https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/wmo-koncentrace-co2-v-ovzdusi-dosahla-dalsiho-rekordu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

WMO: Koncentrace CO2 v ovzduší dosáhla dalšího rekordu

22.11.2018 10:39 | ŽENEVA (ČTK)
Množství oxidu uhličitého (CO2) v atmosféře bylo v loňském roce opět rekordní. Ilustrační snímek.
Množství oxidu uhličitého (CO2) v atmosféře bylo v loňském roce opět rekordní. Ilustrační snímek.
Licence | Volné dílo (public domain)
Množství oxidu uhličitého (CO2) v atmosféře bylo v loňském roce opět rekordní. Oznámila to dnes Světová meteorologická organizace (WMO), která je agenturou OSN. Koncentrace jednoho ze skleníkových plynu dosáhla 405.5 ppm (částic na milion). V roce 2016 to bylo 403,3 ppm, v roce 2015 400 ppm. Podle WMO to přitom nevypadá, že by se měl stoupající trend v dohledné době změnit.
 

"Nepozorujeme známky obratu trendu, který přispívá k dlouhodobé změně klimatu, stoupání hladiny moří, okyselování moří a extrémnějšímu počasí," varovala WMO ve své výroční zprávě, kterou dnes zveřejnila v Ženevě.

Podle ní v loňském roce vzrostla také koncentrace dalších skleníkových plynů v atmosféře - metanu a oxidů dusíku.

"Bez snížení emisí CO2 a dalších skleníkových plynů bude mít změna klimatu na Zemi ničivé a nezvratné následky," varoval generální tajemník WMO Petteri Taalas. Podle něj byla takto vysoká koncentrace CO2 v ovzduší naposledy před nejméně třemi miliony let. "Šanci něco s tím udělat jsme téměř promeškali," dodal.

Odborníci z meteorologické agentury OSN dnes varovali také před látkou trichlorfluormethan, známou také pod názvem freon-11 nebo zkratkou CFC-11, která stejně jako jiné látky ze skupiny freonů poškozuje ozonovou vrstvu. Freony mají nízký bod varu a v minulosti se proto používaly v chladicích zařízeních. Používání CFC-11 je kvůli negativnímu vlivu na životní prostředí zakázané, podle WMO se ale ve východní Asii zjevně dál vyrábí. Aktuální zpráva varuje, že pokles koncentrace CFC-11 v atmosféře se od roku 2012 začal výrazně zpomalovat.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

22.11.2018 15:44
Jednoduché. Na výrobu 1GJ obnovitelné energie je třeba 4GJ fosilních paliv. Čím více OZE, tím více skleníkových plynů. Ochrana přírody nejde kombinovat s ekologismem. A třetí cesta neexistuje. Buď chránit přírodu, nebo podporovat OZE a jejich producenty. ( třeba ANOfert)
Odpovědět

Jan Šimůnek

23.11.2018 08:12
@Michal Ukropec
Souhlas. Nejvíce snížily produkci CO2 USA tím, že přecházejí z uhlí na břidličné uhlovodíky. Ty máme i u nás (a na severu Evropy jsou zásoby, převyšující zásoby nafty a plynu v arabskoislámských zemích). Jejich těžba a využití by nejen vedly ke snížení produkce CO2, ale i k odstranění závislosti na problematických státech (vč. Ruska).
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist