Z londýnského protileteckého krytu je farma na potraviny budoucnosti
Clapham je hustě obydlená čtvrť na jihu Londýna, kde není místo pro konvenční zemědělství. Ale 30 metrů pod zemí se nachází kilometr dlouhý tunel a díky technologiím se tam zemědělství stalo realitou. Sedm let po první sklizni se společnost chystá zdvojnásobit pěstební prostory, aby stačila uspokojit poptávku po hrášku, rukole nebo řeřiše. Výpěstky od ní kupují velké britské řetězce jako Marks & Spencer i místní restaurace.
"Budoucnost tohoto odvětví je opravdu zářná a já si myslím, že zásadním bodem obratu bude správné využití technologií," říká hlavní pěstitel farmy Tommaso Vermeir.
Takzvané vertikální zemědělství, což je označení pro pěstování plodin v několika nad sebou umístěných úrovních a v kontrolovaném prostředí, je rychle se rozvíjejícím odvětvím. Celosvětově do těchto projektů investoři dávají miliardy dolarů. Je považováno za součást řešení potravinové bezpečnosti v době nárůstu světové populace a v době, kdy klimatické změny a geopolitika ohrožují zásobování.
Pěstování za pomoci umělého světla je však energeticky náročnější než konvenční zemědělství a vysoké náklady na produkci jsou pro vertikální farmy po celém světě problémem.
"Toto odvětví je tak vzrušující a náročné proto, že ho ještě nikdo nerozlousknul," poznamenala ředitelka rozvoje podnikání ve společnosti Zero Carbon Farms Olivia O'Brienová.
Podzemní umístění farmy poskytuje přirozenou izolaci proti chladu. Společnost má takzvané "virtuální soukromé rozvody", které přivádějí energii z obnovitelných zdrojů. Ceny energií letos prudce vzrostly, ale farma se dohodla s dodavatelem Octopus Energy a za energie platí méně než jiní klienti.
Zemědělství tam spotřebovává o 70 až 90 procent méně vody a o 95 procent méně hnojiv než klasické zemědělství. Pěstování je celoroční a obecně rychlejší.
Společnost Zero Carbon Farms se domnívá, že má proti desítkám jiných projektů vertikálních farem, které v Británii vznikají, výhodu díky svým referencím v oblasti udržitelného rozvoje a dlouholetým zkušenostem. Doufá také, že se to projeví ve vyšších výnosech z nových pěstebních ploch.
Semena se vysévají na odřezky koberců, a přestože na této farmě není půda, pracovníci nosí uniformu, jejíž součástí jsou holínky - tedy klasický zemědělský doplněk. Vedoucí farmy, 27letý Riley Anderson, jeden z 35 zaměstnanců společnosti, okrajuje listy ze stonků obrovským nožem a říká, že to není typická londýnská práce.
"Nechtěl jsem pracovat v kanceláři. Chtěl jsem dělat něco jiného, a tohle mi rozhodně vyhovuje," říká Anderson.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (25)
Anyr
25.12.2022 12:06Lidé ničí svou hloupostí a egem sami sebe. To by tak dalece nevadilo.
Horší je, že s sebou chtějí vzít celý svět, a ještě si ktomu tleskají jako k velkému úspěchu.
A přitom všichni víme, včetně mudrců v diskuzích na netu, jak ohromně složitý je ekosystém planety, jak složité jsou vztahy, i ty nejjemnější, v něm, a "nicnevědící" vědci neustále objevují souvislosti věcí, které by je před tím nenapadly.
Ale ne, kytce stačí "nějaké světlo" a "nějaké živiny s vodou", hlavně když to poroste a zaplodí a dá se to prodat a sežrat. :/
K čertu s technokraty, fakt že jo.
Michal Ukropec
25.12.2022 13:09 Reaguje na Anyrsv
25.12.2022 19:43 Reaguje na AnyrJarka O.
25.12.2022 21:47 Reaguje na svsv
25.12.2022 22:01 Reaguje na Jarka O.Jarka O.
25.12.2022 22:12 Reaguje na svsv
26.12.2022 12:11 Reaguje na Jarka O.Jarka O.
26.12.2022 23:16 Reaguje na svsv
27.12.2022 14:21 Reaguje na Jarka O.Např. tento "Výsledek byl poměrně šokující. V 10 sledovaných kategoriích ze 13 nebyl mezi biopotravinami a běžnými potravinami žádný statisticky průkazný rozdíl. Ve zbylých třech případech byly rozdíly nepatrné a zjevně způsobené odlišným způsobem hnojení (obsah dusíku, obsah fosforu) a zralostí v době sklizně (kyselost). Podle autorů je navíc vzhledem k reálnému obsahu látek vysoce nepravděpodobné, že by tyto tři rozdíly měly měřitelný vliv na zdraví konzumentů." Zkus si zjistit co znamená výše zmíněná "běžná potravina". Pro lopaty řečeno, to mimo jiné znamená plodiny pěstované ve skleníku (bez přímého slunečního osvitu, s odfiltrovanou významnou částí UV záření - chceš říct, že ty jako srandazahrádkář nemáš doma skleník?) a plodiny pěstované v hydroponiích (půlka zeleniny v EU je z hydroponickcýh foliovníků ve španělsku). A jak jsme si výše dokázali, na živiny v plodině, to nemá žádný vliv.
A ano, o pesticidech nemluvíme. Protože kdybychom o nich mluvili, tak se dozvíme, že eko a biofanatici tvého ražení mají fakticky povoleno strávníky trávit. Viz. https://www.osel.cz/6512-kral-bio-je-nahy.html
Jinými slovy, už jsi prohrál, zelený jaroslave, stejně jako tvůj ideologický soudruh.
Jarka O.
27.12.2022 22:58 Reaguje na svJarka O.
26.12.2022 08:05 Reaguje na svSlavomil Vinkler
26.12.2022 10:45 Reaguje na Jarka O.Jarka O.
27.12.2022 23:03 Reaguje na Slavomil Vinklersv
26.12.2022 12:16 Reaguje na Jarka O.To máš pravdu, jaroslave. Nepochybuju, že kdybych tě navštívil v kuchyni, tak první co uvidím budou chuchvalce páchnoucí mlhy valící se z oken a dveří.
Jarka O.
26.12.2022 23:21 Reaguje na svsv
27.12.2022 14:22 Reaguje na Jarka O.Jaroslav Bobr
26.12.2022 11:01 Reaguje na Jarka O.Jarka O.
26.12.2022 23:08 Reaguje na Jaroslav BobrBřetislav Machaček
27.12.2022 09:11těch produktů ve srovnání s těmi z polí. Letos vidíme, že i ty vytápěné
hydroponické skleníky vzdaly zimní produkci, protože je ničí ceny nejen
energií, ale i umělých hnojiv, dopravních nákladů a nákladů na práci.
Společnost by se měla vrátit k sezónnosti a jednoduchým konzervacím a
levného skladování produktů. Mít doma takový kryt se stálou teplotou,
tak ho použiji podle teploty jako sklad zeleniny a nebo pěstírnu hub,
které nevyžadují osvětlení(žampiony). Takový kryt je určitě vzduchotěsný
a lze ho desinfikovat a zaplynovat plyny brzdícími hnilobu, plíseň a růst.
Na to se budují nákladné nadzemní sklady vyžadující navíc regulaci tepla,
což bude mít ten podzemní kryt celoročně stabilní. Bohužel ono je tu trend
dělat vše dráž a od nuly, než využít relativně zbytečné vhodné stavby k
adekvátnímu využití. Znám pána, který si odkoupil bunkr stojící na jeho
pozemku a neznám v okolí lepší minisklad ovoce a zeleniny, kterou pěstuje
v jeho okolí. Že by ho přestavěl na pěstírnu zeleniny pochybuji, protože
ji má dost uskladněno a kdejakou kravinu nemusíme mít v zimě čerstvou.
Prostě jsme se rozmazlili levnými dovozy a levnou domácí produkcí tak, že
je chceme mít vždy a všude k dispozici. Řeřichu a jiné natě vypěstuji
v zimě i na parapetu a hrášek mi postačí sterilizovaný ze zahrady. Takže
podle mne zcela zbytečná pěstírna pro ty, kteří jsou ochotní platit za
přepych.
Jaroslav Bobr
27.12.2022 15:51 Reaguje na Břetislav MachačekCo se týče chuti a ostatních vlastností,tak si na to zvyknete, když nemáte na výběr.My(rodina) na výběr máme a pro nás je kupovaná zelenina a ovoce jen nouzovka.Jablka,hrušky,mrkev,cibule,česnek uskladněné, ostatní zavařené nebo sterilované, případně sušené -je to moc dobré, ovšem ekonomicky propadající.Máme i svoje vejce(v zimě slepice výběh 2500 m2, v létě cca 600m2, 20slepic + kohout) vím , že vejce z domácího chovu jsou riziková a z nutričního hlediska stejná jako z velkochovů, ale pokud mi naservírujete moje vejce a kupované, tak to svoje 100% poznám a zřejmě je považují za lepší i ti, kteří je ode mě berou.
Po pádu komunistů jsem považoval německé uzeniny chutově za otřesné, dnes jinou chut normálně nekoupíte, běžně kupované uzeniny jsem přestal jíst, objevili jsme farmu, kde jsou uzeniny podle ČSN před rokem 89,maso a uzeniny nakupujeme pouze tam, ceny jsou o 50 -100% vyšší,co naděláte.Většina lidí si ovšem zvykla a nové uzeniny konzumuje běžně.To nezměníte.
Karel Zvářal
27.12.2022 18:45 Reaguje na Jaroslav BobrBřetislav Machaček
28.12.2022 14:50 Reaguje na Jaroslav Bobra k pěstování zeleniny musejí přitápět a nejenom svítit. To
už je ten skleník lepší, protože světlo i teplo zajistí
slunce, pokud nezblbnu a nechci v nich pěstovat zeleninu
i v zimě. Já se umělým hnojivům a postřikům vyhýbám obloukem, ale chápu, že se bez nich zemědělství už nyní
neobejde. Já osobně hydroponii nefandím a ani to topení
a svícení sezónním plodinám, které chtějí mít lidé na
talíři celoročně.
Jaroslav Bobr
28.12.2022 19:42 Reaguje na Břetislav MachačekPřeji "přijatelný nový rok".
Břetislav Machaček
29.12.2022 16:57 Reaguje na Jaroslav Bobra ani nyní netrpí, ale napadla ho monilióza a jsem
tam, kde jsem byl. Nestříkám proti kadeřavosti,
ale proti monilióze po vyřezání napadených větví.
Přitom pamatuji z dětství asi deset semenáčů
broskvoní u sousedů, ze kterých obírali metráky
broskví bez jakýchkoliv postřiků. To jsme tu ale
měl vzduch prosycen kyselými zplodinami z hutí
a koksoven, který nahrazoval sirnaté postřiky.
V té době jsme neznali houbové choroby jabloní
a jiného ovoce a už vůbec ne u zeleniny. V půdě
bylo plno síry z černouhelného popelu a nebylo
třeba mořit česnek Sulkou. Ono někdy i to špatné
může být k něčemu dobré, ale není to to, po čem
bych smutnil.