https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vznikl-hudebni-atlas-hub-pracovaly-na-nem-desitky-muzikantu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vznikl hudební atlas hub, pracovaly na něm desítky muzikantů

13.6.2019 00:06 | BRNO (ČTK)
Zatímco knižní atlas hub je běžnou součástí českých domácností, hudební atlas je úplnou novinkou.
Zatímco knižní atlas hub je běžnou součástí českých domácností, hudební atlas je úplnou novinkou.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zatímco knižní atlas hub je běžnou součástí českých domácností, hudební atlas je úplnou novinkou. Připravilo jej vydavatelství Indies Scope. CD nazvané Houbeles musicus tvoří přes 20 písní, před každou skladbou je navíc ještě čtená hádanka v podání Arnošta Goldflama. Autorkou hudby je Alžběta Trojanová, na desce pracovalo skoro 50 muzikantů a herců, třeba členové kapel Traband a The Plastic People of the Universe.
 

Předlohou hudebního alba je veršovaný atlas hub pro děti Houbeles pictus autora Petra Maděry. Pro účely nahrávky vzniklo také několik nových textů, které se v knize neobjevily.

Hudební zpracování textů vychází z tradic české a moravské lidové hudby, je však inspirováno také prvky jazzu, swingu, blues, rocku a world music. "Hudební pojetí vždy vychází z textu, týkajícího se konkrétní houby," uvedla Trojanová.

Například v písni Lov na lišky zní tradiční nástroje a harmonie lovecké hudby a skladbu Kozák doprovází nástroje slovenských pastevců v rytmu kozáckých tanců. "Masák" čili růžovka se roztančí v houpavém swingu, Houba na nádobí zpívá blues o své touze stát se skutečnou houbou. "Jedůvky a prašivky" mají rockový ráz.

"V písních často zaznívají dechové nástroje, které svým charakterem do světa hub zapadají - jejich hudební výraz může evokovat jakousi 'neobratnost' či 'poťouchlost' jednotlivých hub, a vnášet tak i do hudby prvek humoru, který je všudypřítomný také v textu knihy," popsala Trojanová.

V některých písních zní exotické nebo méně známé nástroje, jako je sitár, lidová harfa, koncovka či harmonium. K jedlým houbám se vážou zpravidla akustické nástroje, k jedovatým také ty elektrické. Cílem hudebního zpracování je podpořit v dětech cit pro rozmanité hudební harmonie a nálady. Texty mají zaujmout jak děti, tak dospělé.

"Věřím, že děti netouží po primitivním zjednodušení, ke kterému se často uchylují dospělí ve snaze, aby se světu dětí zalíbili. Mají rády autenticitu a pestrost, kterou vidí také v životě - a tu se snažím touto nahrávkou nabídnout," uvedla Trojanová.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist