https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/web-moudra-mesta-ukazuje-jak-se-vyporadat-s-klimatickou-zmenou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Web Moudrá města ukazuje, jak se vypořádat s klimatickou změnou

18.5.2018 00:50 | BRNO (ČTK)
Různá řešení, jak se vypořádat s klimatickou změnou ve městech, nabízí webový portál www.moudramesta.cz. Klimatická změna ve městech se nejcitelněji projevuje v tom, že v létě je ve městech stále nesnesitelnější horko kvůli velkým asfaltovým či betonovým plochám, a projevuje se tu i sucho vzhledem k tomu, že srážky padají méně často s větší intenzitou a rychle odtékají bez užitku pryč. / Ilustrační foto
Různá řešení, jak se vypořádat s klimatickou změnou ve městech, nabízí webový portál www.moudramesta.cz. Klimatická změna ve městech se nejcitelněji projevuje v tom, že v létě je ve městech stále nesnesitelnější horko kvůli velkým asfaltovým či betonovým plochám, a projevuje se tu i sucho vzhledem k tomu, že srážky padají méně často s větší intenzitou a rychle odtékají bez užitku pryč. / Ilustrační foto
Foto | ntr23 / Flickr.com
Různá řešení, jak se vypořádat s klimatickou změnou ve městech, nabízí webový portál www.moudramesta.cz. Po roční práci jej spustil spolek Nesehnutí, který se věnuje ekologii a trvale udržitelnému rozvoji měst. Portál nabízí vyzkoušená opatření ze zahraničí, kontakt na odborníky a možnost konzultací s nimi. Podle Hany Chalupské z Nesehnutí by měla česká města připravovat komplexní strategii, jak města na změnu připravit. Řekla to na dnešní tiskové konferenci.
 

Klimatická změna ve městech se nejcitelněji projevuje v tom, že v létě je ve městech stále nesnesitelnější horko kvůli velkým asfaltovým či betonovým plochám, a projevuje se tu i sucho vzhledem k tomu, že srážky padají méně často s větší intenzitou a rychle odtékají bez užitku pryč.

"V Česku zatím příklady dobré adaptační praxe chybí, nejsou příliš rozšířeným trendem. Na webu bude návod pro všechny, kteří mají chuť a možnost něco pozitivního se svým městem udělat," uvedl za Nadaci Partnerství Martin Nawrath.

Podle tvůrců webu je klíčové, aby politici spolupracovali s lidmi a své záměry jim vysvětlovali. "Lidé nikdy myšlenky politiků nepřijmou za vlastní, pokud jim je nevysvětlí a nedebatují s nimi," řekl Nawrath.

Podle Gabriela Kurtise, který je ředitelem Galerie architektury Brno, nedonutí ke změnám města neziskové organizace, která se těmto tématům věnují, ale spíš sucho a klimatické výkyvy. Sucho trápilo Česko v letech 2015 a 2017 a i letos je nedostatek vody již na jaře velmi výrazný. "Architektura i urbanismus sídel se může na tuto změnu připravit. Politici, kteří kandidují do zastupitelstev, a chtějí toto téma zvednout, se mohou podívat na web a řadu věcí si vztáhnout na svoje město," řekl Kurtis.

Na webu jsou i případové studie, které reprezentují to, co se povedlo například ve Vídni, Kodani i jiných západoevropských městech. "Na západě už obvykle strategie mají, my často řešíme jednotlivosti, když se provalí nějaké aktuální téma," řekl Kurtis. K politikům chtějí tvůrci webu myšlenky dostat pomocí různých komunikačních kanálů a jelikož sídlí v Brně, předpokládají, že v něm to půjde i osobním kontaktem.

Web má být živý, což znamená, že pokud někde fungují opatření, která mohou být inspirativní pro ostatní, je možné je jeho prostřednictvím sdílet.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist