
Zdeňka Kováříková
Autorka je redaktorkou Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (53)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

29.6.2021 12:51
Neříkám tak ani tak, ale na moje slova dojde.

Páni klimatologové jsou extrémně opatrní, což v době silné ropácké agresivity je asi naprostá nutnost.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.6.2021 12:30 Reaguje na Pavel Hanzl
Nebo taky zdravý rozum ...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.7.2021 12:52 Reaguje na Svatá Prostoto
Samozřejmě, z jednoho případu nikdo soudný závěr neudělá. I když ví, že to souvisí.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

29.6.2021 13:50
Pro můj úsudek je směrodatný šestý odstavec, zbytek je povinná omáčka.
Odpovědět
va

vaber

29.6.2021 16:47
tornáda se vyskytují v teplejších oblastech než je naše ,nevím kde se vyskytlo tornádo nejvýše na severu, ale pokud se začnou vyskytovat u nás, zřejmě se stáváme teplejší oblasí ,je to počasím nebo změnou klimatu?
,,Nelze učinit ani závěr, že by se zvyšovala jejich intensita,, vzpomíná někdo ,že by tak silné tornádo u nás v minulosti bylo
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.6.2021 17:04 Reaguje na vaber
Tohle je už klimatická změna (stáváme se teplejší oblastí), ale jedna vlaštovka jaro nedělá. Až tu proběhne třeba páté tornádo, bude to jasné.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

29.6.2021 17:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Těch "vlaštovek" vidím více než jednu. Povodně, mimořádné (možná až pětisetleté) sucho, větrné kalamity, zimy beze sněhu... To, co proběhlo za posledních 25 let, je obrovský rozdíl oproti 60.-70. letům, kdy klíma bylo úplně jiné, vyrovnanější, bez tak častých extrémů. Takto zkoncentrované extrémy vypovídají o změně celkem jasně.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.6.2021 18:03 Reaguje na Karel Zvářal
Jistě, jede to děsivě rychle a hlavně to nemá žádnou brzdu ani dno.

Odhaduji, že v téhle dekádě už budeme mít silné problémy a v další se to ještě zhorší.

Tohle tu tvrdím už dost dlouho a jsem považován za pitomce a strašílka, ropáci ještě vůbec žádnou změnu klimatu nezaznamenali a melou pořád ty své nesmysly o podvodech kvůli dotacím. Neskutečný.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

29.6.2021 18:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Já se vždycky při/po podobných událostech ptám, kde jsou všechny ty kartářky, vědmy ap., které odírají lidi svými předpovědmi jejich budoucnosti, ale takové obecné apokalypsy je zaskočí stejně, jako posledního Otíka. Ale tyto podvody nikdo neřeší...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.6.2021 20:18 Reaguje na Karel Zvářal
A měl by to někdo řešit? Když jsou lidi blbí a věří kartářkám, je to jejich věc....
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

29.6.2021 20:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Řekl bych, že víc než klimatologům.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.6.2021 21:21 Reaguje na Karel Zvářal
Tomu nerozumím. Čtyři příspěvky nahoře píšete, že se klima evidentně a viditelně změnilo (což říkají klimatologové a ví i proč) a teď tvrdíte opak.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

29.6.2021 21:30 Reaguje na Pavel Hanzl
Basa tvrdí muziku, já říkám stále to samé.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

29.6.2021 22:02 Reaguje na Karel Zvářal
Mám ten dojem, že jste v dětství hltal Jiráska a jeho Proti (úplně) všem:-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.6.2021 10:54 Reaguje na Karel Zvářal
Vůbec jsem nepochopil, co těmi tajemnými náznaky zkoušíte sdělit....
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

29.6.2021 20:40 Reaguje na Pavel Hanzl
A zapomněl jsem dodat, že kdejakému vygůglenému blábolu, který automaticky předkládají jako boží slovo.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

29.6.2021 17:44
S oteplením dochází k vyrovnání teplot den/noc zima/léto rovník/pól. To už sledujeme nyní - nejvíc se otepluje ve vyšších zeměpisných šířkách. Toto teplotní vyrovnání vede k nižším větrům, ale i slabším mořským proudům, které žene hlavně teplotní gradient.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

29.6.2021 18:00
Tornáda jsou jev meteorologický, stejně jako bouřky, sucho či mírné počasí. Jenže klimatická změna mění díky větší koncentraci energie tyto počasní jevy (vichřice a tornáda) do extrémnější podoby. A zvyšuje jejich pravděpodobnost výskytu i na území, kde se dříve vyskytovaly jen opravdu sporadicky.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

29.6.2021 20:28 Reaguje na Katka Pazderů
No a když se podíváte, co předpokládají vědci o počasí v době, kdy bylo podstatně tepleji než dnes, tak zjistíte, že tolik nefoukalo: "... there was a less severe temperature difference between the Equator and the poles than exists today. Despite this decreased temperature gradient, there was a marked difference in marine invertebrates from northern higher latitudes—the boreal realm—and the tropical Tethyan realm. Decreased latitudinal temperature gradients probably led to decreased zonal winds."
https://www.britannica.com/science/Jurassic-Period
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.6.2021 21:27 Reaguje na Richard Vacek
Kdy bylo naposled "podstatně tepleji" než dnes??
Odpovědět
RV

Richard Vacek

30.6.2021 08:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Můžete se podívat, do jaké katastrofy jsme se řítili. Při poklesu CO2 pod 120 ppm by začaly mít problém s růstem rostliny a hrozil by konec vyššího života. Po 80% biologické historie země bylo podstatně tepleji než dnes.

https://web.archive.org/web/20091027050237/http://ff.org/centers/csspp/library/co2weekly/2005-08-18/dioxide_files/image002.gif
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.6.2021 11:00 Reaguje na Richard Vacek
Žijete asi na Paroubkově Marsu, protože nějakých 120 ppm CO2 v atmosféře Země je asi nějaká bájná hodnota a biologicá historie Země nemá se současným ekosystémem skoro nic společného.

Ten se vyvinul za milióny let právě v koncentracích 200 - 300 ppm a v teplotách -8°C až nula - tj. současný stav.

Jenže my máme dnes asi 410 ppm (za 50 let se ta hodnota zdvojnásobila) a teplota už opouští velmi rychle horní hranici.
Což v historii vždy znamenalo kolaps.
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

30.6.2021 11:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Opět opakujete tu samou pitomost, že se koncentrace CO2 za posledních 50 let zdvojnásobila. Není to pravda.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.6.2021 11:07 Reaguje na Karel Tejkal
Dejte link, kde se to vysvětluje.
Já mám jen tenhle, kde se to tvrdí:
https://www.info.cz/podcasty/interview/za-poslednich-50-let-se-koncentrace-oxidu-uhliciteho-zdvojnasobila-je-potreba-s-tim-neco-delat-rika-reditel-ep-energy-tomas-david
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

30.6.2021 11:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Před 50 lety byla koncentrace CO2 cca 350 ppm. Např. https://faktaoklimatu.cz/infografiky/cykly-koncentrace-co2
Neumíte pracovat s informacemi. Jste aktivista demagog.
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

30.6.2021 11:25 Reaguje na Karel Tejkal
Opravuji 320, ale to na věci mnoho nemění.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.7.2021 13:17 Reaguje na Karel Tejkal
Dobře, omlouvám se, ten dvojnásobek jsem si fakt neověřil, jsem za zeleného debila oprávněně.......
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.7.2021 13:21 Reaguje na Pavel Hanzl
Jenže dnes stoupá koncenrace CO2 o 2,59 ppm ROČNĚ!!!
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

29.6.2021 19:15
"Může to znamenat, že se změnou klimatu přicházejí některé fenomény meteorologie i do našich končin?" Mohou za tornáda klimatické změny?
Tím, jak se otepluje, tak je málo pravděpodobné, že by to přinášelo větší počet tornád nebo že by byla silnější. V historii byla zaznamenána i velmi silná tornáda třeba v Sovětském svazu na severu, kde je relativně chladné klima.
"Mohou za tornáda klimatické změny?
Co se týká tornád, tak je to sporné. Otepluje se, mění se klima, a tím pádem bychom mohli očekávat více tornád, tak to není. Tornáda tady byla vždycky, dokonce první zaznamenané tornádo je z roku 1119, podle toho popisu je jednoznačné, že se jednalo o tornádo, to bylo tehdy v Praze. A ta tornáda tady byla po celou dobu historie.
Zdroj: https://www.idnes.cz/.../radar-tornado-jizni-morava-mrak..."
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

29.6.2021 19:16 Reaguje na Vladimir Mertan
https://www.idnes.cz/technet/veda/radar-tornado-jizni-morava-mrak-supercela-meteorolog-predpoved-vitr-vir-vzuchu.A210625_165917_veda_alv?
Odpovědět
va

vaber

30.6.2021 13:01 Reaguje na Vladimir Mertan
je úpně jedno zdali za tornáda může počasí nebo změna klimatu,vše se točí kolem jiných otázek:
Je současné oteplování planety mimo běžné výkyvy teplot, kdy se zastaví a může růst teploty ohrožovat samotnou existenci života na planetě ,zavinil to člověk a dokáže s tím něco udělat?
na takovou otázku nezná odpověď žádný ,ani ten největší odborník ,může o tom učeně mluvit nebo odmítnout jako blbost, ale vše má svůj konec, to je naprosto jisté
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.7.2021 16:23 Reaguje na vaber
Tyhle problémy jsou už dávno vyřešené, jen vy o tom nevíte.
Nejdále je asi Postupimský ústav klimatických změn:

https://www.respekt.cz/tydenik/2019/16/klima-vstupujeme-do-temneho-veku
Odpovědět
va

vaber

3.7.2021 07:57 Reaguje na Pavel Hanzl
už je to vyřešené?
malé děti taky věří všemu co jim kdo napovídá ,do té doby než začnou používat rozum ,ale nmnozí zůstanou malými dětmi stále
Respekt, fuj ten nečtu , ten je pro pomatence kterým věší bulíky na nos
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.7.2021 08:40 Reaguje na vaber
Nemusíte číst Respekt, ale ten člověk je vědec z toho institutu a světově uznávaný odborník.

Malé děti věří tomu, že Země je kulatá a obíhá kolem Slunce do té doby, než dostanou rozum, jenže někteří zůstanou malými dětmi stále.
Ti rozumní pochopí, že země je placatá.
Odpovědět
va

vaber

7.7.2021 08:43 Reaguje na Pavel Hanzl
světově uznávaný odborník ,nikdy nemůže říci že zná odpovědi na takové otázky,
pokud tvrdí že je zná ,buď je šarlatán nebo Pán Bůh,
to ale někteří a v Respektu, nepochopí
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

29.6.2021 19:17
Ak tornáda trafia úplne neobývané oblasti, často o nich ani nevieme. To má významný vplyv na štatistiku tornád. Aj preto sa nedá veľmi robiť ich klimatologický výskum.
Ako to myslíte? Či je ich teraz viac ako v minulosti, nevieme veľmi dobre posúdiť, lebo nemáme záznamy z minulosti. Dnes má každý smartfón, a tak máme často videá z udalostí, ktoré by sme v minulosti skúmali len podľa zanechaných škôd, ak nejaké boli. https://tech.sme.sk/c/22690141/tornado-na-morave-meteorolog-rozhovor.html
Odpovědět
JO

Jarka O.

29.6.2021 20:35 Reaguje na Vladimir Mertan
Souhlasím s vámi. Kvůli řídkému osídlení některá tornáda vůbec nebyla zaznamenané. I V. Cílek řekl, že zvěsti o vlivu klim. změny na tornáda nemá rád.
Odpovědět
va

vaber

30.6.2021 13:41 Reaguje na Jarka O.
já chápu klima jako počasí které v nějaké oblasti převládá, klimatická změna znamená ,že v oblastech planety se změní klima ,tedy bude tam převládat jiné počasí ,
o vzniku tornáda samozřejmě rozhoduje počasí,
ale odborníci možná mají jinou definici klimatu a počasí
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.7.2021 08:43 Reaguje na vaber
A globální klimatická změna znamená, že se to počasí změní všude.
Odpovědět
MM

Milan Milan

29.6.2021 20:47
Změna klimatu nastane teprve až politici a ekoterorističtí šílenci ve snaze prosadit své šílenosti a zabránit dosavadní "pomyslné změně klimatu" překročí nějaký rubikon. To bude teprve pro svět katastrofa. A protože šílenosti v omezování a regulaci lidí se teď v pomyslné pandemii Sars 2-cov nacvičuje tak tato doba nastane. Doufám,že se včas najde dostatečné síla normálních lidí, aby tyto idioty i s jejich přisluhovači vypráskali do historie......
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.6.2021 21:26 Reaguje na Milan Milan
Klima se mění stále rychleji, důkazů existují milióny.

Zkuste navrhout řešení. Co má lidstvo dělat, aby se za pár desetiletí neuvařilo ve vlastní šťávě.

Koncentrace CO2 v atmosféře se za posledních 50 let zdvojnásobila.
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

29.6.2021 22:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Koncentrace CO2 v atmosféře za posledních 50 let sice vzrostla, nikoli však na dvojnásobek. Proč si pořád vymýšlíte takové hovadiny?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.6.2021 11:04 Reaguje na Karel Tejkal
Co kdybyste se napřed zamyslel, než začnete urážet?
https://www.info.cz/podcasty/interview/za-poslednich-50-let-se-koncentrace-oxidu-uhliciteho-zdvojnasobila-je-potreba-s-tim-neco-delat-rika-reditel-ep-energy-tomas-david
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

30.6.2021 12:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Co kdybyste si informace ověřoval z relevantnějších pramenů?
To je stejný problém jako se studenokrevnými ještěry v druhohorách nebo se starověkým měřením velikosti Země.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.7.2021 19:28 Reaguje na Karel Tejkal
Ten oxid jsem si neověřil, to se omlouvám, ale vy fakt nevíte, že druhohorní ještěři byli z velké části studenokrevní?
A fakt si myslíte, že když uděláte celou sérii velmi hrubých chyb, že můžete dostat prakticky úplně přesný výsledek??
Odpovědět
Pe

Petr

30.6.2021 02:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Lidé nechtějí žádná řešení, v konzumu je jim dobře. Konzum způsobuje drogovou závislost a závislý se své drogy dobrovolně nevzdá.

A jeden hezký citát: Kdo chce mít oči zavřené, ten je neotevře, protože ví, že by mohl vidět co nechce.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.6.2021 11:05 Reaguje na Petr
Dobrovolně se nevzdá, takže to půjde násilím.
Což bude daleko horší, krutější a mohlo by to být pro lidstvo zcela fatální.
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

30.6.2021 12:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Něco jako konečné řešení?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.6.2021 12:49 Reaguje na Karel Tejkal
Jistě. Ale v tisícinásobném rozsahu.
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

30.6.2021 16:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Šest milionů krát tisíc je šest miliard.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.7.2021 13:19 Reaguje na Karel Tejkal
Však to píšu, lidstvo má něco víc jedinců a třba to někdo přežije. (ne dlouho)
Odpovědět
JO

Jarka O.

29.6.2021 22:05 Reaguje na Milan Milan
Nestrašte radši. Ale chtě nechtě mi to taky tak připadá. Tak si užívejme dne.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

30.6.2021 09:52 Reaguje na Milan Milan
Jojo, vše je pomyslné a všichni jsou ekoteroristi. :D Asi si pletete diskuzi. Sraz opičáků Volného je jinde. :D
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist