https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/web-nekrmbrouka.cz-nabizi-kompletni-navod-jak-mohou-drobni-majitele-lesu-bojovat-s-kurovcem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Web nekrmbrouka.cz nabízí kompletní návod, jak mohou drobní majitelé lesů bojovat s kůrovcem

10.9.2019 12:10 | PRAHA (Ekolist.cz)
Pro drobné majitele lesů může být kůrovec pohroma. Nebo také příležitost, když ho včas odhalí. Ilustrační snímek.
Pro drobné majitele lesů může být kůrovec pohroma. Nebo také příležitost, když ho včas odhalí. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | KRNAP
V Česku je zhruba 300 tisíc drobných vlastníků lesa. A ti se snadno mohou dostávat do situací, s nimiž si nemusí vědět rady. Proto se autoři projektu www.nekrmbrouka.cz pokusili o co nejsrozumitelnější představení nejpodstatnějších opatření, kterými jde s rozvojem kalamity bojovat, a to formou videí na portále YouTube.
 

Před začátkem jarního rojení bylo zveřejněno video, které názorně ukazuje, jak lýkožrouta smrkového vyhledávat. V srpnu bylo dokončeno video, které komplexně popisuje problematiku ochrany lesa před lýkožroutem smrkovým, a kromě příznaků napadení zmiňuje i formy obrany porostů a asanace kůrovcového dříví.

„I když se kůrovcová kalamita rozvinula na většině území, přesto mohou účinná opatření kalamitu velmi významně zpomalit. Vlastníkům, zejména bez lesnického vzdělání, doporučujeme hlavní postupy i kontakty, kam se lze obrátit pro pomoc,“ říká odborný garant projektu Petr Zahradník z Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti.

„Zachování lesů a trvale udržitelného hospodaření v nich by mělo být v zájmu celé společnosti, ale zejména v zájmu samotných vlastníků lesů. Hodnota uchráněných smrkových porostů zcela jistě v budoucnu významně vzroste. V současné době je potřeba, aby všichni vlastníci své lesy pravidelně navštěvovali a kontrolovali, zda se i u nich nevyskytují napadené stromy," uvedl Stanislav Slanina z PEFC ČR, který je spolutvůrcem portálu.

„Vlastníci, kterým se podaří rozvoj kalamity zpomalit, získávají obrovskou příležitost k nastartování přirozené obnovy. Ta se obvykle na plochách, kde dochází k systematickému a pečlivému boji s kůrovcem začíná poměrně rychle objevovat a vlastníkům lesů ušetří náklady na umělou obnovu," dodává Jan Příhoda z časopisu Lesnická práce.

"Pokud se ale kalamita rozvine do plošné devastace, jako nyní vidíme například na jihu Vysočiny, čeká vlastníky lesů velmi nákladné a komplikované zalesňování vyschlých kalamitních ploch,“ dodává Jan Příhoda.

Portál www.nekrmbrouka.cz CZ navštívilo během necelého půl roku 20 000 uživatelů a stránka má více než 60 000 zobrazení. Informace včetně videí jsou průběžně aktualizovány o nové poznatky či úpravy legislativy.

Web spustily Lesnická práce a PEFC Česká republika s odbornou garancí Lesní ochranné služby Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist