https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/wikipedie-nebude-prijimat-dary-v-kryptomenach-kvuli-ekologii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Wikipedie nebude přijímat dary v kryptoměnách kvůli ekologii

3.5.2022 11:43 | NEW YORK (ČTK)
Uživatelé podporující zastavení procesu se převážně obávají energeticky náročných mechanismů u kryptoměn.
Uživatelé podporující zastavení procesu se převážně obávají energeticky náročných mechanismů u kryptoměn.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Wikimedia Foundation, nezisková organizace, která stojí za internetovou encyklopedií Wikipedie, přestane přijímat dary v kryptoměnách kvůli obavám z jejich negativního dopadu na životní prostředí. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na prohlášení organizace.
 

"Začali jsme s přímým přijímáním kryptoměn v roce 2014 na základě žádostí našich komunit dobrovolníků a dárců," uvedla organizace. "Toto rozhodnutí činíme na základě nedávné zpětné vazby od stejné komunity," dodala.

Wikimedia Foundation zruší svůj účet u poskytovatele kryptoplateb Bitpay a také všechny přímé metody přijímání kryptoměn jako darů.

Návrh zaměřený na tuto problematiku byl podán na začátku tohoto roku a hlasování a diskuse o tom, zda by Wikimedia Foundation měla přestat přijímat dary v kryptoměnách, se zúčastnilo necelých 400 uživatelů. Většina z nich hlasovala pro návrh v poměru 232 ku 94. Uživatelé podporující zastavení procesu se převážně obávají energeticky náročných mechanismů u kryptoměn.

Někteří členové komunity Wikipedie se postavili proti návrhu. Upozornili na to, že existují méně energeticky náročné možnosti a kryptoměny jsou výhodnější při poskytování darů pro lidi v represivních zemích.

Dopad rozhodnutí však bude v kontextu financování Wikimedia Foundation zanedbatelný, upozornila agentura Bloomberg. V posledním finančním roce tvořily celkové dary v kryptoměnách pouze 0,08 procenta celkových příjmů organizace.

Wikipedie byla založena v USA v roce 2001. Princip encyklopedie spočívá v tom, že její uživatelé sami píší a editují texty jednotlivých článků. Česká verze zahájila činnost v květnu 2002.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ad

3.5.2022 12:13
Jediná transakce Bitcoinu je více než 100kg CO2. https://ceskeforum.com/viewtopic.php?f=195&t=15587

Je tu Bitcoin Lightning network, ale jaké procento celkových BTC plateb je v ní uskutečněno?

Třeba Solana je energeticky mnohem přívětivější https://www.tronweekly.com/solana-network-energy-report/
Odpovědět
MG

Michal Gregor

3.5.2022 17:52 Reaguje na
Byl bych opatrný s takovým tvrzením. Víte vůbec něco o technologii bitcoinu? https://gregi1337.medium.com/bitcoin-vs-environment-48b779cb1b44
Odpovědět
VK

Vl K

4.5.2022 06:25 Reaguje na Michal Gregor
Přesně tak. Stručně: bitcoin využívá nadprůměrně levnou elektřinu, což je většinou obnovitelná nebo energii, která by se stejně "vyhodila/nevyužila".
A vždy mi tam chybí informace, kolik stojí současný bankovní systém jako celek. U bitcoinu, ať se dopočítáme jakéhokoliv údaje, tak to je vše (navíc někde to decentralizované těžení bitcoinů současně vytápí domy). Kolik poboček bank, centrálních bank, kanceláří musíme připočítat jako nutné zlo k "levnému" provozu transakcí.
Nemluvě o tom, že s počtem transakcí klesají náklady. Zvláště u bitcoinu, kde nákladovost transakce má úplně jinou závislost (ne dle počtu transakcí, ale dle počtu těžařů)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist